Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bojíte se vysoce nebezpečných pachatelů? Je tady řešení.

Řešení představuje nový typ ochranného opatření - zabezpečovací detence. S účinností od 1.1.2009 byl do trestního zákoníku přidán nový typ ochranného opatření nazvaný zabezpečovací detence. Jeho cílem je dosáhnout ochrany společnosti a tedy nás všech před pachateli trestních činů s vysokou mírou nebezpečnosti, jejichž pobyt na svobodě je velmi nebezpečný.

Před zavedením tohoto ochranného opatření patřilo mezi nejčastěji ukládaná opatření ochranné léčení, které se vykonávalo buď ambulantně nebo ústavně. Problém je v tom, že ústavní forma se vykonává v léčebných ústavech, resp. v psychiatrických léčebnách, které jsou sice pro tyto případy vybaveny určitými bezpečnostními prvky, nicméně i přesto nedisponují potřebným technickým ani personálním vybavením pro skutečnou ostrahu, což má za následek časté útěky pachatelů a vlastně maření dosažení účelu ochranného opatření. Nový typ ochranné opatření – zabezpečovací detence - má vyřešit tento dlouhodobý problém s výkonem ochranného opatření u vysoce nebezpečných pachatelů trestných činů.

O uložení zabezpečovací detence může rozhodnout výhradně soud. Podle poznatků psychologů by se měla zabezpečovací detence ukládat zejména vrahům, kteří mají v životní historii předchozí násilnou trestnou činnost a kteří jsou posouzeni jako nebezpeční a dále pak sexuálním deviantům, u nichž prokazatelně opakovaně selhala jiná ochranná léčba. Soud při uložení tohoto opatření nestanoví dobu jeho trvání, neboť zabezpečovací detence potrvá tak dlouho, dokud to bude vyžadovat ochrana společnosti, třeba i několik let. Proto je také soud nejméně jednou za rok povinen přezkoumávat, zda důvody pro pokračování léčby ještě trvají.   

Zabezpečovací detence se vykonává v tzv. detenčních ústavech (od 1.1.2009 vstoupil v platnost zákon č. 129/2008 Sb., o výkonu zabezpečovací detence, jehož smyslem bylo zřízení detenčních ústavů). Pro tyto ústavy je charakteristický přísnější režim dozoru a jejich zřízení jednoznačně sleduje snahu vyšší společenské ochrany před vysoce nebezpečnými jedinci.

Detenční ústavy jsou spravovány a střeženy Vězeňskou službou ČR. Vnějším zabezpečením a střežením se přibližují vězeňskému zařízení, čímž se snižuje riziko útěků pachatelů na minimum. Vnitřní režim naopak připomíná spíše zdravotnické zařízení. Zahrnuje léčebné, psychologické, vzdělávací, pedagogické, rehabilitační a jiné činnostní programy, kterým se musí chovanci podrobit. Oproti věznici je v detenčním ústavu také volnější režim např. pokud jde o přijímání návštěv, korespondenci, přijímání balíků apod.

Jako první (od 1.1.2009) vznikl detenční ústav v Brně, v areálu vězeňské nemocnice Vazební věznice. Kapacita prvního ústavu v ČR činí 48 lůžek a předpokládá se, že chovanci budou umisťováni po jednom, maximálně po dvou na pokoji při zachování šesti metrů čtverečních na osobu. V červnu 2009 zde byly umístněny dvě osoby a následně docházelo k naplnění ústavu dalšími osobami.

Jako druhý byl zřízen detenční ústav v Opavě čítající 150 míst. Za tímto účelem začala v červnu loňského roku rekonstrukce objektu věznice na Krnovské ulici v Opavě, byla provedena úprava ubytoven, elektroinstalace, zdravotechniky, podlah, výměna oken a bezpečnostních prvků, které nesplňovaly požadavky kladené na výkon zabezpečovací detence. Jelikož však současné počty chovanců jsou v rámci vězeňské služby zatím minimální, slouží tyto zrekonstruované prostory prozatím k standardnímu výkonu trestu odnětí svobody pro odsouzené muže kategorie dozor.

Současně se pracuje na projektu detenčního ústavu pro 259 chovanců v místě bývalého kněžského semináře ve Vidnavě. Jeho otevření je však plánováno až na rok 2011.

Pro zajímavost lze na webových stránkách Vězeňské služby ČR shlédnout fotodokumentaci zrekonstruovaných cel, společenské místnosti nebo sociálního zařízení.

Závěrem lze říci, že již řadu let se objevovaly požadavky na vytvoření nového typu ochranného opatření, které by bylo vykonáváno ve zvláštních ústavech a v němž by byli umisťováni pachatelé trestních činů s vysokou mírou nebezpečnosti. Mezi odbornou veřejností již dlouho panoval názor, že takové osoby do režimu ústavního ochranného léčení nepatří. Naopak svým chování ohrožují personál i ostatní pacienty a útěkem vlastně ohrožují i všechny ostatní lidi. Výsledkem těchto požadavků je právě zabezpečovací detence a zřízení detenčních ústavů, které mají za cíl tento dlouholetý problém vyřešit.

Autor: Petra Šmardová | čtvrtek 3.6.2010 8:12 | karma článku: 10,47 | přečteno: 1169x
  • Další články autora

Petra Šmardová

Co když vám jako zaměstnanci vznikne v práci škoda?

Je pondělí ráno, začátek pracovního týdne, takže chtě nechtě musíte zase do práce. Jakmile tam dorazíte, převlečete se v šatně do pracovního oděvu, uzamknete si v šatní skříňce svůj civilní oděv, mobilní telefon či případně další osobní předměty a s nadšením se vrhnete do pracovního procesu. Předpokládáte, že po skončení pracovní směny své věci ve skříňce zase naleznete. Ale co když ne...?

6.12.2011 v 19:47 | Karma: 8,04 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Porovnání změn v bodovém hodnocení v silničním provozu

Od 1.8.2011 nabudou účinnosti určité změny v bodovém hodnocení jednání, které spočívají v porušení vybraných povinností stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikací (zák. č. 361/2000 Sb., o silničním provozu). V souhrnné tabulce níže uvádím přehled těchto změn za současného porovnání se stávajícím právní úpravou.

22.6.2011 v 14:23 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Dar či nedar – darovací smlouva

Dostat nějaký dar je vždycky příjemné, nemyslíte? Už jen dva základní pojmové znaky darování – bezplatnost a dobrovolnost – zní uším moc pěkně.

30.11.2010 v 11:09 | Karma: 13,32 | Přečteno: 4967x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Řešení, jak zrušit trvalý pobyt nežádoucí osobě

Máte ve svém bytě nebo domě přihlášenou k trvalému pobytu osobu, se kterou nemáte nebo už nechcete mít nic společného a nevíte, co s tím? Neklesejte na mysli, existuje řešení, jak takový trvalý pobyt zrušit.

28.7.2010 v 11:30 | Karma: 40,36 | Přečteno: 80697x | Diskuse| Ostatní

Petra Šmardová

Domácí vězení…

...není jen trest pro zlobivé děti. Ale i nový alternativní trest pro pachatele trestných činů. A pokud hned na úvod začnu s čísly, tak podle stavu ke dni 28.6.2010 byl trest domácího vězení uložen v celkem 28 případech, z toho nejvíce v Jihočeském kraji.

26.7.2010 v 16:04 | Karma: 9,54 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10156x
Mladá právnička…

Seznam rubrik