Škodovka nebourá rodný dům Ferdinanda Porsche!!!

osobní reakce mistra stavby na článek i dnes: Škodovka bourá rodný dům Porscheho. http://liberec.idnes.cz/bourani-rodneho-domu-ferdinanda-porscheho-ve-vratislavicich-p51-/liberec-zpravy.aspx?c=A151021_130900_liberec-zpravy_tm

Pracuji jako mistr na rekonstrukci rodinného domu p. Ferdinanda Porsche a chtěl bych Vám touto cestou sdělit svůj ryze osobní názor. Rodný dům p.Porsche prošel za více než století, mnoha velmi necitlivými rekonstrukcemi, přestavbami a dostavbami, které jednoznačně změnily původní vzhled budovy.Široká okna, štít na průčelí, zástavba terasy, odstranění předzahrádky ad.

Tyto stavební úpravy byly vždy poplatné době svého vzniku a to jak použitým materiálem tak, způsobem provedení, byly použity materiály které dnes můžeme směle označit jako nevhodné, škvára, škvárobeton ap.

Stropy nad 1NP byly v minulosti strženy a nahrazeny válcovanými profily různého průřezu a původu, o způsobu usazení raději nemluvím. Půdní vestavba se střešními okny rozhodně neevokovala měšťanskou vilku z konce 19.století, zateplení z polystyrénu a křiklavě okrová fasáda je také zvrhlost z konce minulého století.

Současná rekonstrukce, kterou autoři článku označují za demolici- maximálně zachovává to co z původního domu zůstalo tzn. obvodové zdivo a část přístavby. Čelní stěnu bylo nutno zbourat protože ji z více než 70% tvořily plastové dveře a výkladní okna a část zdiva byla značně degradovaná.

Mohu směle říct, že to co zůstalo stát, je opravdu to co zbylo z původního rodného domu pana Porsche.

 Ke své práci na rekonstrukci přistupuji s úctou, pokorou a maximální zodpovědností, a mohu vás ujistit, že podobným způsobem k ní přistupuje celý realizační tým. Architekti stavby se snažili zachovat, a zachovali maximum z původní budovy, projekt byl řádně schválen a bylo vydáno stavební povolení, a to včetně rozsahu demolic!!!

Nebyla odstraněna jediná cihla nad rámec projektu, ono by to ani nebylo možné, protože kontrolní mechanismy stavby ze strany investora jsou na vysoké úrovni, pracujeme v centru obce u hlavní cesty, v sousedství mateřské školky, pod přímou kontrolou obyvatel Vratislavic, kteří jeví o stavbu velký zájem.

Setkal jsem se v posledních dnech se zastánci i odpůrci pana Porsche, co by osobnosti, a vyslechl argumenty obou stran, obě strany jsem ujistil že výsledek této rekonstrukce je překvapí nehledě na jejich postoj. 

Z osobního hlediska jsem hrdý na to, že mi byla svěřena tato stavba, a to z několika důvodů, pocházím z Hlučínska, jehož historie je velmi podobná historii Sudet, moje babička byla Němka, a konečně, který chlap nemá rád auta Porsche, a která holka Brouka.

Autor: Jiří Slaný | středa 21.10.2015 21:12 | karma článku: 22,36 | přečteno: 853x