Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Citron s vyšším obsahem vitamínu M

Starý citron byl bezesporu dobrým citrónem, pokrok však zastavit nelze hitem letošní sezóny je modifikovaný citron s vyšším obsahem vitamínu M.....

Co by jeden neudělal pro zvýšení svého hodnocení, promiňte mi tuto drobnou mystifikaci, ale chtěl jsem Vás zaujmout, podobně to udělala legenda našeho rocku/metalu Citron- skupina která posledních 30 let systematicky pracuje na svém sebezničení, nejprve se prakticky rozpadne, aby vzápětí vyrazila na túru s velkým sponzorem v zádech, ne po halách, jak to dělá kdejaké žito, ale po menších sálech, pravda větších měst.

Svůj záměr kapela oznámila, jak se na symbol Ostravska sluší, v pražském Rockcafé, za účasti ''předních¨'českých novinářů, poté se mihla v TOP star magazínu žumpy českého něcojakošoubíznýsu , tedy programu, na který každý večer všichni kovaní rockeři netrpělivě čekají s plechovkou Budligtu v ruce, kde slavnostně pokřtili nové EP Rebelie rebelů- o tom později.

Dále Radim Pařízek, povolal z poklidného důchodu, který mohl strávit na Šlágr TV, damiense Láďu Křížka, a z kryogenní komory vyndal popmetalovou divu Tanju, měl ji tam cca 20 let, ale holky, věřte mi funguje to nezestárla ani o den.

A hurá na tour Radegast 2015.

Stop ještě ne! Uvedu neznalé do problematiky. Psal jsem že Citron je legendou českého metalu, ono to není až tak pravda, oni jsou legendou minimálně středoevropského formátu, když si dáte tu práci tak je v článcích o historii HM různých zemí v odkazech na HM za železnou oponou spolehlivě najdete. Mohou za to dvě vynikající desky Plní energie a Radegast vydané v 80tých létech minulého století u Supraphonu, po nich přišly méně výrazné placky, Vypusťte psy a Sexbomby z 90tých let, a poté sebevykrádací Bestoff, Síla návratů, celkem zdařilé remake obou stěžejních desek na počátku našeho století. Jak je vidět, když se můžete spolehnout na starou kvalitu, nemusíte chrlit desku co rok, v pohodě můžete přežít i desetiletí, stárnete kultivovaně se svými fanoušky, až jednoho krásného dne zjistíte, že hrajete pro skoro důchodce. V tomto okamžiku je důležité nezpanikařit, nezavděčovat se té, čím dál línější, tlustější a plešatější bandě před pódiem novou deskou!

Citron se tohoto pravidla nedržel, a vydal v roce 2010 desku Bigbítový pánbů. Desku, ve které se vydal proti proudu času, jako by kluci chtěli dokutálet ten citrónek před Deep Purple, před Sabaty, až před Zeppelíny, dokopali ten kyselý plod až k benzínce, kde si dává Franta Nedvědů kafe, zatímco jeho brácha, otírá tanky.

To nebyla poslední rána pro kapelu, v roce 2013 umírá dlouholetý zpěvák skupiny Standa Hranický, dejž mu skutečný bigbítový Pán věčnou slávu. Tady fanoušci čekali, která z nejhorších variant nastane. Rozpadne se kapela? Nebo jen zkapitalizuje nečekanou ztrátu, způsobem, který je u nás běžný.

Naštěstí - a budiž jim to ke cti, nedošlo ani k jednomu- Citron se rozloučil se Standou tiše, s úctou a pokorou.

Ale zpátky do roku 2015 přichází EP Rebélie rebelů vol1. - mozaika zdánlivě nesourodých songů- zkušební citrónek, jako by sondovali, kterou cestou se dál vydat, jako by si nevěřili, aniž by k tomu byl vážnější důvod. Rebélie zní živě mnohem líp než na disku- Kráska a Radegast naopak, Píseň ztracených- rockovou operu na EP prostě nedáš, ale když si odbouráte zpěv je hodně zajímavá. Jseš volnej- neurazí, ani nenadchne, možná někoho z van Halenů asi jo.

Ale lidi je to vol.1 pokud bude vol.2 minimálně taková, tak se už teď těším na vol.3. 

Takže Citron vyrazil s necelou deskou, a celým nošovickým pivovarem v zádech na TOUR Radegast 2015.

Tak jsem, jako věrný fanoušek, vyrazil za nimi, aniž jsem si to uvědomil, dělám to už nepravidelně 30 let, poprvé v 1985. roce a naposledy předevčírem, přijel jsem do Liberce a nestačil se divit, sál pro cca 500 lidí, divadelní pódium, jehož podstatnou část tvořila vyvýšenina s pařízkovou baterií bicích, publikum mezi 40 a 50 lety, prostě Vlachovka jak vyšitá, bylo sedm večer a smrdělo to průšvihem...

Autogramiáda proběhla za vzájemné nedůvěry, kapela patrně čekala mladší publikum, publikum patrně starší kapelu, dvě hodiny do koncertu vzduch naplňovaly rozpaky...

Citron poměrně výrazně omladil, ze starých sestav zbyli vlastně jen Radim Pařízek a Láďa Křížek, na tři nové tváře Djordiho Eriče, George Rain a Pavla Hanuse, si budou muset fanoušci zvyknout, a liberečtí si zvykli rychle. Sál se na koncert nakonec zcela naplnil, tzn. že cca 500 lidí přišlo na Citron.

A vyprodaný sál Citron dostal. Dostal citron plný energie, plný Radegastu vše staré a fungující fungovalo, energie proudila oběma směry. Dostal i pořádnou dávku vitamínu M- metal. Nevím jestli to je novou krví, ale bylo to přímočaré, dravé, osvěžující, zdá se, že není nutno kopat citrónek do minulosti víc než je zdrávo, stačí ho postavit na první stopu Full of Energy a vykopnout, jen ať si tak volně poskakuje po deskách- třicet let, to je hodně odrazů, nakonec se stejně dokutálí do dneška, do Pardubic, kde čeká již vyprodaný sál, pak do Brna, VelMezu, Zlína, a domů do Ocelového města.

Citron je zpátky! Pro mě rozhodně, milé překvapení sezóny, a je jen na nich jestli nasadí k další sebevraždě, nebo zapomenou na vyumělkované, překombinované a nesourodé vol.1, a překují tour v něco nového, potenciál na to mají, jsou v roce nula, mohou vykročit jakýmkoli směrem- jsou Citron.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jiří Slaný | sobota 21.11.2015 8:00 | karma článku: 7,76 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Jiří Slaný

Škodovka nebourá rodný dům Ferdinanda Porsche!!!

osobní reakce mistra stavby na článek i dnes: Škodovka bourá rodný dům Porscheho. http://liberec.idnes.cz/bourani-rodneho-domu-ferdinanda-porscheho-ve-vratislavicich-p51-/liberec-zpravy.aspx?c=A151021_130900_liberec-zpravy_tm

21.10.2015 v 21:12 | Karma: 22,36 | Přečteno: 853x | Diskuse| Liberec

Jiří Slaný

Pan Moravec se omluvil České republice

Ironicky s floutkovským úšklebkem, nehodným opravdové veličiny sedmé velmoci. Vybral si slabou chvilku, nebo jen na chvíli podlehl záblesku božství, které je nám smrtelníkům dáno pouze ve výjimečných situacích na samotném vrcholu či samotném dně?

27.10.2013 v 17:30 | Karma: 26,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Politika

Jiří Slaný

5.2. Den hanby-smutné výročí Prajzska

Procházeli jsme městem, na nárožích stáli muži povětšinou veteráni v pruských uniformách, zbraně, nože, ba i mince naházeli do středu silnice - ruce zasunuli do kapes a dívali se někam za nás, ale jejich oči, jejich tváře.... , nikdy už jsem neviděl tolik zloby, tolik zklamání, tolik zoufalství... chtěl jsem zahodit zbrań, obejmout prvního z nich a říci "Bratře já jsem z Lotrinska!" Vepředu hrála kapela, muž vedle mě plakal- dostal blátem do obličeje, zranilo ho bláto z dětských rukou, jen ty s námi chtěly svést nerovný boj, a Bůh ví že to o dvacet let později dokázaly- J.M. Merkx- Periferie moci kpt.4. Hultschin překlad Josef Kuppka

5.2.2013 v 19:47 | Karma: 10,20 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Jiří Slaný

Už jste viděli novou reklamu na blog.idnes.cz v TV?

Tak si tak hovím v posteli, skrze okraj laptopu koukám na TV. Jsem šťastný, mám dost cigaret , trochu rumu a děti u maminky. Nepracuji, diskutuji s nějakou borkou o smyslu života, ona mi laská Ego a já ji ...., ale to jedno. Když v tom na Óčku- které už stačilo pokrýt (ke všeobecnému uspokojení) celou republiku - REKLAMA !!!

2.7.2012 v 7:46 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Média

Jiří Slaný

EURO - na poslední chvíli I- jak se dopravit

14dní chybí do slavnostního zahájení EURO 2012. Až podezřele příznivý los osudu svedl do slezské metropole Wroclaw(Breslau, Vratislav), domácí Polsko, ČR, Rusko a Řecko, kdyby z osudí bylo místo Ruska vytaženo Německo byla by ironie osudu dokonalá, fotbalová válka o Slezsko by dosáhla dokonalosti. Návštívili jsme Woclaw 14dní před prvním výkopem a nestačili se divit. Cítili jsme se jako doma- vše se dělá na poslední chvíli, odborník žasne, laik se díví a peníze mizí...

18.5.2012 v 12:45 | Karma: 8,60 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1394x
občan, Slezan, otec zakoušející radosti a strasti neoficiální střídavé péče, diskutér a občasný bloger,jednatel a spolumajitel rodinné spol., pirát