Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EURO - na poslední chvíli I- jak se dopravit

14dní chybí do slavnostního zahájení EURO 2012. Až podezřele příznivý los osudu svedl do slezské metropole Wroclaw(Breslau, Vratislav), domácí Polsko, ČR, Rusko a Řecko, kdyby z osudí bylo místo Ruska vytaženo Německo byla by ironie osudu dokonalá, fotbalová válka o Slezsko by dosáhla dokonalosti. Návštívili jsme Woclaw 14dní před prvním výkopem a nestačili se divit. Cítili jsme se jako doma- vše se dělá na poslední chvíli, odborník žasne, laik se díví a peníze mizí...

Rozhodli jsme se vyzkoušet dopravní spojení metropolí, Prahy, Opavy s Wroclaví a to autem, autobusem, a vlakem.

Autem:

Z Prahy si můžete vybrat ze čtyř tras paradoxně nejrychlejší je ta nejdelší 3hod 34min 325km přes Liberec, na E40 najet u Gorlitz(Zhořelec) v žádném případě neodbočujte na Jelení Goru prodloužíte si cestu o celé 2hod. Chcete-li jet nejkratší trasou právě přes Mladou Boleslav a Jelení Góru ušetříte cca 60km ale doba jízdy se přehoupne na 5hod 21min varianta na Trutnov je cca o hodinu rychlejší a nepatrně 25km delší. Poslední variantou je trasa Hradec Králové - Trutnov 436km 5hod 40min jen naprostý zoufalec by jel na  Náchod 410km za 7hod 30min!!!

Z Opavy je situace jednoduchá 190km přes Ratiboř a Krapkovice dáte za 2hod 30min po nově opravených cestách (jediná výjimka 5km vyfrézované vozovky cca 20km za Ratiboří, ale snad to stihnou položit), o jiné variantě neuvažujte, tedy pokud nechcete pochopit logiku polského značení směru, kdy je označník směru přímo v křižovatce, nebo za ní, a v 90% odkazuje na město, které je bezesporu historicky důležité, ale vám zcela neznámé. Raritou je ukazatel Lódź 321km který je systematicky rozmístěn po celém Polsku bez ohledu na směr a vzdálenost od tohoto krásneho města. Ostraváci využijí naší skvělou D47 a to až do vzdáleného Bohumína a přes Chalupki po nové cestě dorazí až na E40 a do cíle za 2hod 15 min.

Autobusem:

Z Florence ráno 5:30 8:00 9:00  vybrali jsme si spoj v 9:00 kvůli rezervaci a online platbě. Cesta trvá 5 a půl hodiny za bratru 900Kč!!! No nekup to. Autobus čistý, pohodlný,WC funkční, obsluha příjemná, občerstvení ano.

Z Opavy. Tady začíná to pravé dobrodružství. Napsat vůbec je příliš milosrdné a nespravedlivé vůči kolegovi který projevil značnou dávku cestovatelského ducha a po 16hodinách do cíle dorazil. Popíšu stručně jeho trasu Opava- Strahovice autobusem ODIS, pěšky cyklostezka polem 3km do Krzanowitz(PL). Autobusem, z roku 1968(ověřeno u pracovníka na aut. nádraží) do Ratiboře. Z Ratiboře autobusem rv.1979(ověřeno) do Rybniku. Z Rybniku autobusem mercedes rv.1995(kvalifikovaný odhad) do Opole. Autobusem z počátku tisíciletí Opole do Wroclawi. Cena jízdenek 32kč + 56PZL(cca 380Kč). Autobusy jsou čisté a podle stáří i hlučné, opravdového milovníka pouťových atrakcí potěší jízda v zadní části vozidla, starší cestující rádi zavzpomínají na skvostný autobus S706RTO který by se mezi Jelczy a přestárlými busy všemožných značek rozhodně neztratil. Obsluha vozidel je milá a úslužná, cizinec v těchto spojích bývá raritou.

Vlakem:

Z Prahy do Pardubic a Klodzka. V Klodsku si můžete vybrat následný spoj regionálních přepravců, kterými jsou Przewozy regionalne, popř Dolnoślanszkie. České dráhy sice nabízejí akci vlakem na EURO, ale zatím o ní na přepážkách nikdo neví, a odkaz na stránkách je nefunkční- upozorňuji, že toto je jediná negativní věc kterou o ČD napíšu, pochopíte proč. Ale cesta po vlastní ose je opravdu zážitkem, pokud chcete mít co nejméně starostí kupte si jízdenku ČD Net+Polsko region za 275Kč - a cestujte 24hod dle libosti, neměli jsme s ní nejmenší problém- pozor nechte si ji označit v českém vlaku( nám se podařilo polského průvodčího ukecat, ale vysvětlil nám že to je důležité). České vlaky znáte, ale připravte se kulturní šok- viz dále.

Z Opavy. Můžete jet na Ostravu Bohumín Chalupki Ratiboř a Wroclaw, nebo Krnov, Glucholazy a Wroclav na tyto cesty vám bohatě postačí jízdenka ČD net moravskoslezský za 300kč.

Ale máme pro vás variantu mnohem zajímavější a zábavnější. Jste-li pohodlný, nechte se dopravit do Ratiboře na nádraží(odjezdy 6:30, 7:30, 9:30 atd.) a za pouhých 30PZL(asi 190Kč) dorazíte za plus mínus 4 hodiny až do Wroclavi.

 Nebo, a tuto variantu, z mnoha praktických i ekonomických důvodů doporučuji, sbalte si na pár dní, nasedněte na kolo, zajeďte si do Ratiboře po vlastní ose, na nádraží si kupte třídení síťovou jízdenku a cestujte dle libosti. Věřte mi že tohoto rozhodnutí nebudete hlavně v cíli cesty litovat.

 Cestování po vlastní ose, vám přinese nejedno překvapení, některá z nich budou příjemná, cena PHM, téměř nové hlavní silniční trasy, levné nakupování. Jiná negativní, špatné dopravní značení, nemožnost parkování, téměř dokonalá absence turistických map a plánů měst, nepřehlednost jízdích řádů. Ale celkové pocity z výletu budou spíše pozitivní.

Srovnání:

Autem- Cena cesty je závislá na počtu osob dělících se o náklady, hlavní tahy jsou v dobrém stavu, problém nastane, když je opustíte- nevěřte slepě navigaci, každopádně si aktualizujte mapy. Opravdové utrpení zažijete ve Wroclavi, navigace vás bude pravidelně posílat do zákazů, a dle informací místního policisty (děkujeme za doprovod), jich bude v době EURO podstatně více. Zapomeňte na příjezd a parkování v okruhu do 3km od stadionu, vůbec parkování ve městě je pro cizince téměř nemožné. Pokuty za parkování se mohou vyšplhat vysoko nad 10 000Kč!!!

Budete muset využít služeb záchytných parkovišť a i ty budete složitě hledat. Policie předpokládá že v okolí města vyroste mnoho "neoficiálních" placených stání od 20 do 100PZL !!!

Automobilová doprava již dávno přerostla městskou infrastrukturu, zácpy se běžně tvoří i ve všední dny. Jak nám s úsměvem řekl náš policista k totálnímu kolapsu místní dopravy bohatě postačí "Czeska blondyna w superbu".

Cestu autem doporučujeme v případě že jedete "na otočku", parkování na hlídaném parkovišti v dosahu MHD.

Autobus- osobně nevidím jediný důvod pro jízdu autobusy, snad jen milovníci adrenalinu a logických hádanek ocení tuto formu cestování.

Vlaky- tato varianta u nás jasně zvítězila, nízká cena, solidní čas přepravy, relativní pohodlí.

Jak jsem již předestřel, připravte se na malý kulturní šok, polské reginální dráhy disponují, až na malé výjimky, totálně zastaralým vozovým parkem. Vrátíte se časem o dobrých 50let, budete projíždět zdevastovanými nádražími, mnohdy značné historické hodnoty, zatlučená okna, grafiti, vyhořelé budovy. Za posledních 20let investovala ČR i Polsko za významného přispění EU,do drah přibližně stejný objem prostředků, nemůžu se ubránit pocitu že u nás jsou přece jen více vidět. Ale vlaky jsou čisté a to včetně sociálek, jezdí dle jízdních řádů.

 

Autor: Jiří Slaný | pátek 18.5.2012 12:45 | karma článku: 8,60 | přečteno: 923x
  • Další články autora

Jiří Slaný

Citron s vyšším obsahem vitamínu M

Starý citron byl bezesporu dobrým citrónem, pokrok však zastavit nelze hitem letošní sezóny je modifikovaný citron s vyšším obsahem vitamínu M.....

21.11.2015 v 8:00 | Karma: 7,76 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura

Jiří Slaný

Škodovka nebourá rodný dům Ferdinanda Porsche!!!

osobní reakce mistra stavby na článek i dnes: Škodovka bourá rodný dům Porscheho. http://liberec.idnes.cz/bourani-rodneho-domu-ferdinanda-porscheho-ve-vratislavicich-p51-/liberec-zpravy.aspx?c=A151021_130900_liberec-zpravy_tm

21.10.2015 v 21:12 | Karma: 22,36 | Přečteno: 853x | Diskuse| Liberec

Jiří Slaný

Pan Moravec se omluvil České republice

Ironicky s floutkovským úšklebkem, nehodným opravdové veličiny sedmé velmoci. Vybral si slabou chvilku, nebo jen na chvíli podlehl záblesku božství, které je nám smrtelníkům dáno pouze ve výjimečných situacích na samotném vrcholu či samotném dně?

27.10.2013 v 17:30 | Karma: 26,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Politika

Jiří Slaný

5.2. Den hanby-smutné výročí Prajzska

Procházeli jsme městem, na nárožích stáli muži povětšinou veteráni v pruských uniformách, zbraně, nože, ba i mince naházeli do středu silnice - ruce zasunuli do kapes a dívali se někam za nás, ale jejich oči, jejich tváře.... , nikdy už jsem neviděl tolik zloby, tolik zklamání, tolik zoufalství... chtěl jsem zahodit zbrań, obejmout prvního z nich a říci "Bratře já jsem z Lotrinska!" Vepředu hrála kapela, muž vedle mě plakal- dostal blátem do obličeje, zranilo ho bláto z dětských rukou, jen ty s námi chtěly svést nerovný boj, a Bůh ví že to o dvacet let později dokázaly- J.M. Merkx- Periferie moci kpt.4. Hultschin překlad Josef Kuppka

5.2.2013 v 19:47 | Karma: 10,20 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Jiří Slaný

Už jste viděli novou reklamu na blog.idnes.cz v TV?

Tak si tak hovím v posteli, skrze okraj laptopu koukám na TV. Jsem šťastný, mám dost cigaret , trochu rumu a děti u maminky. Nepracuji, diskutuji s nějakou borkou o smyslu života, ona mi laská Ego a já ji ...., ale to jedno. Když v tom na Óčku- které už stačilo pokrýt (ke všeobecnému uspokojení) celou republiku - REKLAMA !!!

2.7.2012 v 7:46 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1394x
občan, Slezan, otec zakoušející radosti a strasti neoficiální střídavé péče, diskutér a občasný bloger,jednatel a spolumajitel rodinné spol., pirát