Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průvodce tanečními filmy

   Asi bychom těžko označili žánr názvem taneční film, přesto se v dějinách kinematografie objevuje řada filmů, které s tancem stojí a padají. Z komerčního hlediska dokonce patří mezi nejspolehlivější tituly, hned vedle komedie a horroru.

Red Shoes - znovuobjevená klasika amerického filmu

   Tanečním filmem bychom automaticky neměli myslet filmy hudební nebo muzikály, kterým budeme věnovat vlastní prostor jinde, protože taneční filmy jsou pevně spjaty s dramatem a velice často spojují další (ne)žánr - sociální film.

 

   Zásadním filmem je americké filmové drama Červené střevíčky (The Red Shoes, 1948), které natočili režiséři Michael Powell a Emeric Pressburger, podle pohádky Hanse Christiana Andersena a aktualizovali do současnosti do prostředí baletního světa. Baletní hvězda Victorie zazářila díky úspěšnému režisérovi Borisi Lermontovi, který po ní za její úspěch žádal vše. Jenže do hry se přihlásí autor představení Červených střevíčků, ke kterému tanečnice vzplane vášnivou láskou a Lermontova opustí. Její srdce však hoří pro svou lásku a zároveň pro tanec, který vynikne jen u autoritářského Lermontova. Film obsahuje řadu tanečních čísel a patří mezi klasickou červenou knihovnou, kde je právě středobodem všeho dění tanec. Tento neprávem přehlížený snímek byl rehabilitován teprve nedávno díky péči Amerického filmového institutu a osobnosti Martina Scorsese. O restaurování jeho filmové kopie se finančně postarala Asociace zahraničních filmových novinářů, kteří každoročně udílejí prestižní filmovou cenu Zlatý globus.

 

   Dalším atypickým tanečním filmem je slavné drama vyznamenané Oskarem Koně se také střílejí (They Shoot Horses, Don´t They?, 1969), režiséra Sydney Pollacka. Film se odehrává v průběhu tanečního maratonu, kdy poslední pár, co zůstane na nohou, vyhraje nemalý finanční obnos. V hlavní roli zářila Jane Fonda a film se dodnes řadí mezi vysoce autentická a znepokojivá nadčasová díla.

 

   Pravděpodobně nejúspěšnější taneční film všech dob natočil v roce 1977 výborný řemeslník John Badham, jmenoval se Horečka sobotní noci a zářil v něm John Travolta. Tony Manero jako král diskoték v rytmu diskotékových hitů rozjíždí svá velká taneční sóla. Travolta však film pozdvihuje na úplně jinou úroveň svou neuvěřitelnou schopností nejen skvěle tančit, ale i hrát. Za svou úlohu byl nominován na Oskara. Scéna večeře švihácky oblečeného prostého floutka v prostěradle kvůli tomu, aby se nepokapal maminčinou omáčkou neuvěřitelně vystihuje diskotékový styl i ,,šamponovou“ povahu jejich vyznavačů dodnes.

 

   Zásadním filmem americké popkultury je taneční film Flashdance (1983), který je další sociální pohádkou. Krásná tanečnice Alex má dvě práce, aby se mohla stát profesionální tanečnicí a vystudovat prestižní taneční školu. Film měl ohromný úspěch, i když je romantickou pohádkou zasazenou do industriálního Pittsburghu. Britský režisér Adrian Lyne zde spojil svůj reklamní původ s hollywoodským formátem a nastolil styl vyprávění, které se bohatě osvědčí jako recept úspěchu až dodnes. Tvůrci si zaslouží obrovskou pochvalu za velkolepé taneční číslo v závěru filmu, které je mistrovsky sestříháno z výkonů nejlepších amerických tanečníků tehdejší doby. Všimněte si, že hlavní hrdince po dobu jejího tance není vidět do obličeje.

 

   Ve stejném roce na starém kontinentě adaptoval divadelní pantomimické představení Ettore Scola ve filmu Tančírna (Le Bal, 1983). Film ve kterém nepadne ani slovo představuje pouze tancem vyjádřené evropské dějiny od roku 1936 - 1983. Scola do filmu obsadil skutečný soubor, který již uspěl v divadle a film se stal celosvětovým hitem. Jistě k tomu kromě brilantní choreografie přispěl i pestrý výběr hitů uvozující danou dobu, takže uslyšíte jak šansony Edith Piaf, tak píseň od Beatles.

 

   Doslova jako zjevení se vynořil malý levný snímek Hříšný tanec (Dirty Dancing) z roku 1987, který obletěl celý svět a dodnes působí jako romantická příjemná limonáda vycházející z osvědčených dramatických postupů. Jsou padesátá léta a Bejby z bohaté doktorské rodiny jede trávit prázdniny do luxusního rekreačního centra, kde se seznámí s chudým tanečníkem se srdcem na pravém místě a přes všechny nepřízně osudu si s ním před zkostnatělými páprdy zatančí fantastické taneční sólo.

 

   V roce 1992 uspěl na pomyslném režisérském nebi Baz Luhrmann se svým snímkem Tanec v srdci (Strictly Ballroom), který vznikl ještě v jeho rodné Austrálii ryze z domácího kapitálu. Jednoduchý příběh pojednává o touze uspět mladého kluka Scotta v turnaji latinskoamerických tanců v Jižní Austrálii, jenže díky své houževnatosti se chvíli před začátkem ocitne bez partnerky. Doslova se mu vnutí mladé dřevo Fran, která nemá příliš zkušeností s tancem. Film se stal i bez známých tváří překvapivým celosvětovým hitem a Luhrmannovi umožnil jeho velkou kariéru (Romeo a Julie, Moulin Rouge, Austrálie).

 

   Celosvětový úspěch korunovaný americkým remakem měl i japonský slavný titul Smím prosit? (Shall We Dansu?) z roku 1996, který pojednává o nešťastném účetním, který svou skrytou vášeň objevuje v tanci. V remakeu, který uvedla i jedna z komerčních stanic u nás tančily Richard Gere a Jennifer Lopez.

 

   Celosvětovým hitem se stal také romantický taneční snímek Nežádej svůj poslední tanec (Save the Last Dance, 2001) režiséra Thomase Cartera, který se po slibném nezávislém debutu zařadil mezi nadprůměrné áčkové filmaře. Příběh je o osiřelé bílé dívce, o kterou se začne starat její strýc v nepříliš bohaté čtvrti studeného Chicaga. Ta se tam zamiluje do černého kluka, bratra své spolužačky a i přes nepřízeň osudu se pokusí naplnit své sny. Stokrát omílané téma se však v rukou mladého režiséra s talentovaným hereckým duem Julie Stiles a Seana Patricka Thomase stalo milým snímkem, které u náctiletého publika splnilo svou edukační službu.

 

   Asi nejvěrohodnějším filmem o baletu je snímek režisérského titána Roberta Altmanna Company (2003), který natočil z iniciativy Neve Campbell (Vřískající královna ze série Vřískot), která byla původně baletkou. Přestože film nesklidil úspěch ani u kritiky, ani u diváků, patří prý mezi nejpřesněji vylíčené zákulisí baletního světa.

 

   Taneční filmy se objevují v producentských plánech poměrně často. Za poslední dobu vzpomeňme taneční filmy, kde problémovou mládež učil Antonio Banderas, nebo stokrát omílané náměty na způsob Flashdance nebo pokračování Hříšného tance. Tyto snímky bohužel postrádají kouzlo originálu. Tanec jako filmový fenomén je totiž velice vděčný a řadu filmů okoření, právě proto, že je skvělou kombinací hudby a pastvy pro oči. Protože Pulp Fiction by bez tanečního sóla totiž nikdy nemohl být tak kultovním snímkem jakým je.

 

   Pokud Vás tento průvodce filmovými žánry baví, můžete si přečíst další podobné články na našem nekomerčním portálu www.realfilm.cz a máte-li další tipy můžeme pokračovat v diskusi pod tímto článkem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 22.2.2010 11:55 | karma článku: 11,39 | přečteno: 3390x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 864x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.