Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejzajímavější filmové adaptace Williama Shakespeara

V oblíbených průvodcích filmovou historií se dnes zaměřím na nejslavnější filmové adaptace divadelních her Williama Shakespeara.

Je docela zajímavé sledovat, že řada divadelních her, která skvěle působí na jevišti byla i v rukách schopných tvůrců častou uměleckou prohrou. O to více je zajímavá skutečnost, že právě v tomto, dalo by se říci až subžánru filmové tvorby, uspěli převážně filmaři aktivně činní na prknech, která znamenají svět. Předpokládám, že hry jsou natolik známé, že Vás nebudeme nudit přepisováním jejich děje a upozorním pouze na rozdíly mezi hrou a filmem.

Legendární herecký bard Laurence Olivier debutoval jako režisér fantastickým filmem Jindřich V.(The Chronicle History of King Henry the Fift with His Battell Fought at Agincourt in France) z roku 1944. Řada filmových historiků dokonce považuje tento film za vůbec nejlepší filmové dílo Laurence Oliviera. Režie je na svou dobu nesmírně invenční a v pozdějších adaptacích divadelních her nalezneme četné citace. Film začíná a končí na divadelním jevišti. Úvodní záběry byly natáčeny v legendárním divadle Globe. S přibývajícími minutami se však film dostane jak do ateliérových kulis, tak do exteriérů. Olivier dostává do některých scén neuvěřitelnou dynamiku, slavná bitevní scéna u Agincourtu (1419) obsahuje řadu fantastických nesmírně složitě koncipovaných záběrů a jeho ztvárnění titulní role lze stěží něco vytknout. Film byl čtyřikrát nominován na Oskara a Olivier obdržel zvláštního Oskara za mimořádný výkon jako herec, scenárista a režisér v jedné osobě.

Génius filmového plátna Orson Welles natočil svou verzi Shakespearova Othella (The Tragedy of Othello: The Moor of Venice) v roce 1952. Neodpustím si nesmírně půvabnou historku, kterou vyprávěl Jack Cardiff ve skvělém dokumentu Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa (2010), který byl letos k vidění na MFF v Karlových Varech. Cardiff natáčel s Orsonem Wellesem studiový snímek The Black Rose. Welles, kterého všichni brali pochopitelně jako velkou hvězdu si umanul, že jeho kostým musí mít podšívku z hranostaje. Producenti na naléhání hvězdy nakonec ustoupili, přestože si o tom pochopitelně mysleli svoje. Welles, jehož dalším projektem byla právě mezinárodní koprodukce Othello, pro přesnost zaangažované země byly USA, Velké Británie, Francie a Maroka, která i přes to neoplývala příliš štědrým rozpočtem, tak využil kostým z předchozího filmu, který pouze obrátil naruby a jenž by si jinak v žádném případě nemohl dovolit!

I přesto se Othello natáčel téměř 3 roky a Welles bral role i v průměrných filmech, aby mohl honoráře použít na dofinancování tohoto snímku, který zároveň produkoval. Výsledek předčil všechna očekávání. I když má film se Shakespearem společnou jen kostru je naprosto svébytným filmovým dílem. Welles využívá černobílý materiál jako geniální prostředek pro vášnivou milostnou tragédii mezi černým Othellem a bílou Desdemonou. Film získal Velkou cenu na MFF v Cannes a právem patří do světového fondu kinematografie.

Pokud má mít Hollywood nějakého zástupce v tomto průvodci, pak v jedině skvělém filmu legendárního režiséra Josepha L. Mankiewicze a jeho spektáklu Julius Caesar z roku 1953 od společnosti MGM. Film líčící stejně jako Shakespearova hra vzestup a pád římského imperátora je zajímavý právě tím, že není historickou rekonstrukcí a zaujme především brilantním hereckým výkonem Marlona Branda v roli Marka Antonia, jehož monolog na císařově pohřbu Vám navodí husí kůži (pozn. autora – zkuste youtube). Právě Brandova kreace umožnila tomuto geniálnímu herci vystoupit ze škatulky mladého rebela a byl za ní po právu vyznamenán nominací na Oskara. Samotný film byl kromě toho nominován ještě v kategoriích nejlepší film, hudba (skvělého Miklosze Rózsy) a kamera. Oskara film získal ,,pouze“ za nejlepší černobílou výpravu.

Se Shakespearem se také brilantně vypořádal skvělý sovětský režisér Grigorij Kozincev (ještě také vydařený Král Lear) ve slavném filmu Hamlet (Gamlet) z roku 1964, který využil pro scénář filmu překlad Borise Pasternaka. Sovětská verze Hamleta představuje Hamleta jako nerozhodného hrdinu toužícího pomstít smrt svého otce, který za sebou zanechává jen smrt a utrpení. Hlavní roli ztvárnil mezinárodně uznávaný sovětský herec Innokenti Smoktunovsky.

Zapomeňte na Leonarda Di Capria a Romea a Julii, toho v tomto průvodci rozhodně nenaleznete, i když nic proti Luhrmannově verzi. Nejlepší filmovou Julií je totiž bezesporu argentinská herečka Olivia Hussey (titulní foto k článku) ve veleúspěšné adaptaci Franca Zeffireliho z roku 1968 v produkci Dina De Laurentiise, která se stala celosvětovým megahitem. V době natáčení filmu jí bylo 15 let. A upřímně, tento film je zároveň jedním z nejlepších romantických filmů, který byl kdy promítán ve ztemnělých kinosálech. Povšimněte si neuvěřitelné podoby Romea s dnešní mladou hvězdou Zacem Efronem, inu líbí se pořád stejné typy.

Invenční filmař Kenneth Branagh se jednou nechal slyšet, že by velice rád natočil všechny Shakespearovy hry. Ambicí dost, rozumu prost, řeklo by se a nebo cesta do pekla je dlážděná dobrými skutky. Na Branagha sedí spíš to druhé a i když dnes se vrhl na comicsového Thora pro gigant Marvel, tak diváky si poprvé získal v mistrovské adaptaci Jindřich V. z roku 1989, na které získal pověst zázračného dítěte. V době uvedení bylo totiž tomu cucákovi pouhých 29 let a tímto skvělým filmem debutoval jako režisér.

Branagh se nedrží věrně ani Shakespeara ani slavného filmu Laurence Oliviera, který jsme zmiňovali na začátku tohoto textu. Branagh interpretuje svého hrdinu jako člověka zmítaného pochybnostmi, který trpí pocitem osamělosti. Film je přelomový především v tom, jak Branagh skvěle míchá klasickou hru s moderním pojetím a přitom umně pracuje s diváckými emocemi. Právě úspěch tohoto mimořádného filmu se mu ovšem u pozdějších adaptací už nikdy nepodařilo zopakovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 25.10.2010 11:55 | karma článku: 10,76 | přečteno: 4431x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 864x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.