Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejděsivější hollywoodské propadáky posledních 20 let

Vzpomenete si ještě na hity jako Showgirls, Battlefield Earth nebo Ostrov hrdlořezů? Cesta do pekla je dlážděná dobrými skutky, nebo snad mamonem?

John Travolta ve filmu Battlefield Earth

 Znáte to. Sázky na jistotu. Zaplatí se hvězdy, doplní se známými herci, pozvou se schopní režiséři a předhodí se do placu prefabrikovaný scénář. Funguje to tak už dob Kmotra, kdy se ukázalo, že sázka na dobře prodávaný román a omáčka dodaná bulvárem skvěle prodává. V případě Kmotra to vyšlo, poté to vyšlo s Čelistmi, Star Wars a Vetřelcem. A od té doby to tak funguje každé léto a zimu, kdy lidé chodí do kina nejčastěji. Ty úspěšné hity všichni dobře známe, ale kam se poděly noční můry producentů? Dovolte malou retrospektivu.  

  Pamatujete ještě Sylvestera Stallonea? Největší hvězda konce 70., celých 80. a s chabými výsledky i počátku 90. let? Tento chlap, zosobnění republikánské politiky Ronalda Reagana, který si spravil reputaci videoherce oživením sérií Rocky a Rambo je symbolem tohoto článku. Držitel nejvíce ocenění za nejhorší herecký výkon, ale i  2 nominací na Oskara (za herce a scénář k Rockymu) je typický troublemaker. Na konci 80. let v 3. díle Ramba vyhnal náklady na svou soukromou válku v Afghánistánu natolik, že i přes astronomické celosvětové tržby měl co dělat, aby nakonec skončil v černých číslech. O poznání drastičtější konec měly jeho drahé komediální pokusy. Filmy Stůj, nebo maminka vystřelí!, kde mu byla komediálním partnerem drobná dáma v letech na plakátu s obrovskou zbraní, a komedie Oskar, kde i přes snahu chyběl vtip, fatálně propadly, stejně jako Stalonneův drahý pokus o comeback Rocky V, který ani diváky a už ani kritiku nezajímal. Po pár letech up& down se mistr ochrnuté tváře pokusil vrátit na konci milénia s novými hrdiny v dramatu Formule, režiséra Rennyho Harlina. Výsledek však ukončil mistrovu kariéru kinoherce na řadu let.

 

    Á propos Renny Harlin. Finský zázračný hitmaker, který ve světlých chvilkách natočil Die Hard 2, Cliffhangera (jediný Stalloneův opravdový hit 90. let) nebo úspěšnou stokrát omletou variaci na Čelisti s názvem Deep Blue Sea dokonce zruinoval celé studio. Film Ostrov hrdlořezů přišel o celých 7 let dříve než Jack Sparrow a vzhledem k tomu, že hlavní roli odmítl Michael Douglas rozhodl se Harlin ke kroku, za který by ho dnes hollywoodští mogulové Andrew G. Vajna a Mario Kassar (Total Recall, Terminátor 2, Die Hard 2, Evita nebo Základní instinkt) nejraději viděli na ostrově jako v názvu filmu. Velkolepá podívaná propadla na plné čáře, studio Carolco vyhlásilo bankrot a Harlin nejen že ze své manželky Geeny Davis akční hvězdu neudělal, ale dokonce se s ní rozvedl.

 

    Na druhou stranu nejen Harlin je vinen likvidací Carolca. Své by k tomu mohl dodat i hollywoodský internacionál, narozený v Holandsku, Paul Verhoeven. Jeho film Showgirls za poctivých 60 milionů pojednávající o zákulisí velkých show v Las Veagas a vzestupu a pádu až možná ,,příliš” velké profesionálky nejen v tanci svou velkolepostí prudérní Ameriku poslal do kolen. Nejtvrdší nepřístupnost, lascivní nahota, sexuálni zvrhlosti a Elizabeth Berkeley (hvězda jediného filmu, za to schopná evidentně všeho) film sice proslavily až ke kultovnosti, ale promítaní jen ve večerních hodinách filmu přiřadila nálepku jednoho z největších propadáků všech dob.

 

    V dávných časech se z každé obálky usmíval jistý Kevin Costner. Obrovské hity jako Tanec s vlky, Osobní strážce nebo nová verze Robina Hooda ho pasovaly na znalce receptu na hit. Vodní svět se vymkl kontrole, ale ještě vydělal. Costnera odepsal až jeho drahý režijní opus Pošťák: Posel budoucnosti. Splácanina o postapokalyptické budoucnosti sklidila posměch od kritiky i od diváků. Přesto tuto 3 hodinovou nudu občas reprízují v ČT v hlavním vysílacím čase. Chápu, že některé filmy jsou zdarma, ale takhle šetřit snad není třeba.  

  Největším průšvihem je ale film Battlefield Earth Johna Travolty. O tom, že tento chlap někdy ztrácí soudnost svědčí jeho věta v propagaci tohoto filmu: ,,Točím Hvězdné války, jen o trochu lepší”. Zfilmovaná scientologická bible uvrhla Travoltu v nemilost, pohřbila na řadu let jeho obnovenou kariéru a ani zdaleka nepokryla náklady. Film uspokojí diváky jen s minimálními požadavky na filmovou podívanou.   

   Samozřejmě, že není možné vyjmenovat všechny alespoň ,, komerční propadáky”, jistě by zde své místo mohla mít leckterá komedie Eddie Murphyho z poslední doby, celá tvorba Martina Lawrence nebo naprosto neuvěřitelné hity ,,něco” Movie, která ale až na poslední Disaster Movie (nomen omen) i něco vydělaly. Jistě, propadáky občas právem zkultovní – např. Blade Runner a Vertigo, ale zpravidla končí bídně a to je tedy u filmů v divákově zapomnění. Vzpomeňte si na to až budete brouzdat nabídkou digitálních stanic na Vašem novém digitálním set top boxu. Hollywoodské hity typu Žoldák, Hartova válka nebo Rollerball totiž hity vážně nejsou a povídačky - co je ,,Made in Hollywood” je automaticky hit - prostě neplatí.     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Slanina | čtvrtek 27.11.2008 13:11 | karma článku: 24,34 | přečteno: 5542x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.