Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hitlerův kameraman

   Walter Frentz, že vám to jméno nic neříká? Možná Vás vyvedu z omylu.

Frentz fotografoval a natácel válecné události, ale i portréty a události vymykající se bežnému zpravodajství.

  Je velice obtížné vypořádat se s nacismem a totalitními režimy obecně a bohužel i s jedinci v demokracii, když některý politik nechá prchlivost příliš cloumat svým majestátem. Jak je možné, že se s nimi zapletl ten nebo támhle ten? Jak je možné, že jim podlehl? Slavný režisér Elia Kazan, režisér takových filmů jako V přístavu nebo Tramvaj do stanice Touha udal několik kolegů v období problematického senátora McCarthyho v padesátých letech minulého století, který tak angažovaně ukončoval kariéru americkým levičákům. Máte-li zájem, podívejte se na brilantní film George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí (Good Night and Good Luck). Takzvaný ,,Hon na čarodějnice“ si v ničem nezadal s událostmi ve stejné době u nás. Zatímco naši estébáci likvidovali pomocníky imperialismu skutečně odpornými sadistickými praktikami, častokrát končících smrtí, pak v Americe se likvidovali bolševici ekonomicky. A jsou známy konkrétní případy, kdy se nakonec obvinění rudí oběsili sami, protože je nikdo nezaměstnal. Jak u štvanice od McCarthyho, tak u nás byli zlikvidováni nevinní. A co udavač Kazan? Když dostával cenu za celoživotní přínos ve formě zvláštního Oskara měl velké štěstí, že brečel jako želva a organizátoři ho raději po krátkém díky, vyvedli ven. Řada hollywoodských celebrit seděla se symbolicky překříženýma rukama na prsou a dívala se do země. Kazan však přiznal své pochybení a veřejně se kál.

    Minulý čtvrtek jsem byl na přednášce Hannse-Petera Frentze z Berlína, tedy syna Waltera Frentze. Walter Frentz se narodil 21. 7. 1907 v Heilbronnu, vystudoval elektrotechniku na Univerzitě v Mnichově a jeho hlavními zájmy byla vizuální média. Jako vášnivý sportovec jezdil na kajaku a pořizoval skutečně nádherné fotografie ze svých cest, například z vodácké výpravy do Moštaru. Pak se ale začal věnovat i kameře klasického filmu. Náhoda ho svedla do cesty podobně zapálené Leni Riefenstahlové. Když se sejdou lidé s tak silným vizuálním cítěním, které s úspěchem veřejně prezentují nemohli ujít i zájmům propagandy.

     Adolf Hitler si je vybral.

    Klasici německého filmu a řada mladých uměleckých talentů s hrůzou utíkala do Hollywoodu, hlavně z toho důvodu, že měli Židovský původ, za všechny Billy Wilder, režisér Někdo to rád horké, Sunset Blvd., nebo geniální hudební skladatel Franz Waxman. Walter Frentz a jeho kolegové fotografovali v roce 1933 na letišti v Norimberku Adolfa Hitlera uprostřed davu. Výrazy v očích plné odhodlání, radosti a naděje spojené s mistrovským technickým provedením upoutají na první pohled. V roce 1934 natáčí propagandistický film Hände am Werk a podílí se i na legendárním filmovém projektu Triumf vůle, který se stal pravděpodobně jedním z nejcitovanějších audiovizuálních děl všech dob. Co nelze upřít žádnému z dalších děl čítajících krátké filmy a fotografie je osudovost a síla momentu. Natáčeli a fotografovali dokonalá lidská těla při sportu v brilantní hře světla stínu, mašírování na stadionech, Hitlera radostně tančícího před svými spolupracovníky nebo při rozhovoru s přáteli a Evou Braunovou. Na druhé straně vězně v mundůrech z koncentračních táborů sestavující komponenty k raketám V2 v červnu 1944. Vše v dokonalé barevnosti, s patřičnou ostrostí a hloubkou. Pro noviny nechyběl ani slavný pohled z balkónu Hitlerova horského sídla, který si s atmosférou nezadá s tím nejlepším od geniálního krajináře Caspara Davida Friedricha a nebo Hitlerovu zdravici vojákům na sklonku války v Berlínském bunkru.

      Hannsu-Peterovi Frentzovi občas selhal hlas. Častokrát se odmlčel. Při pohledu na fotografie člověk musí ocenit technickou kvalitu. Je zcela nezpochybnitelné, že reklamní fotografové a filmaři z nacistických propagandistických děl dodnes čerpají a řada filmových momentů už se stala filmovými klišé i v moderní filmové řeči. Paradoxně spíše v posledních letech než dříve.

    V Berlínském muzeu filmu je součást expozice věnované válečné kinematografii, už jsem se o ní zmiňoval v jednom ze svých předchozích blogů. Dílo Leni Riefenstahlové je tam připomenuto, ale troufnu si říci, že s maximální pietou. Divák se dozví něco o jejím způsobu tvorby a podívá se na model umístění kamer pro zpravodajství ze stadionu. Tím to také končí. Konečná informace má pouze informační charakter, nedozvíme se žádný názor. 

   Zpravodajství, umění nebo propaganda?      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Slanina | úterý 12.5.2009 13:12 | karma článku: 17,51 | přečteno: 1344x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.