Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

ondra slanina

13. 5. 2009 17:43
O výsměchu mrtvým

Uživatel meyla nazval svůj příspěvek do diskuse Smějete se mrtvým v padesátých letech, pane... To je ale vážně za hranicí.

0 0
možnosti
ML

meyla

12. 5. 2009 17:10
Smějete se mrtvým v padesátých letech, pane...

Pokud chcete propagovat Clooneyho manipulující film, který se vám líbil, vaše věc. V souvislostech byste však možná historii viděl jinak a nenapadlo by vás srovnávat komunismus u nás a třídní boj (s mnoha mrtvými, nespravedlivě odsouzenými, se statisíci lidmi v pracovních lágrech, stejným počtem nucených emigrantů apod.) s tzv. obdobím mccarthysmu ve Spojených státech. Než politický a fyzický teror u nás znova začnete zasvěceně srovnávat s Joe McCarthym, přečtěte si knihu Blacklisted by history od M. Stantona Evanse – na amazonu ji zakoupíte celkem levně a snad poté přestanete blouznit a mást lidi. I sám McCarthy se vám možná zjeví ve zcela jiném světle, než v jakém jej média dodnes představují. V leninském stylu tedy číst, číst a číst…

0 0
možnosti
OS

ondra slanina

13. 5. 2009 17:40
Re: Smějete se mrtvým v padesátých letech, pane...

A Vy jste viděl Clooneyho ,,manipulující" film? Ten film měl celkem srozumitelné poselství, které bylo o právu na proces a z uměleckého hlediska, ten film je brilantní. Tento blog je především o umění, které se samozřejmě z politiky nedá vyvázat. Republikánského senátora jsem zde zmínil, protože zlikvidoval řadu lidí bez řádného procesu a to by v demokracii nemělo být možné. A nevím, jak Vás napadlo, že utrpení se poměřuje podle počtu obětí, to je dost zvrácená myšlenka. Tady jde přeci o princip, který je pořád stejný a to, že se dá manipulovat v totalitě i demokracii. A nejsem si vědom, že bych v textu srovnával komunistické zločiny a období McCarthysmu, uvedl jsem historické příklady propagandy, které vedly k tragédii a šlo mi především o to, že udával Elia Kazan. Řekněte mi, co bylo dobrého na tom, že Kazan udal kolegy na McCarthyho objednávku a ukázalo se, že byli nevinní? Komunistická nebo imperialistická nebo jakákoliv jiná zákeřná propaganda je zlo.     

0 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.