Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inkluzívně, a nejen na Romy

Včerejší speciál na Hyde parku byl věnován romskému-cikánskému problému, a byl jistě velmi sledovaný, neboť tento problém trápí a irituje nás všechny. Byl zcela namístě i proto, že v kostce ukázal, jak se problém u nás "řešil" po roce 1989 a jaké možnosti se nabízejí dnes.

Pořad ukázal celou paletu přístupů či metod, od represivních po vstřícné, a též "nemetodu" našich pravicových, levicových i "křesťanských" (tam je to obzvlášť trestuhodné) polistopadových politiků, která cikány a vlastně celou společnost dovedla do situace, v níž se dnes nachází (a může být ještě hůř). Přičemž každému soudnému člověku muselo být již v roce 1990 jasné, že jde o problém nesoucí v sobě výbušnou dynamiku a že jeho neřešení je nejen trestuhodné, ale též neekonomické. Není jen nepřípustným zjednodušením, pokud se řekne, že jsme věc řešili vlastně pouze "humanistickým" přejmenováním cikánů na Romy. (Mně osobně je úplně jedno, jak se jim říká.)

Pořad též nepřímo poukázal na česku kotlinovou zabedněnost (omlouvám se, lepší výraz mne nenapadá), neboť dobře vypracované programy pro začleňování cikánů (a jiných zaostalých či znevýhodněných etnik) v Evropě v devadesátých letech (a dávno před tím) existovaly a osvědčovaly se. V USA pozitivní diskriminace černochů přispěla k jejich zrovnoprávnění; a opět: vyplatila se i ekonomicky. My jsme slyšeli spíše na hlasy našich politků, v zájmu jejichž politky od voleb k volbám a primárnímu zájmu obohatit ne společnost ale především sebe samé, bylo nutné uspokojovat "lid" prázdnými řečmi, sliby, u nichž se již v počátku nepočítalo s jejich dodržením a podobně. Nejvíc volebních bodů získávali politici uplatňující metodcu biče před "cukrem", přičemž bylo a je jasné, že by mělo jít o metodu naplňující - pokud možno vyváženě - obojí. Takže bodovali různí Sládkové, Čunkové, Bobošíkové, Řápkové a (neo)nacionalisté - naposledy se v plné "kráse" ukázal i Klaus.

Samozřejmě, represe jsou nutné, ale většinou jsou již jen následkem předchozích chyb. Tak jako je nutné trestat dítě když nepřiměřeně zlobí - když jsme něco v jeho výchově zanedbali. Na prvním místě můsí být vždy dlouhodobý výhled, pokud možno pozitivní výchova - a dvacet let po Listopadu již krátká doba tak úplně není. Ve výchově jednotlivce, skupiny, etnika či celé společnosti se uplatňují v podstatě stejné principy, které znali již Komenský, Havlíček, Masaryk a mnozí jiní: "tolik svobody kolik možno, tolik kázně kolik nutno". Je možno říci, že po Listopadu byla trestuhodně zanedbána výchova celé společnosti.

Nevím toho moc o výchovném systému ve Finsku, vím jen, že tam je školství priortiou číslo jedna, že učitelé jsou tam velmi dobře placeni a že mají značnou společenskou prestiž (podobně jako u nás za 1. republiky). Že pedagogické školy tam (na rozdíl od nás) patří mezi nejnáročnější a že budoucí učitelé jsou tam testováni psychologicky, a to nejen co do studijních předpokladů, ale též co do předpokladů osobnostních, (světo)názorových, morálních a všobecně kulturních. Není bez souvislosti, že Finsko je jednou z nejméně zkorumpovaných zemí světa. Tyto mé nedostatečné znalosti však stačí k tomu, abych mohl tvrdit, že to je jediná správná cesta, a dokonce, že může mít i víceméně okamžité výsledky: romské dítě, kterému se dá šance a kterého se někdo vůbec ujme, se od počátku vyvíjí jinak než to, které za několik let na to začne krást.

Inkluzivní (inclusive - včetně), v Evropě již po léta existující přístup, ve včerejším Hyde parku mnohým z nás musel osvětlit až bývalý (a stokrát pomluvený a na to zavržený) ministr školství Ondřej Liška. Já jsem se s hrůzou dozvěděl, že měl již vypracovaný (a dokončený) program inklusívího přístupu k výchově, samozřejmě včetně Romů. Tetno prorgam byl po jeho pádu smeten ze stolu a teprve nyní začíná pomalu ožívat. Někde jsem před nedávnem zaslechl, že naším nejlepším polistopadovým minstrem školství je ten současný, držící pod ochranou neonacinalstu Bátora...

Skoro se mi chce zvolat: Evropa měla po roce 1989 do svého inkluzívího školství zahrnou celé komunismem zparchantělé národy, včetně Česka. Copak my nejsme zaostalí, copak u nás kradou jen Romové?

Autor: Bohumil Sláma | sobota 17.9.2011 11:23 | karma článku: 10,12 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2728x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik