Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Církevní restituce: úplně špatně?

K níže uvedeným úvahám o církevních restitucích budu vděčný za jakoukoli připomínku. Mám totiž jednak pocit, že jdou převážně "mimo", jednak většině našich politiků stran restitucí naprosto nerozumím.

1. Nechápu, proč vracet církvím, tedy ne jednotlivcům, ale právnickým osobám, když všechny ostatní restituce po roce 1989 se na právnické osoby nevztahovaly.

2. Pokud se jedná (zejména) o katolickou církev (a o tu jde především), proč se má vracet majetek, který v minulosti nebyl beze všech pochybností nabyt poctivě. Je to jistě složitý problém, ale stručně řečeno, katolická církev v minulosti zneužívala svého postavení v rámci feudálního-teokratického mocenského systému a "svatá" určitě vždy nebyla.

3. Proč mají být restituce "spravedlivé", když ostatní restituce po roce 1989 ("nápravy některých křivd") zdaleka spravedlivé nebyly.

4. Proč mají být (relativně) velkorysé, když historický trend je opačný: když katolická církev počínaje osvícenstvím ztrácela své duchovní, morální a faktické pozice, její majetek byl opakovaně zabavován, a to nezávisle na politických premisách těch, kdo se o to přičinili (císař Josef II, vůdci 1. republiky, komunisté po Únoru). 

5. Proč mají církve vůbec existovat, když jejich úloha ve společnosti je až na výjimky sporná: na jedné straně jsou prospěšné, na druhé straně společnost zaplavují mýty, pověrami, polopravdami a nepravdami. Jako opodstatněné se mi jeví snad jedině stanovisko Masarykovo, který se (sám) omezil na téměř všech mýtů zbavené soukromé, osobní náboženství a podporoval pouze církev československou, bratrskou a unitáře.    

6. Proč se propaguje odluka církví od státu, když duchovní mohou sloužit jako státní zaměstnanci, podobně jako učitelé, státní zastupitelé, soudci a veřejnoprávní média nebo jako občanská sdružení a obecně prospěšné společnosti. Byla by to alternativa nejlevnější a zabránila by dosavadnímu paradoxnímu trendu k nárůstu počtu kněží a úbytku počtu věřících. Zde je třeba říci, že je evidentní, že věřící nejsou morálně integrovanější než nevěřící, mnohdy je tomu spíše naopak (pokrytectví apod.). Podobně je tomu s teologickými fakultami, které (zřejmě záměrně, neboť by dříve nebo později zanikly) neučí nanejvýš potřebnému kriticko-realistickému myšlení. Podle nedávno zveřejněných statistik ve vyspělých zemích všeobecně narůstá odklon od nábožnosti a nejzřetelnější je to v České republice. 

7. Proč křesťanské církve vůbec potřebují cokoli vlastnit, když je to v rozporu s jejich původním učením. Typické je to opět zejména pro katolickou církev, která na jedné straně hlásá návrat k evangeliím, na druhé straně jí jde ("až na prvním místě") o hmotný majetek a o moc. O jejím napojení na Vatikán nemluvě. 

8. Proč naši politici uvažují jen jako správci hmotných majetků a ne jako správci majetků duchovních. Kdyby tak uvažovali, rozhodně by nepodpořili katolickou církev, která je z křesťanských církví mýty zamořena nejvíc. Je možno dokonce říci, že s jakousi "bohorovnou" samozřejmostí utlačuje církve modernější a tudíž společnosti prospěšnější, že využívá jakéhosi zvykového práva a že se u nás v minulosti rozšířila násilnou protireformací, která významně poškodila naši národní mentalitu. Příznačné je i to, že katolický jih Evropy, včetně „ostrůvku katolicismu“ Irska, je nejvíc prorostlý klientelismem a korupcí a že proto nyní Evropské unii působí největší problémy. 

9. Nechápu opodstatněnost existence kláštěrů a už vůbec opodstatněnost jejich podnikatelské činnosti. Zde mám oporu v zejména Josefovi II, který je rušil ve velkém. Myslím si, že kláštery by se měly proměnit ve školské, vědecké a jiné ústavy.

10. Nechápu, proč se u nás šetří na vědě a školství, které potřebujeme daleko víc.

 

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 12.7.2012 11:06 | karma článku: 44,86 | přečteno: 6265x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2728x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik