Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Miloušek

17. 7. 2012 14:49
Tunel, pouze další tunel

o nic jiného nejde. Akorát ty plány se ukážou až když bude dobudováno. Zatím se lze jen domýšlet a představovat si jak, kolik a komu uvízne za nehty. Až bude zrestiuováno, budou se snáze všichni posílat do pr....(novináři, či policie). Vždyť co je komu do toho, jak kdo zachází se (svým) soukromým majetkem! Šťourat můžete akorát, když se jedná o státní, soukromý můžu třeba "rozdat" a nikomu po tom nic není. Takže ražba první štoly - převod ze státu do soukromých rukou.

2 1
možnosti
M

morbid

16. 7. 2012 16:17
Nemáte pravdu, pane Slámo.

V otázce restitucí jste buď zoufale neinformovaný nebo stejně zoufale nepravdomluvný.

Už váš první bod je vyvrácen faktem, že právě teď hlasitě protestující ČSSD sama restituovala Lidový dům.

To, že ČSSD restituovala Liďák na základě rozhodnutí Ústavního soudu, ale teď hystericky bojuje proti rozhodnutí téhož Ústavního soudu v otázce církevních restitucí, je už jen další smutná ukázka charakteru našich partají.

2 1
možnosti
BB

Banjo Banjo

13. 7. 2012 9:36
10 bodů - část prvá

1) Na některé právnické osoby se restituce vztahovaly (např. židovské obce, u kterých se šlo i před rok 1948, ale také organizace typu Sokol).

2) Má se vracet ten majetek, který byl zabaven. Pokud jde o poctivost nabytí, to je zapotřebí řešit v konkrétních příkladech a doložit, stejně jako vydání konkrétních majetků.

3) Spravedlivé to má být ze stejného důvodu, ze kterého stát k těmto restitucím přistoupil - zjistil totiž, že pokud majetek nevydá, případné soudní vyrovnání by ho přišlo o hodně dráž. Zatím stát těžil z toho, že církve zatím do soudních sporů nešly.

4) Velkorysé? Má se vrátit majetek, prokazatelně vlastněný crkvemi k datu Vítězného února 1948. V tom žádnou zvláštní velkorysost nevidím.

5) Církve existují tehdy, pokud mají věřící. Já třeba taky nemusím považovat za prospěšné myslivecké svazy (a dokladovat to počtem postřelených myslivců při honech a střílením nevinných zvířat), nicméně nevolám po jejich zrušení.

5 0
možnosti
BB

Banjo Banjo

13. 7. 2012 9:37
10 bodů - část druhá

6) Proč roste počet kněží zejména menších církví, když věřících zůstává cca stejně? Právě z důvodu neprovedené odluky státu od církve a proto, že v poslední době odpadly tvrdé represe z 50.-80. let.

7) Některé původní církve postupovaly tak, že svůj soukromý majetek dávali jejich členové své církevní obci. Tedy církev měla majetek, ale její členové ne. Takže tohle je přesně naopak, než se autor domnívá.

8) Nerad bych se pouštěl do porovnávání míry klientelismu jednotlivých evropských zemí, nemám podklady. Snad jen, že katolická je taky Francie, Belgie, Lucembursko a z Německa např. Hessensko nebo Bavorsko nebo některé kantony Švýcarska.

9) Naopak oceňuji přiznání autorovy nevědomosti o funkci klášterů. Nerozumím tomu, takže bych to zrušil - to ovšem není zrovna optimální postoj. Kdyby například někdo v rozhodující funkci třeba nerozuměl fungování počítačů, to by je ve své zemi taky zrušil.

10) Větší podporu vědy a školství bych samozřejmě také uvítal. Ovšem to s tématem snad nesouvisí.

3 0
možnosti

Dispute

13. 7. 2012 9:22
Naprostý souhlas. Kalousek si chce koupit odpustek od církve

za miliardy ze státního rozpočtu, protože se domnívá, že mu budou odpuštěny generálně všechny hříchy - napáchané na tomto národu během jeho působení v politice. Jeho emigrace z křesťansko-demokratické strany byl jasný kalkul pro udržení se u moci a koryta.  Při sčítání lidu se jasně prokázalo, jak minimální počet lidí se hlásí ke křesťanství. Takové menšině se mají přidělovat obrovské finanční částky z kapsy většiny ? Jsou kostely, kam na mše nepřijde ani jeden člověk a farář slouží jen sám pro sebe a případného ministranta. Karma.[>-]R^

1 1
možnosti
P

pesimistafurt

13. 7. 2012 9:30
Re: Naprostý souhlas. Kalousek si chce koupit odpustek od církve

s čím souhlasíte? Vždyť autor blogu se ptá - máte odpovídat na jeho dotazy.

0 0
možnosti
JH

pampalinos

13. 7. 2012 1:21
Mám vždy trochu obavu, když se řekne, že je ČR v něčem 1.

Zamýšlím se nad jednou větou...

Podle nedávno zveřejněných statistik ve vyspělých zemích všeobecně

narůstá odklon od nábožnosti a nejzřetelnější je to v České republice.

1) Pokud v něčem ČR vede, je na čase se zeptat, zda je tento trend žádoucí.

2) Co jsou to vyspělé země? V čem jsou vyspělé?

2 0
možnosti
JH

pampalinos

13. 7. 2012 1:23
Re: Mám vždy trochu obavu, když se řekne, že je ČR v něčem 1.

3) Z celosvětového měřítka je dění v západní Evropě (to jsou ty

údajné "vyspělé země") drobnou epizodou. Východní Evropa, Amerika,

Austrálie, Asie i Afrika prožívají v současnosti obrovská křesťanská

probuzení. Jen v Číně se ke křesťanství obrácí zhruba milion nově

uvěřivších lidí každý měsíc.

3 0
možnosti
ES

Vicky11

12. 7. 2012 23:43
Opět další článek plný nesmyslů a blábolů !!!

Jojo a je to tady ZASE, další nesmysly od lidí, kteří vůbec nevědí dané věci hlavu ani patu.

Opět další důkaz jak je česká společnost neuvěřitelně omezená !! 8-o

2 0
možnosti
T

Tulák123

13. 7. 2012 8:16
Re: Opět další článek plný nesmyslů a blábolů !!!

Konkrétně?

Autor má naprostou pravdu, ale nelíbí se to někomu, to je jasné.

1 1
možnosti
N

normoš

12. 7. 2012 23:28
Je to tak

Pane Slámo,máte ve všem pravdu.Nebýt církví,bylo by na světě mnohem méně nenávisti.

5 0
možnosti
JK

MiroTR

13. 7. 2012 8:55
Re: Je to tak

Pokud do toho zahrnujete i tu komunistickou církev, pak asi ano.

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

12. 7. 2012 22:16
Děkuji, pane Slámo, že hážete klacky pod nohy těm lumpům

, kteří chtějí ukrást pozemky a lesy ze společného. Dokud je to státní, nenechavé ruce zlodějů všech národů, ras a přesvědčení jen svrbí, svrbí a svrbí, už aby to někam zašantročili, ukradli. Vatikán pak bude určovat, zda smíme do lesa na houby bez křtu a bez zpovědi. Děkuji nechci, to až tady 420 let bylo a všichni víme, že to skončilo Masarykem !Rv

2 0
možnosti
IA

Maura Irena

12. 7. 2012 23:21
Re: Děkuji, pane Slámo, že hážete klacky pod nohy těm lumpům

Strýčku, neblbněte ;-D

1 0
možnosti
JH

IronEagle

12. 7. 2012 21:38
Proc se stat nechova jako dobry hospodar?

Pane Slamo,

zrejme Vam nedochazi jeden zakladni historicky fakt. Cirkev pred rokem 1948 nebyla nikdy zaclenena do statnich struktur, ale slouzila jako samostatna instituce. Je jedno jestli slo o cirkev katolickou nebo nekterou z evangelickych. Cirkev vlastnila majetek, ktery nabyla v historii a to vetsinou z daru vericich, pripadne i ne uplne cistym zpusobem. Ovsem jeji majetek byl 2x revidovan.

Co z toho vyplyva je to, ze duchovni nebyly statnimi zamestnanci. Temi se stali az prave za komunismu, kdy stat zabavil cirkvi majetek a zacal s nim hospodarit. To jak s nim hospodaril se muzeme presvedcit kazdy den. Po roce 1989 stat vracel v restitucich majetek fyzickym osobam, ale jaksi se v te euforii pozapomnelo na nezavislost cirkvi, ta by se ted mela narovnat. Co to znamena pro Vas a Vasi penezenku? Po ukonceni navraceni majetku cirkvim, se cirkve stanou ekonomicky nezavislou organizaci a stat jeji duchovni prestane vyplacet a prestane platit jejich ucty. Tak jak to bylo historicky.

5 0
možnosti
BB

Banjo Banjo

13. 7. 2012 9:43
Re: Proc se stat nechova jako dobry hospodar?

Jeden atribut státních zaměstnanců církve měly už od Josefa 2. - ten jim svěřil vedení státních matrik.

Ovšem to samozřejmě nebyla podstata výkonu jejich povolání, akorát takový úřad navíc.

1 0
možnosti
S

StandaU

12. 7. 2012 21:32
Dobrý večer,

nemusíte se bát, majetek,který sebral církvím Hitler se vracet nebude. Z majetku, který sebrali církvím koumunisté se bude vracet jen část. Většina ovčanůnadává na Kalouska ne proto,že krade ale proto ,že je nevzal do party. Je vidět,že heslo,kdo nekrade není čech stále platí.

2 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik