Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vážení páni arcibiskupové, vážení biskupové,

nemohu se dodnes srovant s tím, že zanikla Masarykova hluboce křesťanská idea nového náboženství, jak ji ve zkratce vyjádřil slovy: „Veliký úkol přítomné doby je právě v tom, abychom vytvořili náboženství a náboženskou organizaci společnosti vyhovující kritickému rozumu. Abychom vytvořili: neběží o to, smířit vědu s náboženstvím, nýbrž o to, stvořit nový náboženský a duševní obsah života.“

Masaryk tuto myšlenku později proměnil na myšlenku humanitní demokracie, a když byl, již jako prezident, požádán, aby vylovil své náboženské krédo, odmítl to, z důvodů, které mi nejsou zcela jasné, zřejmě však z ohledů na převážně katolické Slováky a proto, že by se příliš nelišilo od kréda Havlíčkova.

Ta myšlenka zde však stále je a nejen dle mého názoru je stále naléhavější, snad to ani nemusím rozvádět. Jde ovšem o to, aby si jí chopil někdo v nejlepším slova smyslu mocný, aby ji co nelépe formuloval dnešním jazykem a aby ji co nejúčinnějším způsobem uvedl znovu v život.
Myslím, pánové, že je to především na vás. A jak by řekl Havlíček, je to „v zájmu času“ a proto to má velkou šanci uspět. Chtělo by to „jen“ vzpomenout si na antickou „mužnost“, jít do morku kostí vlastního svědomí a spojit je  n e k o m p r o m i s n ě  s činy. Ale snad si to křesťanské ideje zaslouží.
Připadám si donkichotsky troufalý jako Solženicyn, když psal Brežněvovi a spol., že jednají především nepragmaticky, že by měli konečně vzít do hrsti zdravý rozum, neboť jinak na to doplatí.
A doplatili. A vy jste podle mého názoru ve velmi podobné situaci.
Připusťte, že Evropa se dodnes dělí na víceméně zdravou protestantskou a nezdravou římsko a řeckokatolickou (o pravoslavné nemluvě): na severozápadní a jihovýchodní. Připusťte, že centrum katolictví, Itálie se po víc než šedesáti letech „demokratických“ vlád a katolické církve zmítá v začarovaném kruhu. Připusťte do očí bijící rozdíl mezi tím, co způsobil export katolictví do jižní a střední Ameriky (Mexiko!) a co udělal export protestantství, spolu s francouzskou reformou, do USA a Kanady.
Máte (věřím, že slovo vlastenectví vám není zcela lhostejné) historickou šanci navázat po šesti stech letech na Husa, který byl původně též katolík. Opět připomínám slova jiného katolíka Pekaře, že husitství je (dosud!) největším okamžikem českých dějin. Máte své dějinné oprávnění a povinnost, jak vyplývá z českých dějin i současnosti. Vaše šance nejsou v řádném případě malé (viz třeba čínské disidenty, kteří se odvolávají na Chartu 77).
Český národ vám za to jen zatleská a postaví se za vás. Pořád jste ještě „imagologové“, jistě však přinejmenším tušíte, že vám zvoní hrana. Máte mimo jiné možnost, jak to žádal již Havlíček, spojit se konečně s protestanty.
Jistě víte daleko lépe než já, co dělat.
Já se jen ptám: Co by se stalo, kdybyste začali nekompromisně, jinak to možné není, požadovat, aby se přinejmenším česká katolická církev zbavila  v š e ch  tak dlouho již neudržitelných dogmat, mýtů a nešvarů?
Odpovězte mi prosím, a zcela jasně. Jinak jsem si předsevzal, že dokud budu živ a zdráv, neustanu a nepolevím. Slibuji to sobě, vám i všem dobrým lidem tohoto světa.
Zatím upřímně váš
Bohumil Sláma

Přišla mi jediná odpověď, z královéhradekého biskupství:

Vážený pane Slámo,
mohu Vás ujistit, že Biskupství královéhradecké v čele se svými biskupy se řídí římskokatolickou naukou víry a morálky. Vaše názory i přes množství řádků na tom nic nezmění.
Chápání církve jako tajemného Těla Kristova je součástí daru víry. Církev zůstává svatá, ač lidé jí tvořící jsou hříšnými smrtelníky - jejich úsilí o
dobro a následování Krista Pána však neustává.
S pozdravem
Ing. Vojtěch Macek, biskupský sekretář

Já jsem odpověděl:

Vážený pane inženýre,
děkuji za odpověď - a že jste se vůbec ozval. Odvoláváte se ovšem, jak by řekl (podle mne světec a mučedník) Havlíček, pouze na "kulatá", tedy víceméně amorfní slova, která jen stěží mohou cokoli odůvodnit. Podle mne církev není zdaleka svatá a mimo jiné proto se stále víc dostává do problémů - nelze vyloučit, že to bude mít nejen pro ni, ale pro euroamerický, možná i celý svět katastrofální následky, neboť tím oslabuje svůj potenciál zvrátit vývoj ke konzumu a materialsmu.
Podle mne je spíše svaté neustálé hledání pravdy a pátrání ve svědomí, a právě v tom katolická církev selhává snad nejvíc, i když by zde měla být v čele.
Říkám to přesto, že mám hluboce prožité katolické zázemí a výchovu. Že například mým bratrancem a vrstevníkem je biskup Jan Baxant. Že našeho společného strýce, faráře Metoděje Slámu, jsem kromě svého otce a matky na světě miloval nejvíc.
Srdečně a upřímně
Váš Bohumil Sláma

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 13.1.2011 11:21 | karma článku: 10,13 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2727x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  21:30

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

Rusko svrhává stovky bomb týdně, tvrdí Zelenskyj. Opět prosil Západ o zbraně

30. června 2024  18:50,  aktualizováno  20:52

Sledujeme online Rusko jen tento týden svrhlo na Ukrajinu více než 800 řízených leteckých bomb, napsal v neděli na...

Černošskému starostovi v Alabamě brání vstoupit do radnice. Už několik let

30. června 2024  20:25

První černošský starosta malého města Newbern v Alabamě Patrick Braxton vede vleklý soudní spor s...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik