Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nápad hrát finále fotbalového poháru na Strahově prosadili sabotéři

Ten skutečně "geniální" nápad hrát finále Poháru ČMFS mezi FK Teplice a 1. FC Slovácko 27. května v Praze na Strahově musela prosadit nějaká sofistikovaně pracující záškodnická-sabotérská buňka na fotbalovém svazu. Tato buňka dostala od svého rezidenta úkoly: 1. Prosaďte Strahov; 2. Prosaďte datum 27. května; 3. Tím zajistíte, že tam přijde co nejméně lidí; 4. Zdevastujete image druhé největší domácí soutěže, z níž se postupuje do Evropské ligy; 5. Ať na tom ČMFS a fotbal všeobecně prodělá. Rozchod, hajdy do práce. Ve středu večer agenti zahlásili: úkol splněn!

Princ Radovan uz by fakt mel tasit!archiv

Podařilo se jim to přímo úžasně. Na strahovský stadión, kam s výjimkou dávnověku a zcela výjimečných pohárových zápasů Slavie nikdy moc lidí nechodilo, protože je dopravně přímo nenáviděný, přišlo na finále mezi dvěma provinčními týmy 4820 lidí. Z Prahy skoro nikdo, v hledišti byli půl napůl fanoušci z Teplic, kteří jeli do Prahy 100 kilometrů, a fanoušci z Uherského Hradiště, kteří jeli 280 kilometrů. Obě strany tvrdily, že do Prahy přijelo 2500 jejich příznivců. Stadion byl tristně prázdný, bylo to trapné. Možná by přijelo mimopražských lidí i více, ale nestihli by se vrátit domů k televizi na večerní finále Ligy mistrů mezi Manchesterem United a FC Barcelona.

Přijeli tedy jen ti, kteří považují finále Poháru ČMFS a finále Ligy mistrů za srovnatelné soutěže. A těch asi moc není.

Na zápase se možná prodělalo, možná trochu vydělalo (na cenách za reklamy a televizní práva sedí svazová marketingová společnost STES), ale fotbal, jeho image a popularita prostě dostaly hroznou ránu. Na hřišti nebyl ani jeden tým z Prahy a bylo jasné, že pražští diváci přijdou minimálně. To se vědělo předem. Navíc byl zápas v televizi. Kdyby se zápas hrál třeba v Jihlavě, kam by měli Tepličtí i Uherskohradištští zhruba stejně daleko, tak by to byl na Vysočině - kde velmi slušný stadión - hotový svátek. Atmosféra by byla úplně jiná, důstojnější, fotbalovější. Mohlo se hrát třeba v Brně, v Olomouci (jenže tam pořadatelství současná garnitura svazu nikdy nedá kvůli sporům s Jiřím Kubíčkem), mohlo se hrát i na Slavii v Edenu, čistě kvůli atrmosféře například v Mladé Boleslavi (do hlediště se však moc lidí nevejde), všude by si pořadatelství finále mnohem více vážili.

Jenže záškodníci ze Strahova úkolu využili i k vlastnímu pohodlí, protože jim stačilo do VIP lóže přejít ulici, přece se nebudou trousit do Jihlavy. Tam by se sabotoval fotbal daleko hůř.

Jinde než v Praze by patrně nedošlo ke rvačkám mezi diváky z Čech a z Moravy a demonstraci fanoušků Slovácka proti ČMFS. V Jihlavě určitě ne.

V Anglii se důležité zápasy hrají ve Wembley, finále všech pohárů a dokonce i baráž o Premier League. Je skoro vždycky narváno. Místo má obrovskou tradici, je dopravně skvěle dostupné, metrem počínaje. Fotbal je v Anglii skvělým produktem, výtečně organizovaným a nikdo jeho roli nezpochybňuje, nevyskytují se v něm zkorumpovaní funkcionáři a sudí, nikdo se tam nehádá, výkonný výbor FA mezi sebou nebojuje. Národní pohár (FA Cup) má ještě vyšší prestiž než vítězství v Premier League. Jenže u nás je všechno naopak. A když už je v Čechách příležitost udělat něco lépe, prospěšněji, svátečněji, tudíž u toho pozitivně myslet a něco vymyslet, tak se to musí udělat hůře, škodlivěji a záškodnicky.

Ve fotbale jsme národem Kazisvětů a holt čekáme na nějakého prince Radovana, aby jako v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele s Kazisvětem zkřížil meč a vyhnal ho. Do té doby tady budou Kazisvěti řádit. Už stačili zkazit skoro všechno. Dosud ani nevíme, zda se Ivan Hašek rozhodl stát se princem Radovanem, ach jo ...  

Autor: Pavel Skramlík | čtvrtek 28.5.2009 14:17 | karma článku: 14,96 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.