Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Láska, volby a Ústavní soud

Po úterním sdělení Ústavního soudu, že odkládá vykonavatelnost rozhodnutí prezidenta republiky o mimořádných říjnových parlamentních volbách, jsem začal počítat, kolik blogerů píše o politice a kolik o lásce. Vycházel jsem z toho, že politika je veřejně nejvíc viditelnou komoditou společnosti, zatímco láska nejvíc zasahuje duši každého člověka zcela bez rozdílu. Přestal jsem počítat, když se počet příspěvků o politice stabilizoval někde na 80% ve prospěch politiky. Témata, které měla něco společného s láskou, tvořila asi 0,2%.    

Psvel Rychetsky, predseda Ustavniho souduarchiv

K tomuto extrémnímu srovnání mě donutila ta show, která v úterý propukla. Rozhodnutí Ústavního soudu zapůsobilo jako mohutná robotická ruka, která podťala sloupy obrovského cirkusového šapitó za stovky miliónů korun.

Najednou spolu smířlivě hovoří nesmiřitelní parlamentní i mediální soupeři ODS, ČSSD, KSČM, Zelení a KDU-ČSL, ale asertivně se chovají i neparlamentní subjekty s nějakými ambicemi. Hovoří o společné vůli se dohodnout o nalezení nějakého řešení, aby volby v říjnu byly. Ústavní soud nevykonal nic převratného, neřku-li neústavního tím, pouze odložil na základě podání přeběhlíka ze sociální demokracie Miloše Melčáka "vykonavatelnost" prezidentského rozhodnutí (usnesením, že se jím bude zabývat). Tím vyvolal státnický čin - konsensuální náladu. Že by se tak sblížily během jednoho dne velestátnické velecíle všech velepartají a veleduchů?

Prdlajs, slavný soude!

Jde jen o prachy.

Partaje vynaložily obrovské a nejspíše i rekordní prostředky na reklamní kampaně. Najaly lidi, nechaly natočit spoty, zakoupily bilboardové plochy, tisíce reklamních minut v televizi a rádiích, nesmírné množství inzertních ploch v printových médiích, financují mítinky po celé zemi. Buď daly pořádně zabrat své kase a nebo si vzaly půjčky za předpokladu, že po volbách je z utržených státních peněz za volební výsledky rychle splatí. I když se volby jen pozdrží, tak bude třeba kampaně korigovat, což přinese další náklady. Několik partají se octne na hraně bankrotu.

Prozatímní premiér úřednické vlády Jan Fischer býval na všech dosavadních fotografiích barevně do tělky nebo lehce do červena. V úterý byl všude do zelena.

Politici kritizují usnesení Ústavního soudu ač mnozí z nich ještě zcela nedávno viděli Ústavní soud jako poslední pojistku ústavnosti, vykonavatelnosti práva a spravedlnosti. V úterý ho téměř všichni viděli jako nepřítele a chtějí hledat řešení.

Co to je? Všichni chtějí hledat řešení tím, že nějak ovlivní rozhodování Ústavního soudu, aby v říjnu byly parlamentní volby? Čili tento deklarovaný úmysl znamená, že politické strany SKUTEČNĚ mohou ovlivnit rozhodnutí Ústavního soudu?

Tak to snad ne! Pokud stát a jeho relevantní partaje na politické scéně mohou tlačit na Ústavní soud, nejvyšší právní autoritu, aby změnil tón, přitom to vytrubovat do televize, pak tento stát je třeba rozpustit. Mít politicky ovlivnitelný Ústavní soud je konec.

Byla tu jen jedna šance, jak z toho vyváznout. Donutit nějak poslance Miloše Melčáka, aby stáhl svou ústavní stížnost, umožnil volby, vzdal se svého poslaneckého platu, náhrad, ochranky a bůhví čeho všeho ještě. Ale byl jsem poučen, že to už nelze. 

Líbilo by se mi, kdyby tohle nechali mediální komentátoři a blogeři být a ignorovali to, protože to stejně neovlivní. Ta hra se odehraje někde úplně jinde. A aby víc psali o lásce. O chvějivé citové identitě, o svých touhách, o existenciálních a sexuálních vizích svých lásek, aby se oddávali svým odvážným představám i snům. Uznávám, je to představa snílka. Láska byla dřív hlavním tématem všech médií, počínaje biblí, divadlem, literaturou, přemosťovala do hudební scény oper a operet, zahlcovala printy, ovládla rozhlasové hry a televizní seriály. Lásku jako mediální produkt zabil internet, který nastolil atmosféru politického exhibicionismu a nickové subkultury, otevřel brány citově strádajícím osobám a osobnostem, jejichž výboje do veřejného dění nahrazují deficity lásky.

Co je podstatné v tomto kontextu? Lásku ovlivnit nelze či jen málo, rozhodně méně než Ústavní soud a počínání politických partají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Skramlík | středa 2.9.2009 3:32 | karma článku: 13,06 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  18:55

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Liberty tvrdí, že uhradila nedoplatky. Podle Stanjury je její plán neudržitelný

7. května 2024  18:46

Hutní společnost Liberty Ostrava tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhradila...

Univerzální politik, který míří do vlády, má zkušenosti ze dvou ministerstev

7. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:40

Marek Ženíšek, který se má podle předsednictva TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.