Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ivane Hašku,přijď vyhrát boj o fotbal!A jak s tím souvisí Kramarič?

Situace v českém fotbale připomíná známou katastrofu ruské ponorky K-19. Na palubě je jaderný průser, jedni velí, druzí žádají o oběti, lidé umírají. Další to kryjí, probíhá souboj autorit. Průšvih je ale hned na začátku - špatná konstrukce. Všechno se musí nějak okecat a zamlžit. Výsledkem je stejně debakl, který se složitě vysvětluje. V českém fotbale se sice moc neumírá (střílí se jen občas, spíš občas někdo dostane přes hubu), ale jinak je na tom o dost hůř než K-19. Nedá se nic dělat, musí se vyměnit velení a z ponorek přezbrojit na rychlé fregaty bez konstrukčních chyb. Volání je naléhavé: Ivane Hašku, přijďte vyhrát boj o fotbal!

Vztahy mezi funkcionáři a skupinami jsou tak spletité nebo vyhrocené, že už se nedohodnou na žádné změně k lepšímu. Zdá se dost pravděpodobné, že pokud do hry o křeslo předsedy svazu nevstoupí Ivan Hašek s úplně jiným typem lidí s minimálními vazbami na současnou strukturu, tak valná hromada ČMFS 27. června skončí fiaskem. Bude se opakovat jako posledně. Předseda nebude zvolen a boj o další posty ve výkonném výboru se zvrhne v zákulisní bitvu, která nemá se standardním průběhem valné hromady nic společného.

Současné vedení je překážkou ke kompromisům a pokud zůstane či bude-li jen málo obměněno, pak nelze očekávat žádnou změnu.

Předvolební situace se začíná rýsovat.

Je tu Ivan Hašek, který má za sebou – není to tajemstvím a není to ani nic negativního - podporu nejmocnějšího muže českého sportu, jímž je Aleš Hušák, předseda představenstva společnosti Sazka. Ten rozdává peníze i karty. Haškovou oporou je podle všeho i František Chvalovský, bývalý předseda ČMFS, jenž se může do vedení fotbalu vrátit. Jeho autorita je i zárukou toho, že by český fotbal hrál výraznější roli v diplomacii na půdě UEFA (bylo by pikantní, kdyby žádal po předchozí garnituře, která ho „sejmula“ v roce 2001, náhradu za všechny újmy). Ivan Hašek v pátek sdělí, zda půjde do boje o prezidentské křeslo.

Jeho rozhodnutí dá jasný signál, zda je šance a vůle fotbal změnit.

A nebo zda převažuje skepse, že je lepší ho nechat vyhnít jako stromy na Šumavě.

Je tu Luděk Vinš, prezident Viktorie Žižkov, dosud jediný oficiálně přihlášený kandidát na předsedu. Je za ním část klubů a má podporu zhruba pěti současných členů výkonného výboru. Jeho pozici komplikuje jedna zvláštní událost, která s fotbalem nemám nic společného. Zatčení advokáta Julia Kramariče v Jihoafrické republice. Julius Kramarič je silným hráčem v zákulisí na straně tzv. „skupiny Západ“, do níž je řazen kromě Vinše například plzeňský prezident Kříž a další vlivné osobnosti. Není však nutné prozrazovat příliš. Kramarič, designovaný na funkci předsedy ORK ČMFS (odvolací a revizní komise je složka s největší mocí ve svazu, je tak silná, že může i sama zrušit svaz, když bude chtít), však zůstane v Johannesburgu minimálně do 22. června, kdy by měl předstoupit před soudce. Dostane pokutu a poletí domů, do valné hromady zbude pár dnů, do té doby bude v zákulisní hře chybět. Pokud by vyhrála tato skupina, zůstane nejspíš František Straka reprezentačním trenérem.

Je tu bývalý generální sekretář ČMFS Petr Fousek, který bude údajně kandidovat a pravděpodobně je připraven jako „kompromisní osobnost“.

V zákulisí se šije horkou jehlou kandidatura II. místopředsedy svazu Jiřího Kubíčka (na post předsedy za Moravu) a generálního ředitele Slavie Petra Doležala (na post předsedy za Čechy). Tyto kandidatury, budou-li podány, zvětší paletu vyjednávacích komplikací (někdo je může nazvat intrikamii) v kuloárech.

Varianta Hašek je zárukou změn, varianty ostatní jsou nanejvýš tak zárukou postupně kosmeticky upravovaného současného bordelu a la K-19.

Další překvapení však nelze do pátku vyloučit.

Autor: Pavel Skramlík | úterý 2.6.2009 20:03 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.