Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Internet jako nástroj výchovy ke zbabělosti

Narodil jsem se dávno před vznikem internetu. Kdo neví, tak internet v dnešní klasické podobě s www stránkami vymyslel anglický vědec Tim Berners-Lee. Byl spuštěn 6. srpna roku 1991 v celoevropské výzkumné organizaci CERN ve švýcarské Ženevě+. Vznikl jako vedlejší efekt výzkumu. Narodil jsem se dost dávno i před vznikem ARPANETu, (založen v roce 1969) jenž byl předchůdcem internetu. Do té doby byl vrcholem komunikace hlavně telefon a fax. Počítačové sítě byly jen lokální. Ale o to tu prioritně nejde. Jde spíše o to, že internet, který považuji za druhý nejkolosálnější světový vynález po objevu elektřiny a elektromagnetických jevů, neovlivnil pouze svět informačních technologií, ale především vývoj lidské morálky. A to velmi robustně. O to mi tu hlavně běží.

archiv

Jsem ze staré školy a starého evangelického rodu ze 16. století. Podle genealogů je mým prapradědečkem třeba Emilián rytíř Skramlík, jenž byl od  2. 7. 1876 do 31. 8. 1882 purkmistrem pražským. Mimochodem to byl on, kdo měl ten nápad postavit sochu Sv. Václava na dnešním Václavském náměstí a nakonec se mu to po dlouhých letech i podařilo.

Nechť se stalo od roku 1882 cokoliv (nemá smysl tady zatěžovat dalšími výsledky genealogické studie), tak můj tatínek jako dítě zažil jenom bídu, ale šlechtický původ nikdy nezapřel. Ani při výchově mé a mého bratra. Hrál slušně fotbal a boxoval. Základní teze naší výchovy zněly: Pamatuj, že pro Skramlíka je dobré jen to nejlepší; Sportuj, abys dokázal rychle utíkat a nebo zůstal na nohách, když utéct nemůžeš; Nikdy si nezačínej, ale slabšího se vždycky zastaň, protože jsi rytíř; Když se musíš bít, tak se bij, i kdybys měl být bit; Když poznáš, že ti někdo chce dát ránu jako první, tak nečekej a buď první ty sám, k stáru budeš mít víc zubů; Buď připraven na to, že kdykoliv někde něco řekneš, tak se nesmíš bát se pod to podepsat jako Skramlík a nastavit na to svůj ksicht, a to dneska i za 50 let; Nikdy se nepovyšuj a nikdy se neponižuj; Neurážej, ale nenech se urážet; Když jsi přesvědčený o tom, že jednáš správně, tak se neboj, i když jednáš opačně než všichni ostatní.

Jsem si zcela jist, že stejně či podobně byli vychováváni i mí vrstevníci. Skoro všichni.

A podobně. Dodneška to dobře funguje. A ještě se to zlepšilo, protože přišla doba, kdy člověk může říct co si myslí a nemusí se ničeho bát. Tedy, skoro...

Dříve bylo čeho se bát, proto lidé spíše mlčeli. Když člověk nechtěl říct otevřeně, co si myslí, tak to v sobě držel. A mělo-li to už jít ven, tak se psaly anonymní dopisy a anonymně se telefonovalo. Stejně to bylo naprt. Poslouchala se Svobodná Evropa (potichu), Laxík, česká verze BBC, Hlas Ameriky, diskutovalo se tiše. Přesto jsem třikrát přišel při šťárách StB o všechny svoje písemnosti, o dalším ani nemluvě. Skoro celá společnost byla udavačským řetězem, který se lišil jen druhem pevnosti a barvy svých článků. Jedni udávali a měli to snazší, druzí byli udáváni a měli to horší.

A pak přišel internet. Komunikační nástroj, který umožňuje každému získat prakticky jakékoliv informace a hlásat veřejně své názory. Každý může mít web, blog nebo být na facebooku či na jiné sociální síti. Na první pohled to vypadá, že je to velmi integrující pozitivní prvek celé společnosti. Svoboda slova, svoboda názoru, svoboda myšlení, šířit své názory na internetu může jak prezident USA, tak nezaměstnaný Bolívijec v indiánském jazyce quechua v nějaké internetové kavárně v Potosí, který umí sotva číst a psát. Své vlastní webovky mají dnes osmileté děti i bezdomovci.

Jenže s internetem přišel i čas diskusních fór, chatů, nicků a e-mailové pošty se stěží odhalitelným původem. Vznikla úplně nová komunikační kultura, dá-li se tento termín vůbec použít. Fóra a chaty, později blogy, primárně vznikly kvůli zvyšování návštěvnosti portálů a webů. Jenže se to dost převrhlo. Na nich se pod přezdívkami seberealizují i lidé, kteří nechtějí mít totožnost a tvář, proti těm, kteří se nebojí mít totožnost a tvář.

Stačí si trochu projít blogy iDnes.

Mnoho stěží odhalitelných nicků s bezbřehou odvahou, typickou pro zamindrákované zbabělce, bezstarostně urážejí kohokoliv si vzpomenou. Od prezidentů, ministrů a celebrit až po úplně normální lidi, kteří mají jiný názor než oni a nebo netvrdí to, co by chtěli slyšet. A to někdy i dost zákeřně. Neváhají vám vložit do fóra odkaz na pedofilní stránky. Škodit. Vyřizují si osobní účty z minula, zvracejí ve svých příspěvcích svou omezenost. Mnozí z nich sotva dají dohromady víc než tři denuncující věty, natož aby administrovali svůj web nebo blog.

Obávám se, že kultivovaná diskuse a korektní názorová výměna není na fórech a chatech ve většině a proto si myslím, že se internet stal nástrojem výchovy ke zbabělosti. Komunikační svoboda, nabídnutá technologickým vývojem, začíná prohrávat s pokleslostí lidských povah. Obrací se. Lidé v masce jsou ve výhodě proti rytířům se zdviženým hledím.

Není to dobrá zpráva pro Tima Bernerse-Lee a ani pro mého otce, který je už 40 let na Pravdě Boží a ze svých pravd by neslevil ani dneska. A kdybych se choval jako někteří dnešní nickové, tak by mne nejspíš ztrestal svým pověstným pravým zvedákem, byť jsem otcem čtyř dospělých dětí.

---------------

+(CERN je Evropská organizace pro jaderný výzkum, se zabývá částicovou fyzikou a je to zřejmě jediná vědecká instituce světa, která rozluští otázku vzniku vesmíru - velmi zjednodušeně řečeno).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Skramlík | neděle 14.6.2009 1:17 | karma článku: 25,96 | přečteno: 2039x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance takzvaného antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.