Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český knižní trh je totálně pokrytecký. A co elektronické knihy?

Jsem skutečně zvědavý na to, za jak dlouho převálcuje trh elektronických knih (e-Knih či e-Books, abych byl moderní) konzervativní trh tištěných papírových knih. Bude to mít stejný drajv jako souboj vinylových desek a CD? Na rozdíl třeba od USA v Čechách neexistují naprosto vůbec přesné, přibližné či relevantní statistiky o tom, kolik se prodá klasických knížek. Kolik výtisků konkrétního titulu. Neexistují žebřičky bestsellerů podle prodaných kusů. Všechno se tají přesně dle pravidla, že "ne-informace", utajení či lež jsou vždy lepší než pravda. V politice, v ekonomice, tedy i v literatuře, pokud jde konkrétní čísla. I minivesmír české literatury je totálně prolhaný. 

Vstup elektronických knih na český trh je zatím údajně zanedbatelný, neboť český fetiš milovníků literatury listovat v papírových stránkách konkrétní publikace, potom ji vložit do regálu a kdykoliv ji znovu vzít do ruky, má jasnou tradiční legitimitu. Držet v ruce papírovou knihu je v Čechách stále úctyhodnou konzervativní hodnotou. Já to hluboce ctím a přeji si, aby tato hodnota přetrvala věčně. Kniha je prostě kniha a Guttenbergův vynález knihtisku bude stejně věčný jako objev, že Slunce je zdrojem života pozemského.

Zatím panuje mínění, že papírové knihy a e-Knihy si nekonkurují. Naopak se podporují. Čtenář papírové knihy si většinou nekoupí elektronickou knihu a naopak - čtenář e-Knih si nekoupí papírovou. Rozšiřuje se tak publikum dotyčných knih. Je to v pořádku. Jenže za jak dlouho se to změní? V Čechách žádné statistiky nejsou!

Ve svém věku jsem živoucí pamětí své doby a dobře si pamatuji debaty o tom, za jak dlouho budou nahrazeny klasické vynilové desky muzikou na "cédéčkách". Panovalo mínění, že vynilové desky jsou klasikou, kterou nahradit nelze. Výsledek? Vynilové desky jsou dnes jen výstřelkem, CD, DVD a blue-ray je už převálcovaly. Za kolik let to bylo?

Jsem účastníkem procesu, za jak dlouho vytěsní internetová média tištěná. Limitní čas neznám, ale náklady tištěných papírových médií neustále klesají a nahrazují je internetové portály rychlostí, jakou vymírají čtenáři papírových novin a časopisů. Nezřídka hloupost vydavatelů, vlastnících současně internetové i tištěné tituly, likviduje ty vlastní tištěné. Zapomnělo se na výlučnost tištěného a internetového, na exkluzivitu mediálních komodit. Tato debilita je zcela unikátní! Za kolik let tištěná média zhynou úplně?

Jiný příklad - před časem se debatovalo o tom, za jak dlouho vytěsní tzv. chytré telefony ty klasické, byť už měly barevné displaye s různými utilitami. Vítězí smart telefony, už je mají i důchodci. O kolik let jde? O tři, o čtyři?

Nebo za jako dlouho přebil trh s digitálními foťáky ty mechanické s celuloidovými filmy? 

Ty intervaly se neustále zkracují. Za jak dlouho tedy porazí e-Knihy ty tištěné, které se stanou možná postupně relikviemi literárního světa? Osobně si myslím, že tištěné knihy budou pro svět IT tím nejtužším oříškem. Tištěné noviny a časopisy zhynou dříve než papírové knihy, které zůstanou v pozici tradiční žulové, čedičové či bronzové skulptury vůči ostatnímu mediálnímu "vykslajvantu".

Elektronické knihy, pokud zcela nezvítězí, však alespoň odstraní pokrytectví literárního trhu. Ze statistického hlediska šlo zatím jenom o kecy.

Jenže tak jako IT technologie přesně mapují počty vstupů, unikátních návštěvníků, čtených stránek a kliků, budou samozřejmě mapovat prodej e-Knih. Se stále vyšší relevancí. Půjde mimo jiné o ceny.

Náklady e-nakladatele jsou daleko nižší než u papírového nakladatele, jenž musí navíc financovat print. Z toho dovozuji, že rozvinutý trh e-knih se stane v budoucnu daleko větším byznysem než klasická knižní produkce, protože náklady na vytvoření e-knihy plus platby autorovi představují daleko nižší nákladové položky a vytvářejí větší prostor pro příznivější kalkulaci tržní ceny. Zřejmě z tohoto důvodu už americké  vydavatelství Amazon přímo zadává autorům požadavky na výlučné e-knihy s myšlenkou na tuto perspektivu. Obrátí se pořadí. Papírové knihy přijdou zřejmě až poté jako doplněk k elektronickým.

Tuhle vizi si dám ihned patentovat.

Čechy jsou malým trhem pro papírové knihy, ale v e-knihách se můžeme stát rovnocenným hráčem na světovém trhu, když investujeme do překladů. Český vydavatel e-knih např. s e-knihou v angličtině jakéhokoliv autora, pokud ho získá a nebo pokud si včas koupí licenci na vydání z italského, německého, mongolského, eskymáckého či jakéhokoliv originálu v jakémkoliv žádaném jazyce, na tom bude stejně jako americký nebo čínský či jakýkoliv jiný e-vydavatel. Literární trh se zglobalizuje jako všechny ostatní.

Knižní trh se změní v globální soutěž e-vydavatelů s nasazením kvality, cenové války, marketingu a všech dalších prostředků, jako kdyby šlo o obráběcí stroje nebo čokoládu. Autor už nebude umělec, ale soustružník, kopáč ve výkopu.

Budu se opakovat - když vezmu relace, za jak dlouho přebila CD trh vinylových desek, jak rychle digitální foťáky porazily mechanické s celuloidovými filmy, za jak dlouho internet začal vážně ohrožovat tištěná média, nebo jak rychle porážejí smart mobily normální mobily, tak to má jednoho společného jmenovatele: lhůty se zkracují. 

 

U elektronických knih není pokrytectví papírového literárního trhu. Funguje to stejně jako statistika návštěvnosti webů. Marketingově tlačené sračky na trhu bez statistik (naprosto neuvěřitelný úkaz, klasický pro mafiánskou idylu ČR) - což je typické v případě některých autorů či vydavatelů na českém trhu - přestanou být slavné. Možná.

Učinili jsme pokus. Teď to neberte jako reklamu - se svou paní, šikovnou advokátkou Klárou Samkovou, jsem založil vydavatelství BLINKR a děláme nějakou knižní produkci. V Luxoru 19. října pokřtila Klára, pop-legenda Helena Vondráčková a její manžel Martin Michal můj další román Kiosek na pláži (romány píšu pod pseudonymem Felix Boom). Co je však podstatné: odstartovali jsme ve stejný den s patřičným rizikem i e-Knihu na portálu wknihy.cz ve formátech pro naprosto nejrozšířenější čtečky Kindle (mobi. a epub.). Čili stejná startovní čára pro dvě mediální roviny. Je to vůbec první čin tohoto druhu v České republice, naprosto korektní, zatím vždycky jako e-Knihy vycházely starší tituly. Vše bude zaznamenáno systémem, skutečná kvalita se odrazí ve spotřebě. Nastane první přímá konfrontace mezi nákupem papírových knih a e-Knih a konkrétní čísla zveřejníme.

Vznikne tím první relevatní statistika, jak si stojí tištěné knihy proti e-Knihám v ČR. Zatím se totiž všechno tají. Ve stejném duchu budeme pokračovat i pokud jde o další naše další vydávané tituly. Prostě prodané tištěné výtisky proti elektronickým verzím. Výsledky budeme zveřejňovat na webu  našeho vydavatelství www.blinkr-knihy.com, ale dáme je k dispozici i dalším médiím. Myslíme si, že nic lepšího než tento test pro prostředí české literatury v této zlomové době nedokážeme učinit.    

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Skramlík | neděle 23.10.2011 9:00 | karma článku: 11,49 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.