Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Také doma vychováváte Osobnost?

Asi každý se již někdy někde setkal s nezvladatelným a očividně nevychovaným dítětem. V obchodě, na ulici, na dětském hřišti, v autobuse nebo v tramvaji…Na jakémkoliv místě je to skutečně neštěstí se s takovým stvořením potkat. Obzvláště s tím, jehož rodiče se tváří, že je vše v naprostém pořádku, zatímco jejich malý (ale i větší) drobeček demoluje vše kolem sebe či - nadneseně řečeno - terorizuje veškeré živé tvory ve svém dosahu.

Zrovna včera jsme si na toto téma povídaly s mou maminkou. Já jsem tvrdila, že mám pocit, že své děti nevychovávám. Že snad ani nevím, jak bych to měla skutečně správně dělat. Protože to naučit nejde a v žádné chytré knížce se ten pravý postup nedočtu. Každé dítě je jiné a tím pádem potřebuje i jiný přístup. Prostě své děti sleduji, intuitivně je naviguji, vysvětluji jim co a proč by měly nebo naopak neměly dělat. Dávám jim prostor a nebo jsem jim v patách, podle toho jak to situace vyžaduje.

Trvám na jejich slušném chování – nejen společenském – ale hlavně lidském.

Ale rozhodně se jim snažím vštípit, že jsou určitá pravidla, která se musí dodržovat. Ne bez rozmyslu a přemýšlení – slepě, protože to jsou Pravidla. Ale proto, že pokud se již v dětství nenaučí respektovat, že jsou určité zásady, nebudou pak moci ve své dospělosti kvalitně a zdravě žít.

A maminka mi na to s úsměvem povídá: „Jistě – ale to je přeci právě ta výchova. Podívej se na svoje děti. Anička, ta je ještě malá na nějaké posuzování. Ale už i to mrně ví, co může a co ne. Že jsou určité hranice, za které by jít neměla. A na Robčovi to jde vidět ještě lépe. Přestože na něj brbláš a řešíš s ním jeho malé pubertální eskapády, ve skutečnosti je to prima kluk se zdravým charakterem. Je samostatný, víš, že si dokáže poradit v lecjaké situaci a když budeš potřebovat pomoc, můžeš se na něj spolehnout. A to je důležité.“

Ne, nechápejte to špatně. Rozhodně se nepokládám za nějakého vychovatelského mistra. Určitě ne vše, co dělám je vždy správné. A každý má své názory a své výchovné postupy, které na jeho dítě zabírají.

Jsem však doslova alergická na tvrzení některých rodičů, kteří své dítě nechají dělat co se mu zachce aniž by ho napomenuli nebo patřičně usměrnili v situacích, kdy by to bylo potřeba s tím, že ONI TAK Z NĚJ VYCHOVÁVAJÍ OSOBNOST.

Toto nemá s výchovou ani zdravým vývojem osobnosti dítěte nic společného. Je to podle mě pouze způsob, kterým zdůvodňují svou pohodlnost. Ono je totiž opravdu pohodlnější například sednout si na dětském hřišti na lavičku s časopisem a svého potomka tam nechat běsnit bez ohledu na druhé, než vstát, jít za ním a vysvětlit mu, proč by určitě věci dělat neměl a nebo že by je měl třeba udělat jinak…A když ji pak někdo z ostatních návštěvníku na ne zrovna vhodné chování jejího dítěte upozorní – podrážděně na to reaguje tak, že Ono je prostě osobnost a ona ho tak vychovává.

Maminka si na to pak vzpomněla, jak jí naše paní sousedka – paní Nováková – vykládala co se jí stalo, když jela nedávno autobusem z nákupu.

V daném dopravním prostředku tehdy nebylo mnoho lidí. Pohodlně tedy seděla a sledovala asi pětiletého klučinu, který tam jel se svou maminkou, jak kope jiné paní do nákupní tašky. Ta paní se na chlapce podívala a tašku si posunula. To mu však nevadilo. Posunul se také tak, aby na tašku dosáhnul a kopal do ni znovu. Jeho maminka ho sledovala, ale ani jí nenapadlo syna napomenout, že by to neměl dělat.

Paní si znovu tašku posunula – a klučík se opět posunul – a znovu jí do tašky kopal. Žena se tedy obrátila na klukovu matku a slušně jí požádala, aby chlapci řekla, ať jí do té kabely nekope. Vždyť v ní má nákup.

Ta se však na ni podívala s výrazem, co ji otravuje a s despektem jí afektovaně odvětila: „My ho vychováváme podle amerického způsobu, aby byl osobnost.“

Paní zalapala po dechu. Vzala tašku a bez dalších slov šla na jiné místo. Ostatní cestující scénu sledovali, ale nikdo se k ní nevyjadřoval.

Autobus po chvíli zajížděl k zastávce. Z jednoho sedadla vstal – podle slov paní Novákové – takový nedbale oblečený, ale zajímavý mladík s dredy na hlavě. Ke dveřím musel projít kolem chlapcovy matky. Jak ji míjel, tak se u ní na okamžik zastavil, vytáhnul si z pusy rozžvýkanou žvýkačku, nalepil ji té ženě do vlasů a se slovy: „To víte, mě doma vychovávali podle amerického způsobu, abych byl osobnost.“ z autobusu vystoupil.

Přeji všem rodičům, kteří takto „vychovávají“ ze svých dětí „osobnosti“, aby také třeba jednou neskončili se žvýkačkou ve vlasech (opravdovou i obraznou) – anebo aby jim pak v budoucnu výsledky této „osobnostní výchovy“ jejich dítě neukázalo moc bolestně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Skočová | pátek 19.7.2013 12:23 | karma článku: 41,05 | přečteno: 6811x
  • Další články autora

Helena Skočová

Čtyřhvězda podle Fischera: špína, zápach, střepy v bazénu

V poslední době jsem četla několik článků o tom, jak jsou Čeští turisté v zahraničí považováni za věčně nespokojené hosty, hledající na všem nějaký problém. Tehdy jsem nechápala proč. Nyní... možná... už asi ano...

31.7.2023 v 8:08 | Karma: 42,49 | Přečteno: 8318x | Diskuse| Ostatní

Helena Skočová

7. Vnímání nové situace matkou versus vnímání dcerou

Zatímco jsem se prala se svými emocemi, náporem strachů a obav, jak budu zvládat náročnou péči o nemohoucí seniorku, jsem zároveň pořád myslela na ty moje nejbližší. Holčičky a manžela. Jak zvládli první den oni.

14.8.2021 v 8:08 | Karma: 17,84 | Přečteno: 627x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

6. Den první - to byl náraz!

Opustila jsem Sarnu. Ten kouzelný správcovský domek letního sídla hraběnek Gessy, obklopený zahradou a parkem, kde teď budou bydlet moje holčičky. A přestěhovala jsem se o 17 km dál, do bytu k babičce.

12.8.2021 v 12:31 | Karma: 15,60 | Přečteno: 528x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

5. Už tam budéééém?

Cesta do Itálie byla krásná, ale dlouhá. Celých těch deset dnů před odjezdem, jsem měla obavu, jak ji budou holky zvládat. Tedy hlavně malá tříletá Saša.

9.8.2021 v 12:32 | Karma: 19,56 | Přečteno: 681x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

4. Pozor na to, co si přejete…

...přání se totiž plní. Někdy však jejich splnění může přijít zcela nečekaně a může mít taky velmi nepředvídatelnou podobu. Takže vás to může parádně zaskočit, tak jako třeba teď mě.

5.8.2021 v 8:08 | Karma: 14,09 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...