Zemřela Paní zpěvačka Eva Pilarová.

V kategorii můj oblíbený zpěvák nemám favorita, co se týče žen, pak jednoznačně hned dvě vítězky. Věru Špinarovou a Evu Pilarovou. Dnes už jsou v hudebním nebi obě.

Narodila se v Brně a na svoji zpěváckou pouť se vydala už jako dítě v chrámovém sboru. Vystudovala obchodní akademii a pokračovala na JAMU, kterou nedokončila, aby nastoupila do divadla Semafor. A tak se z ní nestala operní zpěvačka. Po dvou letech sice odešla s Waldemarem Matuškou do divadla Rokoko, aby se však po dvouletém působení vrátila za Suchým a Šlitrem.

V roce 1964 byl uveden film Kdyby tisíc klarinetů, v kterém vystupovala naše tehdejší zpěvácká špička. V duetu s Karlem Gottem, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, její hlas přímo elektrizoval. Ostatně duety byly její parketa, zvláště s Waldou. Nám pamětníkům jen namátkou, Tam za vodou v rákosí, Láska nebeská a mnoho dalších. Natáčela s mnoha orchestry, ale o svoji doprovodnou kapelu přišla při leteckém neštěstí. Sčítáním jeji diskografie by zabralo dlouhý čas. Na otázku, co ji přivedlo ke zpívání, při jednom rozhovoru odpověděla " Byla to doslova a do písmene láska k hudbě".

Se svým sopránem si snadno poradila nejen s populární písní, ale stejně tak s jazzem a swingem. Techniku zpěvu, při rozsahu tří oktáv, měla dokonalou.

Měla nejenom mnoho posluchačů, ale jako autorka několika kuchařek také čtenářů a labužníků. Také ráda fotografovala. Pokud jsme ji nazývali "Pilarka", nebylo v tom nic hanlivého, ale naopak veřejné uznání familiérní formou.

Je už nafurt trojnásobnou vítězkou ankety Zlatý slavík i mnoha zahraničních ocenění, ale také nositelkou státního vyznamenání Medaile Za zásluhy.

Eva Pilarová, dívčím jménem Bojanovská, byla třikrát vdaná. Po prvním muži má jméno, druhým byl zpěvák Jaromír Mayer a třetí Jan Kolomazník, který se stal jejím dobrým andělem. Poslední dobou ji trápily vážné zdravotní problémy, které léčila v Domově svatého Karla Boromejského.

Zemřela dnes ve věku osmdesáti let a přidala se k nebeskému sboru zpěváků, které nelze zapomenout, což pravím s plnou vážností bigbíťáka. Čest její památce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromír Šiša | sobota 14.3.2020 10:41 | karma článku: 42,15 | přečteno: 3411x