Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S komunisty bylo zlatě, měli jsme se jak ve vatě.

Vlastní život si každý řídí podle svých představ a možností. Pokud někdo přesáhne rozměr vlastní osoby, přináší myšlenky a vize, ať už je to v úzkém kolektivu nebo celé společnosti, ovlivňuje životy ostatních. Často bohužel. Osud jedince je v mnoha případech krušný, stejně jako celé společnosti.

Bránil jsem socialistický ráj proti imperialistickým hrdlořezům. Z celého období dvou ztracených let života, mám asi deset veselých příhod. Tak funguje naše paměť. Umíme vzpomenout na jisté výhody předešlé doby, ale celkový balast nám uniká.

Bránit trvale ohroženou vlast, byla nejčestnější povinnost. Obranná doktrína Varšavské smlouvy však byla založena na preventivním útoku. Mír a šťastný život měl být do Evropy přivezen na pásech nekonečných tankových kolon. Jednotky Československé lidové armády byly prvosledové, tedy obětované prvnímu útoku a určeny k likvidaci.

Po zkušenosti z období po první světové válce, kdy kontribuce dusily Německo a daly vzniknout  fašistické straně, upřednostnily Spojené státy hospodářskou pomoc na obnovu zdevastované Evropy, především Německa, formou Marschallova plánu. Jeho politickou myšlenkou byl boj proti komunismu, přímý hospodářský nátlak  na SSSR a nepřímý na státy, kde měly silnou podporu strany v područí Moskvou. Získat český uran bylo prioritou. Nebylo nám souzeno připojit se k této pomoci. Prý bychom ztratili samostatnost a svobodu. Tragická směšnost tohoto argumentu vynikne při faktu, že zatím co se západní státy nesvobodně rozvíjely, my jsme svobodně stříhali potravinové lístky, pořádali politické monstrprocesy, věznili a stříleli politické odpůrce a na hranicích vlastní občany.

Ve srovnání s Německem bylo naše území a průmysl prakticky nedotčený. Náš západní soused ale povstal z popela a už za pár let nás předstihl ve všech ekonomických ukazatelích, včetně životní úrovně. Díky propagandě jsme to ani pořádně nevěděli. Jako názornou ukázku vzpomenu dobu, kdy po našich rozbitých cestách začali v letním období jezdit západní turisté v autech se zataženými okny. Ťukali jsme si na čelo, aniž bychom tušili, že existuje klimatizace, kterou žádné socialistické auto nikdy nemělo.

Nosnou myšlenkou komunismu je rovnost. Naši komunisté to potvrdili v roce 1953 měnovou reformou. Pokud měla ukončit přídělový systém, odstranit černý trh a nastartovat po vzoru velkého bratra plánované hospodářství, pak především měla vymýtit poslední zbytky kapitalistických mamonářů. Ve skutečnosti však poškodila nejvíce drobné střadatele a především soukromé zemědělce. Rovnost byla dokonána, nikdo neměl nic. K smutnému koloritu doby patřilo, že prezident republiky, Antonín Zápotocký, jeden den prohlásil, že k reformě neni jediný důvod, aby druhý den byla vyhlášena. Z takového pohledu jsou dnešní politici nositelé pravdy se svatozáří.

Když několik států vstoupí vojensky na území svrchovaného státu, jedná se o agresi. Pokud na území zůstávají, jedná se o okupaci. Oboje do puntíku potvrdil rok 1968. Nedá-li se vojensky bránit, podpoří obyvatelstvo svoje představitele pasivní rezistencí. U nás prd platný. Naopak, ve skutečnosti byli odpůrci perzekuováni, vyhozeni ze svých míst a na jejich místo nastoupili prospěcháři, kariéristé a tvrdá nomenklatura s červenou knížkou, která agresi legalizovala. Družba na věky byla stvrzena a život šel dál. Dodnes ale těžko chápu, že kariérismus jde tak daleko, aby s tím někdo mohl souhlasit.

Pokud by se zdálo, že komunisté jsou už jiní a poučení nebo nás dokonce spasí, uvedu citát prezidenta Edvarda Beneše...Dlouho jsem věřil, že alespoň Gottwald mi nelže, ale nyní vidím, že lžou všichni bez výjimky, kdo je komunista, je lhář - je to společný rys všech komunistů...a ten ze zkušenosti věděl proč a co říká.

Mám-li sáhnout do současnosti, tak připomenu, že zastupitel Libereckého kraje Josef Vondruška čelí soudnímu obvinění, že jako dozorce věznice v Minkovicích za normalizace bil a týral vězně od roku 1970 let do roku 1990. Patrně je již poučen a opět ví, co je pro nás nejlepší. A nebo...má být zapomenuto.

Nikde ve světě neni ověřeno, že se myšlenka komunismu osvědčila. Státy, které s ní laškovaly a experimentovaly, jsou už dávno v druhém táboře, včetně kolébky světa spravedlivých, kde došlo k největšímu množství zločinů nejenom proti lidskosti. Pravda, pokud neuvedu Korejskou lidově demokratickou republiku, která trvale balancuje na pokraji hladomoru, ale celý svět ohrožuje zbraněmi všeho možného ničení.

Psáno pro balancujícího Josefa Václavíka.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Šiša | středa 3.4.2013 15:08 | karma článku: 39,28 | přečteno: 2349x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Litomyšl, famózní Lázně ducha a vyhlášené lavičky k tomu.

Každé lázně mají aspoň jeden pramen. Návštěvník, případně pacient popije a vrací se domů zdravej. V Litomyšli žádný pramen netryská, ale ducha umí zláznit báječně. Stačí den a člověk se uzdraví ještě víc, protože

7.5.2024 v 9:41 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Jsem důchodce a nemám věčně na nic čas.

V různých obměnách často slýchané a na první pohled nelogická hláška, má velice jednoduché vysvětlení. Důchodci totiž zahodili

24.4.2024 v 12:25 | Karma: 41,81 | Přečteno: 3370x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,60 | Přečteno: 1371x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 40,10 | Přečteno: 3551x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,64 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 552
  • Celková karma 38,89
  • Průměrná čtenost 3756x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik