Na post župana byl na Slovensku zvolen pravicový extrémista.

Takto komentují česká média vítězství bývalého učitele informatiky Mariana Kotleby, na post obdoby našeho hejtmana v Banskobystrickém kraji, který je znám ostrými protirómskými výroky. Slovenskem kolují zprávy o prohře demokracie a výroky tipu, že Adolf Hitler byl zvolen také demokraticky. Za vítězstvím prý stojí média. Premiér Fico prohlásil, že takovou kampaň by chtěl také mít. Všichni se diví a svalují vinu jeden na druhého.

Po viníkovi však neni třeba pátrat, přímo se nabízí. Marian Kotleba je dítětem neřešených a kumulovaných problémů s rómskou komunitou a vinu nesou všichni, od různých aktivistů až po současnou vládu. Slovenský volič neni extrémista, jen mu prostě došla trpělivost. Jistě by se spokojil alespoň s dílčím řešením, když však dlouho nepřicházelo, dostal šanci další. Tak to přece v demokracii chodí.

Problém tím samozřejmě vyřešen neni, nakonec i Kotleba brzo pozná, že post župana neni jen o rétorice na které postavil předvolební strategii. Na jednom ze svých předvolebním letáku uvedl, že...odstraní nespravedlivé zvýhodňování nejen cikánských parazitů... viz  Jeho vzorem je Andrej Hlinka, kterého ale nazvat extrémistou je silná káva. Ostatně, řád Andreje Hlinky je na Slovensku druhé nejvyšší státní vyznamenání. Katlebovo mateřské hnutí, Slovenská pospolitost, se však hlásilo k odkazu Slovenského štátu, s čímž může mít mnoho Slováků problém.

Jen málo věcí, které se dějí za Moravou se nás nějak netýká nebo nemá podobnost a možná neni daleko doba, kdy se budeme divit také. Důvod bude naprosto stejný a doladěný tím, že česká revoluční řešení vznikají u stolu a nemají o realitě skutečného a každodenního života a soužití ani ponětí. Ba co hůř, často je rómské téma využíváno účelově pro stranické nebo vlastní zviditelnění. Kocába už jsme měli, budeme mít i Kotlebu?

Autor: Jaromír Šiša | neděle 24.11.2013 10:06 | karma článku: 39,37 | přečteno: 2287x