Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Léta s holým zadkem a knihou v ruce

Všem vašim vzpomínkám na studia, jako na nejlepší roky života navzdory!

Paměť má tendenci obarvit časem všechny vzpomínky narůžovo. Navíc funguje jako síto, kterým propadnou všechny horší zážitky a zbudou jen ty dobré. Je to mechanismus, který definitivně zrazuje objektivitu veškerých vyprávění o „starých dobrých časech“.

Rychle, abych nezapomněla, že léta studií nebyla vždy jen časem „sladkého studentského života“. S určitým nadhledem –  a už se mi z plic dere ten povzdech – do toho časem jistojistě bude přibívat víc a víc vzpomínek na skvělé akce, úžasná setkání a dobrodružné příhody, které – jak se dá očekávat – začnou tak nechutně růžovět jako první. V budoucnu na sto procent převáží ve vzpomínkách na vejšku právě ta slaďárna. A právě proto, v zájmu objektivity a alespoň nějaké racionality hlásím: Pozor, pozor! Vždycky to nebyl jen nekončící mejdan.

-------------------------------------

Když jsem skončila střední školu, odjela jsem na zkušenou do Anglie. Bylo mi devatenáct. Můj rok v Londýně byl více než pestrý. Co se tam dělo by dalo na celou knížku. Teď stačí říct jen to, že když jsem se vrátila, měla jsem poprvé v životě nějakou korunu na účtě.  Doma jsem hrdě vyhlásila finanční nezávislost a odjela studovat do Liberce. Nejsem rozhazovačná a nejsem nefachčenko, ale přesto se britské zásoby postupem času povážlivě ztenčily.

Po vyhlášení nezávislosti se většinou už žádné proklamace „znovu-závislosti“ nekonávají. Ani já jsem nechtěla svou pracovitou rodinu zklamat a tak jsem začala pracovat jako učitelka angličtiny (doučování) a noční recepční v hotelu. Občas jsem se ocitla na noční šichtě ve fabrice na autosoučástky a taky psala seminárky na zakázku. Noční služby byly jen dvě, nebo tři do týdne, ale ten rok mi to vyšlo tak, že jsem z těch nočních chodila rovnou na atletiku a potom na plavání. Dál byla v rozvrhu didaktika geografie, ze které si vůbec nic nepamatuju a dodnes si nedovedu představit, o čem nás tam tři semestry učili.

Do hospody s kamarády jsem chodila na čaj (byl levnější) a ještě v prváku jsem se snažila jíst za 30 Kč denně. (Šílené!)  Týdenní nákupy – ne víc než 100Kč. Svojí spolubydlící z Rakouska, která tady byla v té době na Erasmu, jsem musela pěkně štvát.  Ano.  Byla se mnou strašná nuda. Neustále jsem hrozně šetřila.  O studentském užívání nemůže být řeč ani náhodou.

Víte, když se řekne: „Sladký studentský život“, tak mám veskrze smíšené pocity.  Nevím, které obory mají víc času, ale ti, co studovali pedagogiku, to rozhodně nebyli. Měli jsme rozvrh tak plný, jako na základnce, čili od pondělí do pátku, jeden blok za druhým s tím rozdílem, že jeden chlíveček nebylo 45 minut, ale hodina a půl.

--------------------------

Čas a peníze, jsou dvě veličiny, které mohou jedna druhou nahrazovat, či se jedna v druhou proměňovat. Šikovný pracující má peníze, ale nemá čas, kdy by si je mohl užít. Zvlášť podnikatelé. Mám známého, který dostal odvahu, opustil práci a založil si firmu. Odvádí prvotřídní autoklempířskou práci a po letech škudlení, aby mohl vybudovat pracovní prostory v zadním traktu svého domu, se může dnes pochlubit docela příjemným příjmem. Na dovolenou ale jezdí s kufrem plným katalogů součástek, laků, fólií a různých záležitostí, které se jeho práce týkají, a na kterou nemá čas, když je v dílně. Co to je za dovolenou? Stejně na ní pracuje. Nazývala bych to spíš „kancelářský týden u moře“.  Někdo si v práci může vzít „homeoffice“, jinej si bere pravidelně „holidayoffice“. Předchází tomu ovšem mnoho stresu a starostí s výběrem destinace, cestovní kanceláře, balení kufru a odříkání zákazníků, kteří přijdou stejně později a pěkně se jejich návštěvy po návratu zahustí, takže si vlastně vůbec, ale vůbec nepomůžete.

Na druhém protipólu jsou určitě mladí lidé z domu mládeže, který stojí vedle v ulici. Ráno, v poledne i večer je potkáte s cigárem v ruce u plotu areálu domova, posedávají tam celé hodiny, poflakují se po ulici a povídají si o plytlovinách. Ti sice nemají peníze, ale času mají tolik, že kdyby ho prodali, mohli by zbohatnout.

Student pedagogiky prosím, nemá ani jedno. Ani čas, ani peníze.  Když si vzpomínám, jak často chodila do školy moje kolejní spolubydla z oboru ekonomie, panečku, vždyť ona dojížděla do školy jen na dva dny v týdnu! O kolezích z pátého patra – mechatronicích – je škoda mluvit. Kdyby mi tak ochotně nepůjčovali vývrtku na víno, asi bych je nenáviděla.

Ale teď! Teď, když jsem skončila svá studia, jsem konečně volná. Teď to přijde. Dobudu svět, splním si sny a na holý zadek si natáhnu rozevlátou sukni, abych na nohách cítila poryvy větru, které přináší tolik nového! Jedno však zůstane stejné. Jedno se nezmění. Tu knihu v ruce si ponechám.

 

 

P.S. Teď zrovna je to průvodce po Africe.

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Šírová | pátek 5.8.2011 19:40 | karma článku: 18,93 | přečteno: 1933x
  • Další články autora

Tereza Šírová

Hurá, můj syn je nachlazený!

Moderní lékařství si už poradilo s mnohými hrozbami. Jak si poradí se zájmy farmaceutického průmyslu a obhájí si skutečnou vědeckost a Hippokratovu přísahu, to se necháme překvapit.

5.2.2016 v 22:17 | Karma: 9,33 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

O přítomnost tolik nejde. Jde o to, jak to bude vypadat na fejsbůku

O tom, že co je důležité, se odkládá na později. Například taková PŘÍTOMNOST. TADY a TEĎ.

24.4.2014 v 15:28 | Karma: 28,46 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Děravá hlava, děravé srdce - díky Bohu!

Zapomínání většině z nás ztěžuje život. Ale co je ve skutečnosti horší, je neschopnost zapomenout, i kdybychom třeba i stokrát chtěli.

13.4.2014 v 19:09 | Karma: 11,05 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Krev není voda

Nikdy jsem se necítila silnější a stabilnější. Nikdy jsem necítila takový pocit integrity jako teď. Strávila jsem spoustu hodin nad rodinnými alby a vychutnala si dlouhé rozpravy s nejstaršími členy rodiny. Stopovala jsem svou krev až k přelomu 17. století.

2.2.2014 v 19:43 | Karma: 11,77 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

3 věci, které je nutno koupit v Ugandě

Cesta do Afriky byla fajn. Letěli jsme letadlem. Výstup na letišti byl drastický kulturní šok, a od té doby už vše bylo jenom jedno dlouhé duchovní cvičení. Ale nechci, tady dneska moc filozofovat. Takže čistě prakticky.

2.2.2014 v 18:02 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!