Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hvězdná záře a rovnost lidu

Pamatujete si na nedělní odpoledne, kdy dávali v televizi černobílé filmy z období předválečného Československa? Zaujal mě svět a doba, které zobrazují.

Když se začal rozvíjet filmový průmysl, docela rychle se rozvíjel také u nás, v meziválečném Československu. Ve třicátých letech byly Barrandovské ateliéry jedny z nejmodernějších a nejvybavenějších ateliérů v Evropě. Ani německá UFA neměla tak honosná natáčecí studia, jako Barrandov. Natáčel se film za filmem.

V té době se také zrodilo mnoho nezapomenutelných a velkých filmových hvězd. Adina Mandlová, Oldřich Nový, Emanuel Hříbal, Bedřich Veverka, Hugo Haas, Ladislav Boháč nebo úžasná Lída Baarová. Režiséři jako Otakar Vávra a Vladimír Slavínský slavili obrovské úspěchy. Filmová Praha, to byl tehdy velký svět.

Byla to také doba, kdy posedlost filmem byla daleko větší, než dnes. Lidé chodili do biografů mnohem častěji. I několikrát za týden.

Ty staré filmy mají v sobě tolik starosvětské krásy! Vyprávějí obyčejné příběhy tak půvabným způsobem, že jim propadnete ani nevíte jak. Jsou v nich dlouhé tiché scény, patetická vyznání, srdcervoucí pláče i hysterický smích. Šarmantně nastavovaná rámě i velmi tragická rozuzlení. Záběry jsou skutečně dlouhé, než nastane nějaký střih. Někdy to může působit až zdlouhavě. Čekáte na hlavního hrdinu dokud neprojde dlouhou chodbou a všechny vteřiny jste na té chodbě s ním. Když si má hrdinka přečíst dopis, vidíte každý její pohyb od chvíle, kdy ho vezme do ruky, přes trhání obálky až po moment, kdy si ho po přečtení tiskne na prsa.

Dnešní filmy se točí i hrají diametrálně odlišně. Rychle za sebou seskládané sestřihy z různých kamer dodávají filmu spád. Tisíce efektů, nahoty, spoustu počítačové práce. Herci jsou našimi hrdiny a stávají se také idoly. Ale žádný a žádná z nich už nemůže dosáhnout takové velikosti a hvězdné záře, jako hvězdy černobílých filmů třicátých a čtyřicátých let.

Už způsob, jakým se stavíme k soukromí hvězd. Chceme vědět všechno. Novináři se ptají na ty neintimnější detaily jejich milostného, rodinného a domácího života. Každý gram váhy, nové šaty a nový partner se dnes a denně rozebírají v bulvárních plátcích a každý pisálek si může napsat o každém co chce. Nikdo je nešetří a ctít něčí soukromí, třeba jen z důvodu dobrého vychování - to už se dneska nenosí. My dnes chceme urvat, co se dá. Za každou cenu. Copak tam je místo na nějakou hvězdnou záři?

Nudíme se vlastními životy a tak bedlivě sledujeme životy ostatních. A jak rádi kritizujeme! Zabili jsme tím všechny hvězdy. Idoly svrhli z piedestalů a vymáchali je v bahně každodennosti. Nesneseme, když má někdo více božství, než my sami.

Inu něco na tom je. "Proč by měl být někdo víc než já?" Říkáme si. "Proč by měl mít někdo jednodušší život a více slávy?" Nedovolíme hvězdám zářit a nastolili jsme si všednost. Na plesy chodíme v kalhotách místo velkých rób, tituly neuvádíme ani na pracovních vizitkách, natož abychom se jimi oslovovali, nedělní oběd je jako každý všední den, o víkendech se pracuje. Když budete sledovat lidi, všimnete si, že jsme k sobě poměrně hrubí a nevšímaví. Některým pojmům jsme dokonce dali nový význam. Zdvořilost je dneska  například podlézáním a noblesa namyšleností.

Nu, nevadí. Staré černobílé časy odezněly s posledním městem, které spojenci osvobodili a pak je přenechali Rusům. Rovnost všech lidí schvaluji. Šlo vždycky jen o to, jestli si budeme rovni na úrovni šlechtice, nebo na úrovni sedláka.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Šírová | středa 13.7.2011 12:53 | karma článku: 18,70 | přečteno: 1795x
  • Další články autora

Tereza Šírová

Hurá, můj syn je nachlazený!

Moderní lékařství si už poradilo s mnohými hrozbami. Jak si poradí se zájmy farmaceutického průmyslu a obhájí si skutečnou vědeckost a Hippokratovu přísahu, to se necháme překvapit.

5.2.2016 v 22:17 | Karma: 9,33 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

O přítomnost tolik nejde. Jde o to, jak to bude vypadat na fejsbůku

O tom, že co je důležité, se odkládá na později. Například taková PŘÍTOMNOST. TADY a TEĎ.

24.4.2014 v 15:28 | Karma: 28,46 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Děravá hlava, děravé srdce - díky Bohu!

Zapomínání většině z nás ztěžuje život. Ale co je ve skutečnosti horší, je neschopnost zapomenout, i kdybychom třeba i stokrát chtěli.

13.4.2014 v 19:09 | Karma: 11,05 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Krev není voda

Nikdy jsem se necítila silnější a stabilnější. Nikdy jsem necítila takový pocit integrity jako teď. Strávila jsem spoustu hodin nad rodinnými alby a vychutnala si dlouhé rozpravy s nejstaršími členy rodiny. Stopovala jsem svou krev až k přelomu 17. století.

2.2.2014 v 19:43 | Karma: 11,77 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

3 věci, které je nutno koupit v Ugandě

Cesta do Afriky byla fajn. Letěli jsme letadlem. Výstup na letišti byl drastický kulturní šok, a od té doby už vše bylo jenom jedno dlouhé duchovní cvičení. Ale nechci, tady dneska moc filozofovat. Takže čistě prakticky.

2.2.2014 v 18:02 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!