Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věta učitelova zní:

„Šindlauer (eventuálně jiný třídní lotr) stokrát napíše: nemám při vyučování vyrušovat; opisovat při desetiminutovce; úmyslně zpívat falešně, vší silou mlaskat při obědě ve školní jídelně ... a nechá to doma podepsat!"    

K tomu slova klasikova: žák, jenž za trest stokrát něco nepsal, měl by být prohlédnut psychiatrem.

Stokrát něco napsat byl trest nanejvýš výchovný a prospěšný. Za prvé byl provinilec nucen zvládnout výkon trestu vlastními silami, což jej vedlo buď ke zvyšování efektivity práce nebo k úhlednějšímu škrabopisu. Za druhé bylo nutno dokončené dílo předložit k podpisu živiteli, což vedlo k promyšleným opatřením ke snížení jeho bojeschopnosti.

Ku zvýšení efektivity práce jsme my staří školní kriminálníci používali například metodu řádkovou (jednotlivá slova trestné věty dle šablony postupně psána do řádků pod sebe), metodu zástupnou (Rozumek z třetí bé měl sazbu 10 Kčs za jeden vypracovaný list, s padělaným podpisem živitele za 20 Kčs), metodu partyzánskou (geometrické obrazce na ušmudlaném učitelově trabantu; ty sice nezamezily stonásobnému psaní, ale výrazně podpořily morální převahu trestaného nad trestajícím), a v případě neúspěchu nebo neúčinnosti vyjmenovaných metod byl kriminálník nucen z místa trvalého bydliště dočasně odklidit rákosky, pomlázky, vařečky, příložníky, pohrabáče a trubky od vysavače.

Nová doba školním hříšníkům nabízí celou škálu moderních obranných vymožeností, jako například: beztrestná ruční domluva pedagogovi provinilcovým živitelem, trestní oznámění na pedagoga za znásilňování osobnosti a potlačování lidských práv provinilce, nabídka pedagogovy ušmudlané fábie za 1500,- Kč v internetovém bazaru, nebo nepodmíněný trest živitele za sexuální obtěžování provinilce trubkami od vysavače. Čili to, co dřív řešil učitel důsledností, školník koštětem a živitel pravačkou, řeší dnes málem až Ústavní soud.  

Jsa z učitelské rodiny, pamatuji se, že učitel občas váhal při formulování rozkazu, co vlastně musí provinilec stokrát napsat. Na jedné straně pedagog coby bývalý žák leckdy musel potlačit skryté sympatie k danému prohřešku, na druhé straně musel stokrát napsaný text vycházet z jakéhosi suchopárného školního ptydepe. Tak třeba prohřešek spočíval v tom, že třídní zloduch v nestřeženém okamžiku nastražil soudruhu inspektorovi na židli romadur s lhůtou dva týdny prošlou, ovšem posléze stokrát vyhotovený trest zněl „Nemám při vyučování bez svolení chodit po třídě.“

Neuváženou formulací trestného textu mohl pedagog i poškodit jméno školy. Jednou o přestávce před přírodopisem jsme nedostatečně střeženého vycpaného tchoře pečlivě promasírovali nastrouhanou modrou křídou a naše ZDŠ Mánesova se tak stala první školou na světě, vlastnící ve sbírce azurově modrého tchoře. Namísto marketingového využití této světové senzace se pedagogický sbor usnesl na nudném textu „Nemám ničit učební pomůcky!“, který poté psali všichni žáci s modrýma rukama, neboť autorství světové senzace mělo formu kolektivní. Kromě toho kolektiv musel světovou senzaci odmodřit a umýt jarem, čímž vyšlo najevo, že vycpaninou není tchoř, nýbrž lasice. 

Jedna rázná paní učitelka, bývalá sokolská cvičitelka a natrénovaná turistka, se naopak nikdy s ničím a nikým nepárala, a trestný text formulovala přesně i obsažně, aby hříšník „zavařil pero“. Text tudíž zněl „Jestli budu ještě jednou o hodině dějepisu krákorat, dostanu od učitelky přes hubu“ a když si to s ní hříšníkův živitel přišel druhého dne vyjasnit, nabídla mu, že jestli se mu to nelíbí, dostane taky jednu. Ke škodě socialistického školství tato skvělá a oblíbená učitelka směla učit pouze do roku 1971, kdy jednomu angažovanému nunváři v prověrkové komisi nezištně nabídla totéž řešení.

Jak jsem již uvedl, nikdo mi nevymluví, že trest typu „stokrát napsat, že ...“ je nadmíru výchovný a účinný. Proto nevidím důvod, proč by tento trest nemohl být uplatněn i jinde než ve školství.

Tak třeba v politice: mravně mírně pokleslý zákonodárce by musel stokrát ručně napsat „Nemám si dělat šoufky z voličů“, kdežto závažněji pokleslý zákonodárce by musel stokrát vlastnoručně vypotit „Článek 23, §3 ústavního zákona č. 1/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb., 300/2000 Sb., 448/2001 Sb., 395/2001 Sb., 515/2002 Sb., 319/2009 Sb., 71/2012 Sb. a 98/2013 Sb., Ústavy České repbliky zní:  Slib poslance a senátora zní: Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí". A dokud by mu to dotyčný lid nepodepsal, nedostal by provinilec oběd v parlamentní kantýně.

Zní to hezky, že? Ale kdo je to ten lid? Vy? Já? Mařka z Pertoltic? My všichni? Náhodní kolemjdoucí u parlamentu? Alespoň vidno, jak ledabylé máme zákony. A jak znám politiky, tak ti náhodni kolejdoucí by čirou náhodou pokaždé byli z rodiny nějakého zákonodárce a už za pouhý měsíc by se se „stokrát napsaným“ rozjely kšefty, že by Cosa Nostra i Rozumek ze třetí bé zezelenali závistí.

Anebo, umíte si představit ty brikule z hradu, kdyby měl hradní pán nějaký svůj prohřešek odčinit stokrát napsaným doznáním, že se to nedělá? Určitě bychom byli hradním vykladačem laskavě poučeni, že to mělo být napsáno nikoli stokrát a jednou podepsáno, nýbrž jednou napsáno a stokrát podepsáno, a to vpravo dole. 

Brrr, takto tristní myšlenky do svátečního nedělního rána nepatří! A kdo to nechápe, stokrát to napíše. Aby si to zapamatoval.

V neděli ráno nemám číst pitomé články.

V neděli ráno nemám číst pitomé články.

V neděli ráno nemám číst pitomé články.

 

P.S.1: samozřejmě bych dovedl ještě 97-krát namačkat Ctrl+V, ale šetřím Idnesu úložnou paměťovou kapacitu.

P.S.2: podepište mi to někdo prosím, jinak si nemůžu vypít ranní kafe!

P.S.3. Rozumek, ty ne. Ty bys chtěl určitě aspoň stovku.

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 24.11.2019 7:35 | karma článku: 31,81 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik