Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Heč, já mám vysvědčení!

Naštěstí ho nestvořilo české školství; to bych měl samé koule, poštěkal bych se s říďou, můj taťka učitel zúčtoval by s kulometnou rotou přímo v nebeské sborovně a při obnově školy by nebeský krajský úřad nejspíš zbankrotoval.

Coby mírumilovný a hodně bývalý žák jsem si raději vysvjégro napsal sám (přiznejme, kdo z nás by si někdy nějaké vízo raději nenapsal sám ...). Chtěl jsem si do něj vysázet pěkné známky, ale když jsem se objektivně zamyslel, moc hezké by povětšinou nebyly. Ani osvědčená krasopisná stupnice počínajíc „výborný“ a končíc „nedostatečný“ nezdá se příliš vypovídající; lepší by byla od „vzpomenutý“ přes „má kolem toho plno keců“ až po „beznadějný“. A místo pořádného a srozumitelného vysvjégra si do mých roztřesených rukou nechat vstrčit výkřik novodobé pedagogiky ve znění například „potěš se vlastními úspěchy a popřemýšlej, jakou cestou se vydáš ve třetí třídě. Zatím kráčíš rychlým tempem, dokážeš se opřít o své znalosti a zkušenosti. Obdivuji Tvou cílevědomost a neutuchající touhu být stále o krok vpřed“ – to už je na kriminál a omluvu ministerstva školství.  

Tudíž je moje slavné vysvědčení obrázkové. Obrázek totiž mohu okecat jak chci a tříďas mi do toho nebude kafrat. Ostatně pan Komenský říkal, že „schola ludus“, což jako jediný pedagog správě pochopil Jaroslav Žák, přeloživ, že „škola je mač“.

Svá rána obvykle startuji hodinou čtení. Tedy, přesně hodinou ne, a už vůbec ne na čtenářské lavičce - to by šéf nepobral; ale mejly ve schránce si holt přečíst musím. Což ještě ujde, horší je, že na ně musím odpovídat, a to slušně.

Počty byl krásný předmět, který mojí žáčkovské generaci ještě neprznily množiny. To až mnohem později na nás bezohlední kantoři vyklopili kýbl kvadratických rovnic a integrálních počtů. Oč snadněji se ovšem počítá slovní úloha: Na stromě bylo 15 třešní. Kolik třešní zůstalo, jestliže kolem prošel Zdeneček? Odpověď: 15, poněvadž Zdeneček je čestný muž a kromě toho už k snídani slupnul pribináčka.    

Není těžké uhádnout, jak a kde by skončil padagog, který by při deskriptívě opotřebenému daňovému poplatníkovi neprozřetelně zadal narýsovat průnik komolého kužele válcem. To až na stará kolena jsme se museli učit, jak vytvořit průnik cesty krajinou tak, aby se na to dalo dívat.   

Díky zeměpisu vím nejen, jak se která hora jmenuje a kolik měří, ale i to, jestli se v zimě dá sjet po bobku. Třeba tahle ano, ale opodál v Alpách bych si ten můj bobek mohl pěkně natrnout.

Kdysi ze mne soudruh učitel o hospodářské geografii u tabule páčil, proč je socialistické zemědělství tak vyspělé. Stále se nemoha dočkat žádoucí odpovědi „protože vyspělá hnojiva“, zoufale vzkřikl „no protože tam asi choděj čůrat, ne?“ Nakonec proč ne, to je přeci sakra vyspělé hnojivo. I když tady asi bylo něčím cinknuté.      

Ze zoologie využívám poznatek, že žížala je kroužkovec, že Rozumek ze třetí cé žížalu sežral za 10 Kčs a že i žížala může vrhat stín.

Zatímco o výtvarce ve škole jsme vodovkami prasili lavice a Rozumek za 5 Kčs vychlastal mističku s vodou po vyplachování štětce, pan malíř v lidušce měkce vyprávěl, že při perokresbě tuší je potřeba si s barvami pořád pohrávat. A my nevděčníci se mu smáli.   

Při „pracáku“ jsme šmirglovali prkýnka, pižlali přívěsky na klíče, přivařovali verzatilku ke klice od dveří nebo zakalovali buřta v solné lázni, ale československá vzdělávací soustava nás nenaučila sbastlit lavičku na tom nejkrásnějším návrší v krajině.   

Při občanské nauce do nás hustili, že každá vesnice má místní národní výbor, jézédé a Jednotu buď na návsi nebo pojízdnou. Jenomže já už viděl tisíce vesnic a nikdy jsem si nevšiml, kde byl výbor a Jednota, zato jsem si vždycky všiml úplně jiných, patrně podstatnějších věcí.

Každý trochu pozornější absolvent předmětu fyzika umí matematicky odůvodnit, že udělat autem tunel skrz stoh slámy, tak jak to patří ke každému ambicióznímu filmu, není zrovna nejlepší nápad. Dneska už se stohy balíkují a takový ekologicky slisovaný slaměný balík není o moc měkčí, než kvádr z pórobetonu. Silnice zdá se přeci jen jistější.  

Kdo ví, jakou barvu by chytil soudruh docent inženýr kanidát věd, kdybych u zkoušky z částí strojů vznešeně ohlásil, že na třídě přesnosti zubů šnekového soukolí zase tolik nesejde. Ale, soudruhu docente, to byste čubrněl, co máme roku 2019 u nás u rybníka!

O praktických cvičeních nám stařičký praktik vždy vtloukal do hlavy, že jedno pozorování není žádné pozorování a že než jednou měřit a dvakrát řezat, je lepší dvakrát měřit a jednou řezat. A že když se tyhle osvědčené zásady nedodrží, tak z toho vyjde třeba taková blbost, že pšenice se stejně vysoká jako kostelní věž. Ach pane učiteli, já už viděl tolik blbostí. A kolikrát můžou být i nevěřícně krásné ....   

Páni učitelé, milí docenti, vážené profesorstvo jakož i vy soudruhu školníku, je to sice už nějaký ten pátek, co jsem odrostl školním škamnám, ale maje vysvjégro v hrsti oddávám se prázdninám. Akorát tedy budu nucen tu a tam přijít do práce, neboť mého chlebodárce nezajímá slavná úřední listina, nýbrž plnění pracovních úkolů, a berňák by se mohl začít pídit, komu jsem zaplatil výpalné.

Tak vidíte, svoje obrázkové vízo jsem si ukecal a jelikož Jan Ámos z nebe nespadl, asi nebylo nejhorší. A je fajn, že prázdniny začínají až v pondělí a tudíž máme navíc ještě neděli. Pročež hurá na ni!  

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 30.6.2019 7:35 | karma článku: 21,62 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik