Elektromobilita je slepá cesta, přichází šlapomobilita?

Zprvu neformální setkání výboru Evropské komise pro elektromobilitu s představiteli Ligy za práva lišek se zvrhlo v krvavou řežbu a demolici psychiatrické léčebny v Machelenu na předměstí Bruselu.

Rozbuškou se stal výborem schválený a předložený dokument Analýza desetiletého dotačního programu ve výši 860 miliard EUR na regeneraci liščích ohonů pro výrobu elektrické energie k nabíjení baterií pro elektromobily. Podle tohoto dokumentu bude problém zajištění zdrojů elektrické energie vyřešen masovým nasazením tří miliard liščích ohonů a stejného počtu ebonitových tyčí.   

Poté, co byli členy Ligy za práva lišek členové komise pro elektromibilitu nejprve přátelsky pozdraveni, následně vyslyšeni, přesvědčováni, profackováni, naháněni po konferenčním sálu, natřeni dehtem, obaleni peřím, surově vykopáni z parlamentního areálu, za asistence parlamentní policie a sítí odchytáni po okolních řepkových plantážích a konečně dopraveni do psychiatrické léčebny na bruselské periferii, po jejich uklidnění musely být neopravitelné zbytky dotyčné léčebny strženy těžkou stavební technikou.

Mezitím výbor technické sekce Ligy pro práva lišek zveřejnil rámcovou představu oponentního projektu, který alternativní automobilové pohony řeší s vyloučením rizika vyhubení lišek a demolic léčeben v okolí Bruselu. Podrobnosti projektu „šlapomobilita“ zatím nebyly zveřejněny, na demonstračním snímku toliko vidíme zkušební vzorek, prezentovaný v areálu parlamentního dopravního hřiště ve Štrasburku. U automobilu kategorie SUV středně malé třídy pro dvě šlapající osoby bude třeba vyladit ještě některé technické a genderové detaily. Například výkon vozu činí jen 0,3 koně a to ještě jen v případě, že oba šlapající jsou muži. Šlapou-li dvě ženy, je už tak malý výkon ještě nižší, navíc tento způsob pohonu ostře odsoudila Liga za práva šlapajících žen.    

Zatímco veřejností byl projekt šlapomobility přijat vesměs chladně, velký zájem o něj projevil varšavský spolek Psysko szczekotowe - bardzo fajny przyjaciel ludzkości. Na příští měsíc ohlásil neformální setkání se zástupci Ligy za práva lišek na neutrální půdě Kongresového centra v Praze. Za tím účelem bude areál někdejšího tzv. sjezdového paláce podroben bezpečnostní prověrce s cílem lokalizovat a ekologicky zlikvidovat dehet a peří. Následně budou jeho nosná konstrukce a interiéry vyztuženy železobetonovými nosníky a pancéřovými pláty. Podobné úpravy se urychleně plánují v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích, v případě jejího zničení přislíbila pomoc správa podzemního bunkru v Drnově poblíž Slaného.

Pražské setkání je ale ohroženo postojem zdejšího magistrátu, který se obává, že následky neformálního setkání by mohly nabýt takových rozměrů, že bude Praha vyškrtnuta ze seznamu památek UNESCO a prohlášena za válečnou zónu, což by výrazně snížilo turistický ruch jakož i prodej trdelníku a bábušek.  

Zatím jediný zveřejněný smímek zkušebního vzorku projektu „šlapomobilita“, který vyvolal zájem spolku Psysko szczekotowe - największy przyjaciel ludzkości. Znepokojení spolku plyne z otázky, proč pes na snímku není fena a zda náhodou nebyl nucen šlapat.

Nakolik je projekt „šlapomobilita“ reálný, ukáže teprve čas. Mnohé novoty mívají těžké začátky. Například vynálezce spřádacího stroje zvaného Spinning Jenny, který po roce 1770 vyvolal revoluci textilního průmyslu v Anglii, byl proletáři slavnostně shozen s mostu a utopen v Temži.

To se naštěstí v Praze stát nemůže, protože jí neprotéká Temže, a tolik proletářů, kteří by vynálezce "šlapomobility" slavnostně svrhli do Vltavy, v Praze není.

Pro sichr, s přáním hezké neděle odcházím šlapat dostatečně daleko od Prahy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 21.10.2018 7:35 | karma článku: 27,46 | přečteno: 951x