Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

É pericoloso sporgersi

Kapišto? Ne? A co takhle: „Ne pas se pencher au dehors.“ Taky nic? No to je pak těžký, když nejezdíte vlakem! Tak tomuhle ale už rozumnět musíte: „Nenahýňajte sa u okien.“ Furt nic?  Jo – ono to už ve vlacích není?

Aha. Tak ona už okna ve vlaku mnohdy otvírat nejdou a „nahýňat sa“ z nich tudíž nemožno, protože bezpečnost nade vše a nahýňajúci sa vašnosta už nemůže být sťat návěstidlem či jiným přilehlým drážním zařízením.

Uznávám nicméně, že ve stošedesátce dostat náhodným čmelákem do oka je docela maso a kdyby v rychlovlaku TGV při rychlosti 300 km/h nebojácně vystrčil mozkovnu z okna i nejnovější typ Terminátora, náhodný čmelák by mu v hlavě udělal tunel a aerodynamika by z něj servala i trenýrky. 

Ovšem stejně tak je nahýňajúcemu sa vašnostovi odepřena spousta kratochvilných i velmi praktických činností. Pevným sklem oddělený vězeň nemůže z otevřeného okna dát pusu manželce, přiblbě čumět, vyhazovat vajgly či zátky od piva, plivat, ukazovat parohy, oplzle nadávat, mluvit protistátně, spílat prezidentovi, pokřikovat na ženský, metat kelímky od piva po nádražácích anebo se jen tak obyčejně kochat vším vůkol.

No právě – kochat se vším vůkol. Naštěstí ještě u nás tu a tam jezdí vagóny, jimž se okno dá normálně otevřít. Čili, jak děl jeden německý kamarád, „važte si toho, že to ještě máte. Až to nebudete mít, jako my u nás, tak bude jízda vlakem stát za ....“ no – nechci unavovat poněkud stereotypními sděleními.

Nikdo nikam nespěchá. Motor mírumilovně přede, vánek otimisticky načechrává erární záclonky, leštěné tyče držadel hážou prasátka, cvrčci v roští u pankejtu koncertují a vagón se nenuceně kolébá kolejí, naposledy podbitou v rámci závazku k patnáctému sjezdu. No, není to krása? (ne ten sjezd, proboha)

Profesionální fotograf by si pohledem na tento obrázek sice přivodil nervový otřes s trvalými následky a papírem na hlavu, ale kdybych v září 1981 u Hronské Dúbravy z „Horehronce“ nevystrčil hlavu já i s foťákem, neměl bych dnes ani jeden obrázek zvolenské „deviny“. Byť se, mrška jedna dieselelektrická, schovávala za sloupy. 

Kdybych náhodou v říjnu 1982 z otevřeného okna viděl, že mašina s pěkným číslem T 478.1111 padá z mostu v Handlové, mohl jsem ještě včas vystoupit. Raději nechtějte vidět, co za bazmek jezdí z Prievidze do Horné Štubně dnes.

A u tohoto motoráku se okno dokonce otevíralo točením klikou pod stolkem. A víc než devadesát tenhle překližkami a koženkou vonící vůz nejezdil, protože když ho v roce 1949 smontovali, lidstvo nebylo tak uspěchané.

I ve vlaku „belarusskoj čigunky“ se tu a tam dalo okno otevřit. Třeba jako tady, v pustině 936 kilometrů od Moskvy: na jízdu vlaku dozírají tři lidé – mašiníst, pamóščnik mašinísta (možná) a já.

A ještě jednu přednost má otvírací okno, jak mi prozradil jeden nádražák: „když jedeš vožralej vlakem, tak si otevři vokno a čum z něj furt ven, abys nezachrápal!“

Což asi nebude tak úplně dokonalá metoda, poněvadž sám její propagátor se jednou v Praze na Masaryčce nacamral tak, že usnul i vestoje u otevřeného okna na chodbičce. Místo v Kolíně vystoupil až v Pardubicích a navíc po vystřízlivění musel k holiči, který ho ostříhal „na trestance“, poněvadž s nafoukaným trvanlivým účesem typu „facka zprava“ nešlo nic jiného dělat.

Takže - kapišto? Když už nic jiného, tak je fajn, umět Itala napomenout, aby sa něnahýňal z okien.

Fšecky obrázky jsou moje a lepší už nebudou.

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 26.4.2020 7:35 | karma článku: 34,96 | přečteno: 1990x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik