Naše ryby jsme vám letos dodali a více jich už nemáme

I když je o české nedostatkové sladkovodní ryby stálý zájem, asi polovina se jich zbytečně vyváží do ciziny. Reklamní kampaň "Ryba domácí" za 178 milionů Kč příliš nezabrala a prodej ryb se u nás zatím nezvýšil...

Tento obrázek v různých obměnách, bude příští týden

ve středu asi půlhodinu po tom, kdy ctitelé vánočních

tradic českého Štědrého večera povečeří doma kapra

se salátem, patřit snad mezi první, který s radostným

očekáváním uvidí... I když se naši velkorybáři "snaží"

dodat na domácí trh ryb více, pro neschopnost všechny ryby efektně zpracovat, je loni (v množství 8.400 tun, tedy asi 43 procent produkce ryb v ČR), z našich čistých vod jako velmi kvalitní, vyvezli opět do ciziny. Díky tomu, snad s výjimkou Prahy a jižních Čech (a údajně prodejen Albert), nejsou u nás mimo předvánoční období, naše ryby potom po zbytek roku v podstatě téměř vůbec nikde vidět. Oproti 4,9 až 5,5 kg mořských ryb na osobu/rok v ČR, se sladkovodních ryb u nás (podle zdroje www.agris.cz) za rok zkonzumuje jen asi 1,4 kg.

Dodávat na náš trh ryb více, nejsou schopni ani z českého největšího Rybářství Třeboň www.trebon.rybarstvi.cz  Hlavně si tam moc nelámou hlavu s problémem, jak úlovky ze svých 488 rybníků dodávat pro nás také v jiné formě než jsou pouze ryby živé a nebo vykuchané, mražené. Ale třeba také (jak je to běžné u sortimentu ryb mořských), zpracované pro okamžitou konzumaci - jako ryby uzené, jako různé druhy čerstvých rybích salátů, zavináče, závitky v rosolu a také v konzervách jako ryby nakládané, pečenáče, filety, očka, polévky, pomazánky z jiker a mlíčí atd. Pár desítek tisíc různých konzerv v Třeboni z ryb ročně snad vyrobí, ale pro celou ČR je to zoufale málo.

Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) www.nku.cz/cz/media/kampan-ryba-domaci-- se v letech 2007-2013 z evropských fondů z Operačního programu Rybářství (v celkové hodnotě 975 milionů korun) záhadně ztratila na reklamní kampaň "Ryba domácí" z částky 178 milionů korun její část (přesněji: našimi fondovými "experty-vykuky" se přemístila na jiné účely!!). Plánovaný vyšší prodej českých ryb se u nás dodnes nezvýšil a celá akce v tichosti odkráčela někam do ztracena...!

Místo větší nabídky kvalitních ryb našich a také hotových výrobků z nich (vedle českých 18 tisíc tun se celosvětově ročně uloví jen kaprovitých ryb přes 600 tisíc tun), se k nám, jako do popelnice Evropy (kromě několika specializovaných prodejen, jako je třeba pro podnikatele Makro), dodává pro méně solventní zákazníky přednostně do běžné obchodní sítě převážně jako "pěkný humus" /vodou hezky napumpovaný a zmražený/ sladkovodní okoun nilský z Tanzánie a nebo Pangasius (sumeček žraločí) z Vietnamu. Během války v letech 1965-1973 používala americká armáda ve velké míře vedle napalmu a herbicidů ve Vietnamu chemické sajrajty další a nikdo dodnes pořádně neví, co tam z nich v půdě a říčních tocích ještě asi zůstalo...!                                            Protože komerční zájmy mají přednost a rady lékařů jsou lidem k smíchu, prodej ryb u nás jen kvete (hlavně i díky tomu, že ryby ze zámoří i když na lodích procestují půlku světa, jsou často lacinější než ryby naše!). Před každou závadnou rybou z dovozu nás RASFF (systém rychlého varování EU) ochránit nemůže a "nejedlé" ryby lovené v kontaminovaných mořích ochucené chemikáliemi všeho druhu včetně rtuti, na poslední chvíli často nezachytí ani naše Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která navíc nepoctivým dovozcům likvidační pokuty ze zákona ukládat vůbec ani nesmí!! Viz www.fitvit.cz/clanek/tunak

Co je v rybách a plodech z moře relativně zdravé ještě pro třicetileté, je už méně pro lidi se zdravím věkem dost "opotřebovaným", kteří s mořskými rybami polykají minerály v množství, které jejich těla již nepotřebují. České starší populaci, po Evropě celkem nechvalně známé chorobami srdce, cév a cukrovkou, aby se zbytečně hned nepřipravila o zdraví prospěšné látky z rybího masa ostatní, by v podstatě stačilo - kdyby stejné množství ryb mořských, nahradila na svém talíři rybami našimi. Malý příklad: zatímco 100 gramů smaženého kapra obsahuje 15 mg draslíku, ve stejné porci vařeného filé, obvykle z tresky, je draslíku 360 mg. Viz old.ledviny.cz/infopac/kalium.html  Podobně je tomu s fosfáty, které jsou v rybách z moře ukryty i v kostech. Starším lidem proto nelze doporučit jíst šproty, ančovičky, sardinky, zavináče apod., ale jen ryby, ze kterých lze kompletně odstranit všechny kosti.

Pro programové období 2014-2020 byl v říjnu vládou ČR usnesením č. 836/2014 v souladu s Evropskou komisí schválen v hodnotě 1,1 miliardy korun další Operační program Rybářství. Viz eagri.cz/public/file/341077/III._OP_Rybarstvi_2014__2020_rijen_2014.pdf  Na 97 stránkách tohoto programového dokumentu je možné se dočíst, jak si úředníci byrokraté celkem vážně na papíře jednoduše představují, že se (proti tomu, co se zatím nepovedlo v minulé "sedmiletce" v letech 2007-2013) tentokráte produkce a prodej našich ryb a vůbec celková "akvakultura" v ČR už konečně podstatně zvýší.

PF 2015

Foto u perexu a článku: autor.

Autor: Petr Šindelář | čtvrtek 18.12.2014 9:55 | karma článku: 12,73 | přečteno: 634x