Alexej Navalnyj a ruská (nepravděpodobná) revoluce

Soud v ruském Kirově dnes odsoudil k pěti letům vězení opozičního aktivistu Alexeje Navalného. 36letý Navalnyj, vzděláním právník, který nějakou dobu studoval v USA, je jedním z nejznámějších oponentů Putinova režimu. 

Navalnyj a druhý obžalovaný, podnikatel Petr Oficerov, byli uznáni vinnými z rozkrádání majetku firmy „Kirovles“, která obchodovala s dřevem. Rozsudek je zjevně politický, Navalnyj je totiž jedním z kandidátů na starostu Moskvy. Volby budou 8. září. Alexej Navalnyj není horkým favoritem a vítězství dosavadního starosty, člena Putinovy strany „Jednotné Rusko“ (podle Navalného „strany podvodníků a zlodějů“) Sergeje Sobjanina je téměř jisté. Nicméně Navalnyj, který začínal jako bloger a právník zastávající zájmy minoritních akcionářů ruských firem se státním podílem, je jednou z nejpopulárnějších postav ruské opozice. Zrovna v Moskvě, kde jsou protiputinovské nálady poměrně silné, mohl by městským potažmo kremelským bossům pořádně znepříjemnit život.

Ostatně to už několik let dělá. Založil mimo jiné internetovou stránku RosPil, zveřejňoval tam případy korupce mezi ruskými poslanci, ministry, Putinovými kamarády atd. Jednou z Navalného „obětí“ byl šéf vlivného Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin, o němž Navalnyj zjistil, že měl v ČR zaregistrovanou firmu a do roku 2009 disponoval tady povolením k dlouhodobému pobytu. Porušil tím ruský zákon o státních zaměstnancích.     

Kreml rozhodně nechce poskytnout Navalnému žádnou politickou šanci. Teď ho evidentně čekají krušné časy, podmínky v ruském vězení  jsou totiž většinou drsné až nelidské, pro Putinovy politické oponenty zvlášť (viz případ Sergeje Magnického). Zda Navalnyj vydrží, žáleží především na něm samotném. Má před očima příklad Michaila Chodorkovského, bývalého oligarchy a momentálně nejznámějšího ruského politického vězně, který zůstává ve vězení od roku 2003, ale nenechal se zničit ani zlomit. Navalného budoucnost záleží však zároveň na tom, jak velkou morální a politickou podporu dostane od ruské společnosti a ze zahraničí.

S tou první, od ruských spoluobčanů, není to zatím jednoznačné. Podle průzkumu uskutečněného sociology renomovaného moskevského Levada-centra, 59 procent Rusů nikdy o Navalném neslyšelo. Je totiž ikonou především moskevské liberální opozice, jejíž názory jsou většině ruské společnosti poměrně cizí. Z těch kdo Navalného přece jen zná, rovněž 59 procent se domnívá, že je odsouzen kvůli politickým aktivitám, nikoli pro údajný zločin. (Navalného kauza byla úřady dvakrát pozastavena kvůli absenci podstaty trestného činu, pokaždé však byla na nátlak vyšších složek státní moci znovu otevřena).

I když mezi Navalného stoupenci se teď šíří domněnka, že Kreml si „vyrobil ruského Mandelu“ (Navalnyj byl shodou okolností odsouzen 18. července, což je den narozenin bývalého jihoafrického prezidenta), spíše souhlasím s kolegou z Hospodařek Ondřejem Soukupem, který píše: „Mnozí komentátoři, včetně těch prokremelských, dnes píší, že Kreml udělal chybu, že Alexej Navalnyj nyní získá auru mučedníka a bude pro režim mnohem nebezpečnějším protivníkem. Nemohu se ale zbavit pocitu, že jde spíše o zbožné přání.“

Na závěr uvedu výsledky dalšího průzkumu, podle nichž třetina Rusů hodnotí Vladimira Putina a jeho politiku pozitivně, 22 procent – negativně, zbytek se vůči prezidentovi staví víceméně neutrálně. Tato situace není pro kdysi nesmírně populárního Putina sice růžová, není však ani zdaleka revoluční. Proto popřejme Alexeji Navalnému hodně statečnosti a trpělivosti. Bude je moc potřebovat.  

 

Autor: Jaroslav Šimov | čtvrtek 18.7.2013 16:46 | karma článku: 6,55 | přečteno: 182x
  • Další články autora

Jaroslav Šimov

Andrej to má velké

1.12.2016 v 20:34 | Karma: 17,46

Jaroslav Šimov

Ti "neevropští" Češi

4.2.2016 v 21:45 | Karma: 13,20

Jaroslav Šimov

Demokracie? No nevím, nevím...

6.8.2015 v 21:59 | Karma: 15,03