Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidstvo. Člověk.

Jen to je. Jen to existuje. Vše ostatní je špatně. Člověk to ví. V hloubi své Duše si to uvědomuje. Jenže v reálném životě svou touhu nerespektuje. Zabíjí ji celou svou závislou existencí a svými následujícími činy. 

A to je špatně. Jedna velká lež. Jenže tuto lež člověk přijal za svou pravdu. Jedinou a nezpochybnitelnou. A v návaznosti na přijetí této lži za pravdu jsme se ocitli tam, kde jsme. 

Lidstvo. Člověk. Člověk a lidstvo. Příčina a následek. Člověk je příčina. Lidstvo je následek. To je jediná správná interpretace naší existence. 

Pojďme tedy na počátek všeho. Na počátek lidstva. Co bylo na počátku lidstva? Jednoduchá odpověď. Byl tam jeden tvor, později se nazvaný člověkem. Je jedno jestli vznikl evolucí, Božím tvořením či mimozemským klonováním. Byl jeden. Jediný a jedinečný v celém vesmíru. 

A teď si zkuste sami v sobě odpovědět na tyto otázky : Byl tento první člověk běloch? Černoch? Rudoch? Žluťák? Američan? Slovan? Germán? Rus? Francouz? Křesťan? Žid? Islamista? Budhista? Mormonista? Dělní? Rolník? Vědec? Atd.  A v takových jednoduchých otázkách na prvního člověka bych mohl pokračovat. Jak si na ně odpovíte? 

Pokud si na některou z nich odpovíte kladně, tak lžete. První člověk nebyl nikdo. Jen byl. Žil. A neumněl mluvit. To je podstatné pro příběh člověka a lidstva. Vše, co vnímal svými smyslovými orgány, následně zobrazoval. Zobrazoval skutečnost, kterou viděli všichni. A nemohlo tedy docházet ke sporúm, co má na mysli.

Pak se začal rozmnožovat. Začal mluvit. Věcem, které viděl, začal dávat názvy. Jména. V ten okamžik člověk přestal žít v realitě, začal žít ve světě pojmů. Začal si vytvářet příběhy. S těmito příběhy se začal stotožňovat, začal mít pocity, emoce. Přijímal je za své, začal se rodit pocit hrdosti na něco.  Jenže rostla populace, v jednom místě se všichni nemohli uživit. Tak se tyto velké skupiny začaly dělit, rozcházet a postupně osídlovat zemi. Postupem času se v každé skupině řeč vyvíjela jinak, jinak se vyvíjel i život v závislosti na místě pobytu. Původní historie byla zapomínána, začala se přizpůsobovat současnému životu. Každému lidskému kmeni jinak. Tím se i vyvíjel pocit sounáležitosti k tomu danému kmeni. Pocit hrdosti být součástí tohokterého kmene.

Jenže planeta je omezená a lidská populace roste a roste. Vzdálenosti, které je kdysi dělily, se zkracovaly. A protože zapomněli na svůj společný počátek a žili ve svém světě pojmů, tak se navzájem vyvražďovali. Protože jen jejich pojmy jsou jediné správné.

Ovšem populace roste a roste.  Svět se stal globálním. Cestujeme rychleji a rychleji. Stěhujeme se napříč celou planetou. Z kmenového života se stává  společný život lidstva.  Najednou zjišťujeme, žechceme žít všichni na celém světě v míru. 

A co nám brání? Kmenové pojmy, historie, dogmata, která vydáváme za hrdost příslušnosti k něčemu. V minulosti to bylo správné, ale dnes se tato hrdost stala pýchou. Proč? 

Opět otázky: Já jsem Čech a kdo je víc? Já jsem běloch a kdo je víc? Já jsem křesťan, kdo je víc? Atd. Když to takhle položím, tak si všichni odpovíte :ANO.  Vidíte? Hrdost přešla v pýchu. 

Jenže pokud se chce lidstvo dostat dále bez zničujících válek, musí na tuto pýchu zapomenout, musí ji zničit, vrátit pýchu zpět do hrdosti. Jak? Jednoduše. Jsem Moravan, žiji v České republice, jsem hrdý na naši kmenovou minulost. Ale přišel čas budovat novou historii, historii celého lidstva. Všichni se budeme vzájemně respektovat, mít k sobě úctu, toleranci. Musíme vytvořit nový společný svět. Svět všeho lidstva.

V ten okamžik se jedinec, člověk, stane součástí nejvyššího celku, kterou jedinec člověk může dosáhnout. Stane se součástí lidstva. Lidstva, kde každý jednotlivec žije a koná vše nejlepší ve prospěch lidstva. A ne ve prospěch nějakého nicotného kmene. 

Proto říkám: Je pouze člověk a lidstvo. Veškerá kmenová historie nebude zapomenuta, ale nesmí nám bránit ve vytvoření vyššího celku a života v něm.

Dokáže to lidstvo? Ano. Dokáže. Jenže cesta bude dlouhá a bolestná. To nejde ze dne na den. Vymění se mnoho generací než člověk přijme, že samotný jednotlivec, kmen nemůže přežít bez celku, lidstva. A všichni to vidíme již na současné nové generaci. Cestují po celém světě, baví se s kýmkoliv, žijí s kýmkoliv, nemají s tím problémy. A kmenová pravidla jsou pro ně přítěží. Vznikají nová pravidla. Pravidla, která staří nechtějí. Vyhovují jim ty stará. Nechtějí změnu. Jenže to nezastavíte. 

Člověk a lidstvo. Člověk je součástka stroje zvaného lidstvo. Každý je důležitý. Když se podíváte na planetu z vesmíru, připadá vám to jako chaos. Jako když se díváte na mraveniště. Ale když přicházíte blíž a blíž, tak vidíte, že v tom chaosu, je systém. A jdete blíž a blíž až uvidíte toho jedince, mravence, který pracuje ve prospěch celku. S některými se vidí každý den. Kolem některých jen projde. Některé za celý svůj život nepotká.  A přesto všichni budují svůj domov. 

A stejně tak lidé. 

Autor: Petr Šimík | sobota 5.10.2019 9:51 | karma článku: 5,88 | přečteno: 108x
  • Další články autora

Petr Šimík

Brexit je jedna bitva, válka začíná

Evropa a její osud je dost problematický. A zánik Evropské unie je cesta špatným směrem. Pokud se rozdělíme na pidistátečky jen kvůli národnostnímu egu, je to špatně. Pořád jsme neprozřeli a spíme.

1.2.2020 v 17:30 | Karma: 0 | Přečteno: 114x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Hrdost nebo pýcha

Hrdost. Pýcha. Dvě vlastnosti, kterých se člověk zřejmě nikdy nezbaví. Obě jsou založené na stejném pocitu, ale zatímco hrdost nás může posunout dál, tak pýcha předchází pád.

30.1.2020 v 18:45 | Karma: 0 | Přečteno: 157x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Dějiny lidstva

Dějiny lidstva nebyly, nejsou a nikdy nebudou dějinami Židovského národa. Den Obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti je špatně nastavený už jen dle názvu.

27.1.2020 v 11:21 | Karma: 14,61 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

O antisemitismu

Židé nemají právo si stěžovat. Už tak jsou protěžováni. Aneb má odpověď panu Altmanovi na údajně nový holocaust. A jiným, kteří se tímto tématem zabývají.

22.1.2020 v 15:54 | Karma: 11,85 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

AD ,, Chvála nerovnosti'' od pana Hinka

Nesouhlasím s tímhle hodnocením. V podstatě jen potvrzuje myšlení bílého evropana o nadřazenosti určité skupiny lidí. Jenže tahle planeta je zde pro všechny k užitku.

19.1.2020 v 11:20 | Karma: 7,41 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Vystudoval jsem SPŠ elektrotechnickou, pracuji jako skladník. Zajímaji mne věci od historie až po kosmos. Z TV programů sleduji nejraději ČT2 a ZOOM.

Seznam rubrik