Je těžké být konzervativcem

Být konzervativcem asi není snadné. Sice nevím, co to znamená, ale zřejmě to bude nějaká strašlivá duševní choroba. Kdykoli se k ní někdo přizná, jedním dechem dodává, že je pronásledovaný, zahnaný do rohu nebo aspoň nepochopený.

Poznáte je snadno. Uniformou skutečně kovaných pravověrných konzervativců jsou ošuntělé hnědofialové obleky jako vystřižené z reálného husákismu, košile pokakané barvy a kravaty,  které se nehodí ani k jednomu. Náležitou důležitost jim dodává diplomatka a klapání podpatků okopaných polobotek. Larvou takovýchto obvykle zneuznaných a na jazyk si šlapajících mužíčků, které ostatní jistě zcela neprávem nazývají nacionalisty, fašisty nebo homofoby, jsou konzervativci liberální. Těmi jsou muži v pruhovaném obleku trumfující se vzájemně v délce špičatých polobotek, kterým po ruce nikdy nechybí golfový magazín, který nikdy neotevřeli, ale jenž je třeba všem nápadně ukazovat.

Konzervativci se rekrutují pouze se střední vyšší třídy, která touží být vysokou třídou, ale nemá na to ani invenci, ani prostředky. Infiltrují ponejvíce banky a státní úřady. S oblibou obsazují pozice manažerů a politiků. Ostatní práci považují za nečistou. Jsou jako tajná společnost. Nemají oficiální klub, ale vzájemně vědí, že k sobě patří a že jsou lepší než „ti ostatní“.  Dostanou-li jednou za život odvahu projevit svůj názor jinde než na internetu, připíchnou si do klopy saka placku s hlavou Klause. Tedy aspoň dokud bude Klaus prezidentem. Mají nutkavou potřebu psát blogy a zaplevelovat veřejný prostor občanskými sdruženími a „instituty“ proti regulaci a na obranu svobody. Neustále obhajují své názory, ačkoliv jsou každému ukradené.

Co ale konzervativci hlásají nebo skutečně chtějí? Nic. Být konzervativcem je životní postoj pramenící u uťápnutosti. K jeho naplnění není kromě kostýmu už skoro nic potřeba. Na večírku se spolupracovníky řeknete, že jste zarytý antikomunista a vezmete si další sushi. Homosexualitu prohlásíte za nepřirozenou a poskytnete kontakt na psychiatra, který ji dovede vyléčit (ale nezmiňujte se, že pomohl i vám). Při každé příležitosti zuřivě diskutujete o židobolševicích, klerofašistech a rozhodně se usmíváte multikulturalismu. Jedinou správnou hodnotou je rodina se dvěma a více dětmi, které byly splozeny potmě v misionářské poloze pod krucifixem. Existují jen dvě barvy: modrá a tmavě modrá. Ze svého slovníku vyřaďte slovo ekolog a nahraďte ho o ekologistou. Všechna ostatní slovíčka o životním prostředí jsou nekonečně falešná. Sportujte. Za přijatelné sporty se považují tenis, squash, golf a lyžování. Nejvyšší hodnotou je pro vás ústava. Česká, ne evropská!

A víte, co je největší tragédie? Když jste konzervativní konzervativec.

Autor: Adam Šíma | úterý 17.8.2010 15:27 | karma článku: 16,20 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Adam Šíma

Dozadu levá, kupředu ni krok

28.1.2013 v 11:42 | Karma: 6,21

Adam Šíma

Zmrzlý jako bezdomovec

26.1.2013 v 17:00 | Karma: 4,61

Adam Šíma

Urna na Everestu

11.1.2013 v 19:35 | Karma: 3,49

Adam Šíma

Komunisti pohledem ročníku 87

19.12.2012 v 9:30 | Karma: 25,24