Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé by měli umírat v práci

Radikální návrh důchodové reformy nad rámec schválený poslanci prosákl z důvěryhodného zdroje na ministerstvu práce a sociálních věcí. Studie počítá s postupným zvyšováním věku odchodu do penze až na 99 let. Tím by mělo být na 99,99% zaručeno, že lidé se důchodu nedožijí.

Pavel F. je testovacím řidičem dopravního podniku ve věkové kategorii osmdesátníci.Foto Gúgl

Již teď na příkaz ministerstva zkouší dopravní podnik na jedné z tras metra 80-ti letého řidiče maskovaného za vitálního šedesátníka. Nebohý muž je omotaný elektrodami pro případ náhlé nevolnosti nebo skonu. V takovém případě bude vlak zastaven na dálku.

Ze studie je zřejmé, že se inspirovala japonskou smrtí z přepracování (tzv. karoši). V Japonsku však umírají především mladší lidé, naším cílem je posunout věkovou hranici podstatně výše. Upracovat k smrti mladého pracovníka je zásadní chybou japonského systému. Podaří-li se u nás posunout věkovou hranici úmrtí z přepracování o nějakých 30-40 let dále, bude důchodová reforma ideálně dokonána. Jistým problémem zůstává pracovní morálka českého pracovníka. Jeden z oponentů studie, sociolog Šmitko, dokonce vyjadřuje pochybnost, zda je vůbec možno Čecha upracovat k smrti v jakémkoli věku.
Druhým ideovým východiskem studie je Rilkovo pojetí "vlastní smrti" - ovšem vztaženo na práci: "eigene Tod im Arbeit". Tuto stať pro ministerstvo zpracoval filozof Černohradský, jenž parafrázuje Rilkův citát: "Kdo ještě dneska dbá o dobře propracovanou smrt v práci? Nikdo. Dokonce i ti nejvyšší manažeři, kteří by si mohli dopřát umírat zevrubně, začínají být nedbalí a lhostejní; přání mít vlastní smrt v zaměstnání se stává stále vzácnějším."

Studie dále klade důraz na to, aby náhlý skon přestárlého pracovníka nezavinil úmrtí jednoho nebo více mladších pracovníků. Proto se například počítá s jištěním jednoho řidiče (nebo pilota) několika náhradníky (tzv. klony vyškolenými na stejnou pozici). Tak například pro dálkové lety se uvažuje až o deseti náhradních pilotech. Cestující si budou muset zvykat i na to, že se mezi nimi bude potácet povícero vrásčitých ženštin s cateringovými tácky, některé z nich o francouzských předloketních berlích. V tajné zprávě ČSA, jež je přílohou studie, se uvádí, že u menších dopravních letadel by mohlo dojít k tomu, že vzdušný prostor budou křižovat pouze letadla s piloty a jejich klony.

Zcela zásadním se jeví změnit společenské vědomí a klima tak, aby firmy začaly zaměstnávat starší pracovníky. Tahle země není pro starý (zaměstnance), a to se musí změnit. Dnes je na trhu práce pohrdáno již padesátníky a otřepanou frázi personalistů „dynamický mladý kolektiv“ je třeba nahradit sloganem „stabilní geriatrický kolektiv". Toho bude dosaženo úpravou legislativy a věkovými kvótami. Počítá se s dekadickým dělením na sedmdesátníky, osmdesátníky a devadesátníky. Stovkařům stát rovnou nabídne tzv. "eutanázovné", vyplácené předem, formou poslední večeře. Studie v tomto akceptovala společnou připomínku sečtělého ministra školství, který se nechal volně inspirovat povídkou André Mauroise "Thanatos Palace Hotel", a ministra zdravotnictví, který myšlenku podpořil tezí "stáří je prostě nevyléčitelné a působí státu útrapy bez možnosti zlepšení."
Se současnou ostrakizací starších pracovníků je nutné radikálně skoncovat, především při jejich náboru. Teprve asi tak rok před odchodem do důchodu je vhodné pracovní podmínky začít zhoršovat drobnou šikanou a přetěžováním zaměstnanců s výhledem na českou verzi karoši.

"Stáří se má ctít i kdyby se mělo mlátit holí. Krásní mladí lidé jsou umělecká díla, jako třeba ministerské asistentky, ale krásní staří lidé jsou hříčkou přírody." Píše v závěru studie - zřejmě rovněž sečtělý - ministr práce a sociálních věcí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | pondělí 27.6.2011 10:10 | karma článku: 26,86 | přečteno: 2624x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

Polychlaporie znamená soužití jen chlapů, ale ne že by to spolu milostně vztahově táhli tři nebo víc chlapů, žádnej gay spolek, jedná se o takový komunitní soužití většinou starších chlapů, co už vychovali děti.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Školáci pana Babiše šikanovali

Čau lidi, já jsem nějakej Jarda Srníček a dělám školníka v tý škole, jak tam šikanovali pana Babiše. Dlouho jsem přemejšlel, jestli mám nějak veřejně vystoupit a říct pravdu, jak to vlastně bylo...

13.1.2023 v 7:07 | Karma: 20,05 | Přečteno: 845x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Pod stromeček (nejkrásnější) jsem dostal rozvod

Manželka každej rok pořádá soutěž krásy vánočních stromků. A koupí jen vítěze. No a nějak jsme si v tom přestali rozumět.

12.12.2022 v 8:08 | Karma: 24,37 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Karel Janeček mě zklamal, nezná macháčka

Vymyslel volební systém D21, oženil se 21.12.2021 ve 12.21, prezidentskou kandidaturu ohlásil 21.1. 2022, ale nezná macháčka, tuto geniálně primitivní hru se dvěma kostkami a nejvyšší možnou kombinací čísel 2 + 1 = macháčkem!

21.11.2022 v 12:21 | Karma: 13,51 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

A planety (rozuměj lidstva) záhuba. Auta nás denně zabíjejí přímo fyzicky i nepřímo zdravotně kvůli emisím. V počtu osob usmrcených v souvislosti s automobilismem je ČR na 152. místě světového žebříčku (ze 180 zemí).

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18 | Přečteno: 445x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1657x
Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.