Pokuta za internet.

Možná jste se s problémem využívání PC a internetu v zaměstnání už setkali. Přesněji bych měl napsat, se "zneužíváním", protože o něm vlastně tento příspěvek je. Kdo z Vás se tímto tématem nemusel zabývat, má buď štěstí, nebo práci, kde nepřijde do styku s výpočetní technikou. A takových zaměstnání dnes opravdu není mnoho. Téměř všichni se ráno scházíme před obrazovkami monitorů. Lékaři, učitelé, dělníci u strojů, konstruktéři, finančníci, úředníci, právníci, novináři, technici atd..
Internetem v minulém týdnu probleskla zpráva. Radnice v Dobrušce propustila své 2 úředníky. Jako důvod výpovědi uvedla nevyužívání pracovní doby, předepsaným způsobem. Zmínění zaměstnanci radnice, v pracovní době surfovali na internetu, nebo hráli počítačové hry. Jeden z nich dokonce dokázal "propařit" až 40h za měsíc. Jak byli odhaleni ??? Pomocí speciálního softwaru, nasazeného do počítačové sítě radnice. Podle vyhodnocení dlouhodobého sledování se zjistilo, že ze 70 zaměstnanců jen 1/3 využívala výpočetní techniku pouze pro pracovní účely. Ostatní si čile vyřizovali soukromé maily, hráli hry, nebo brouzdali internetem.

Slyšel jsem o podobném případu v nejmenované velké nadnárodní firmě. Několik mně velmi dobře známých osob, bylo potrestáno za neoprávněné zneužívání internetu v pracovní době. Útvar ochrany společnosti (tak se opravdu jmenuje), dodal příslušným vedoucím podklady, podle kterých zaměstnanci byli "přistiženi". Ponechávám stranou, jací lidé a s jakou minulostí pracují v tomto útvaru. O to v mém článku nejde a bylo by to na samostatné téma. Přestože se podle vnitřních pravidel jednalo o závažné porušení pracovní kázně, vyvázli přistižení "jen" s citelným finančním postihem. Zřejmě pro výstrahu.

Skoro se tomu nechce věřit. V 21.století, ve věku informací, internetu a výpočetní techniky, jsou lidé postihováni za jejich využívání. Jsou pokutováni, nebo dokonce vyhazováni z práce. Myslím si, že celá naše společnost se vyrovnává s počítačovou gramotností, která není na nijak vysoké úrovni, přestože si někteří lidé myslí opak. Oba uvedené případy pak považuji za typické příklady, kdy se s vaničkou vylívá i dítě. V zájmu ochrany úřadů, firem a jiných institucí, se tak staví bariéra a vytváří blok v lidech, kteří nové technologie přijímají obtížně, nebo vůbec. Většinou i pracovníci, kteří objektivně pro svou práci internet potřebují, jsou v rámci tohoto "boje", od internetu odstavováni úplně.

Chápu argumenty o bezpečnosti počítačových sítí, méně však přijímám ty, o možných únicích dat. Bezpečnost sítě bych nechal plně v kompetenci odborníků z IT oddělení. S úniky dat je to složitější. Jak vybalancovat opravdu efektivní využívání techniky a možnost získání citlivých dat někým neoprávněným ??? Znamená to neosazovat PC disketovými mechanikami, vypalovacími mechanikami nebo blokovat USB porty apod.??? K čemu takto ořezané PC bude ??? K rozumné práci asi ne. Chápu, že zaměstnavatelé se snaží omezit možné útoky virů, působení spywaru nebo spamu. Chápu i to, že se snaží o efektivní využívání pracovní doby. Méně už chápu metody, kterými k tomuto cíli směřují.

Místo represe, pokutování a propouštění by měly nastoupit jiné opatření. Každý zaměstnanec má většinou svého vedoucího nebo managera. Jinými slovy, osobu zodpovědnou za určité oddělení, úsek nebo pracovní team. Myslím si, že toto jsou přesně ty osoby, které by měly hodnotit a sledovat práci svých podřízených. A také kontrolovat, jak využívají pracovní dobu. Pokud někdo hraje 40h měsíčně, nebo surfuje jako o závod, zřejmě těžko bude plnit své pracovní úkoly. U zaměstnanců, kteří svou práci zvládají, bych v rozumné míře toleroval využívání výpočetní techniky pro soukromé účely. Radši budu mít informované a technicky zdatné zaměstnance, než vystresované a neinformované neumětely.

Celý tento problém je mi trochu směšný. Vždy tu budou zájmy zaměstnavatele a zájmy zaměstnance. Jen ta technika nás tak trochu všechny předbíhá, ať stojíme na jedné, nebo druhé straně barikády. Ale izolovat v zaměstnání někoho od internetu, vlastně ani dost dobře nejde. V době vyspělých GSM sítí a mobilních přístrojů to není možné. Signál GSM je dostupný prakticky kdekoliv a s ním většinou i GPRS datové služby. A opravdu nerad bych se dožil doby, kdy bude v zaměstnání zakázáno používání mobilu... I ten dnes totiž objektivně může představovat bezpečnostní riziko pro instituce, firmy, atd.. Nevím, jaké zkušenosti máte Vy, kdo si právě čtete můj článek. Jen doufám, že tak nečiníte v pracovní době, případně na PC svého zaměstnavatele. Mohlo by Vás to stát peníze nebo místo....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Šik | úterý 27.11.2007 5:15 | karma článku: 14,13 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54