Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po potížích růstu, přichází růst potíží

Krize. Slovo, které dokázalo vystrnadit pojem terorismus z prvního místa pomyslného žebříčku používaných výrazů. Najdeme ji všude. V médiích, politice, ekonomice, i celé společnosti. Bojím se otevřít ledničku, aby se náhodou i tam nějaká krize neskrývala.
Kde není růst, nastupuje krize. A k růstu se doslova modlí celý svět. Každá firma by byla naprosto nemožná, pokud by z roku na rok nevykázala růst. A týká se to nejen firem. I další instituce musí vykazovat růst v určitých parametrech. Všude se sledují křivky, vyhodnocují tendence, sledují ukazatele. Roste spotřeba, ceny, produktivita, volební preference, počty vysokoškoláků, porodnost nebo kvalita životního prostředí. Kde není růst, tam se hledá příčina a okamžitě se přijímají opatření k jeho nastartování.

Teď se pan Růst začal zadrhávat. Paní Krize se mu pověsila na krk. Není dne, který by nepřinesl další "dobrou" zprávu. Mohu posloužit osobní zkušeností. Firma ve které pracuji, je úzce provázána s automobilovým průmyslem. Jsou to tak 3 měsíce zpět, kdy se zvažovalo jak získat a motivovat lidi pro čistý nepřetržitý provoz (včetně víkendových směn), jak sestavit harmonogram a změnit systém odměňování. Předpokládal se větší příliv pracovníků ze zahraničí, otevřely se nové provozy, další investice do rozvoje byly na cestě.

Po těch necelých 3 měsících se o paní Krizi mluví na všech pracovištích. Zatím docela mírně se omezuje produkce, na nepřetržitý provoz si už nikdo ani nevzpomene. Tradiční vánoční volno bude delší než obvykle a vlastně se ani neví, kdy začne a skončí. Vypadá to, že si ani nezaslouží označení vánoční. Říkejme proto raději "zimní". Zdá se, že o krizi budeme mít všichni  dostatek času přemýšlet.

Sám jsem už začal s předstihem. Sleduji informace, které jsou veřejně dostupné. Rozhodně mě zaujala čísla, která se objevila v souvislosti se Škodou Mladá Boleslav. To je mimochodem jeden z mnoha našich odběratelů. Plán výroby na rok 2008, měla Škodovka v počtu přes 700 000 aut. Vyrobí jich kvůli krizi 690 000, propustí nebo propustila asi 1500 agenturních pracovníků. V roce 2007 vyrobila naše největší automobilka aut 670 000. Uvedená čísla nekomentuji. Jen se ptám, zda se jedná o krizi (čistokrevnou), nebo "jen" o krizi růstu...

Zamysleme se, jestli jsme dospěli ke klasické krizi z nadvýroby, nebo se jedná o krizi finančního sektoru, tak jak původně začala v USA. Uvedu zde příklad Maďarska, ve kterém prý až 55% aut se prodávalo díky úvěrům. Nevím, kolik to může být např. u nás. V Maďarsku se však úvěrový trh zcela zasekl a auta se neprodávají skoro vůbec. Pozitivním příkladem může být naopak Polsko, ve kterém měl být až 12% meziroční nárůst prodeje nových automobilů.

Možná není úplně správné posuzovat vše jen optikou automobilového průmyslu. Ale ten patří a vždy patřil k tahounům národních ekonomik, i špičce technického rozvoje a pokroku. Česká republika se zřejmě stane po úplném náběhu výroby Hyundaie v Nošovicích, největším výrobcem aut v Evropě. Někdo by mohl říct, že se až příliš jednostranně orientujeme na tuto výrobu. Jen o jednotky procent níž, si však v celkové produkci stojí náš elektrotechnický průmysl. Na něj zatím krize nedoléhá takovou silou.

Kdy se zase začne skloňovat růst a krize bude minulostí, se neví. I naše vláda začala připouštět krizový scénář, který počítá s poklesem ekonomického růstu pod 2%. Jde o neuvěřitelný pokrok, protože zatím jsme byli ujišťováni, že České republiky se krize netýká. Šíření povinného optimismu však vzalo rychle za své. Po potížích růstu, přichází růst potíží. Jde jen o to, jak dlouho tu budou s námi a jestli se je podaří překonat.

Autor: Martin Šik | pátek 28.11.2008 7:30 | karma článku: 9,85 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky