Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O tom, čemu každý Čech rozumí...

O úspěchu našich fotbalových reprezentantů do 20 let na MS v Kanadě, bude napsáno množství komentářů, rozborů, článků, rozhovorů, úvah a zamyšlení. Rozhodl jsem se také přispět, několika skromnými názory na svém blogu. Nechci však vycházet jen z úspěchu na tomto vrcholném turnaji, chtěl bych se zamyslet obecněji nad postavením mladých fotbalistů v našich klubech a reprezentaci.
Úvodem si neodpustím poděkování. Směřoval bych ho trenérovi Soukupovi. Velmi dobře si vzpomínám na rozhovor s ním, těsně před odletem na MS v Kanadě. Soukup poslal přes média veřejnosti jasný vzkaz: "Jedeme pro zlato, říkat něco jiného nemá smysl". Vím, že to ve mně vyvolalo dvojí pocit. Na jedné straně jsem si říkal, že trocha skromnosti by možná neškodila, na druhé straně jsem musel uznat, že odjíždět s jiným cílem by bylo vlastně nesmyslné. Každý tým usiluje o úspěch a mety nejvyšší.

Na konečném stříbru za mistry světa z Argentiny neobdivuji jen toto umístění, ale především způsob hry, kterým ho bylo dosaženo. Všichni odborníci se během turnaje shodli ve svých hodnoceních - hráli jsme jako tým. A to je nutný předpoklad úspěchu v každém kolektivním sportu. Osobně jako velmi kladný hodnotím zájem o hru, patrný z každého pohybu našich hráčů, nabíhání do volných prostorů, moderní způsob hry v rychlosti a s přesným zpracováním míče. Pevná obrana a přesné přihrávky, zdvojování postů a kreativita. Dalo by se říct, že kdo dnes takto nehraje, nemá šanci na úspěch.

Dovolil bych si jen malé srovnání s naším reprezentačním "A" týmem. Že momentálně nehraje ve vrcholné formě, ví každý. Netvrdím, že to souvisí, ale vypadli jsem i z žebříčku FIFA Top ten. Každý ať si vzpomene na naše poslední kvalifikační zápasy. Já osobně jsem v nich viděl dost málo přesných přihrávek, pohybu a zájmu o hru, o kreativitě ani nemluvě. Proto byl pohled na mladé fotbalisty pravým balzámem pro oči.

Je jisté, že v této věkové kategorii není hra svázaná přílišnou taktikou. Každé srovnání i proto kulhá. Ale nemohl jsem si nevzpomenout na nářky některých odborníků, že nemáme pro seniorskou reprezentaci k dispozici dostatek kvalitních hráčů. I trenér Brückner to zmiňoval v některých rozhovorech. A nejen on. Co tak dát více příležitostí mladým ??? Například reprezentace Nizozemska k tomuto odvahu našla. A existuje více příkladů.

Velmi mladí hráči, ve věku kolem 20 let, dnes nastupují ve velkoklubech jako je FC Liverpool nebo Atletiko Madrid a v dalších. V naší lize patří velký obdiv trenéru Jarolímovi ze Slavie, který v loňské sezóně dával pravidelně příležitost hráčům jako Suchý a Janda, kteří teď zářili i na MS. Dalším klubem, který se "nebojí" mladých hráčů bylo Brno a trenér Mazura. Jedině toto je cesta, jak vychovat velké hráče. Nechat je pravidelně nastupovat v nejvyšší ligové soutěži. Bohužel, mnoho klubů a trenérů svazuje odpovědnost za výsledky a nedostatek odvahy k nasazování mladíků do sestav. Že i s mladíky mohou být výsledky, dokazuje příklad Slavie, která v konečné tabulce obsadila druhé místo a bude usilovat o Ligu mistrů.

Z pohledu reprezentace je zarážející jistý konzervatismus trenéra Brücknera. Sám ví, že určití hráči nemají dobrou formu. To se může stát, nikdo nedokáže být vždy perfektní. Na trenérovi je, aby dal příležitost jiným a netrval na svých oblíbených jménech, když jsou evidentně z formy. Pak by možná nebylo nutné upravovat taktiku a "bojovat" o remízu 0:0 ve Walesu. Jak dokázali mladíci do 20 let, máme z čeho vybírat. Je zde i reprezentace do 21 let, a bohužel, nevzpomínám si, že by některý z jejich hráčů třeba jen nakoukl do reprezentačního "A" týmu.

Není vůbec jisté, že všichni z momentálně úspěšných dvacetiletých hráčů se v budoucnosti prosadí. Záležet bude na nich, ale taky na štěstí, do jakých klubů se dostanou a kolik dostanou příležitostí. Jen by měli vidět perspektivu v tom smyslu, že když budou podávat kvalitní výkony, budou hrát pravidelně ligu, případně si jich všimne někdo pro potřeby reprezentace. Jinak možná skončí v německých nebo rakouských druhých ligách a to by byla přece velká a nekonečná škoda. Tak širokou základnu, abychom mohli plýtvat dobrými talenty, totiž nemáme.

Autor: Martin Šik | pondělí 23.7.2007 10:55 | karma článku: 10,16 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky