Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kaiser, iPhone a ti druzí.

Když jsem si před několika lety pořídil mobilní telefon s barevným displejem, byl jsem mnohými spolupracovníky a přáteli považován za rozmařilého technického nadšence. Prý na co mi bude, proč potřebuji mít barevná písmenka a kdo mi vlastně bude posílat barevné obrázky. Uteklo hodně času. Všichni tito pochybovači mají mobilní přístroje o několik generací dál, než je můj původní telefon. Já jsem se s ním zatím nerozloučil a několik vývojových etap tak přeskočil. V dnešním svém příspěvku chci nabídnout svůj pohled na vývoj v tomto segmentu techniky a zamyslet se, jestli je nebo není snadné, vybrat si nový telefon, případně komunikátor.
Pokud se na nějaké oblasti techniky dá dokonale demonstrovat překotný vývoj, poslouží k tomu nejlépe kategorie mobilních telefonů. Vzpomeňme si, za jak krátkou dobu se mobilní přístroje proměnily a jak spolu s nimi se mění mobilní sítě a nabízené služby operátorů. Mobilní telefony se z téměř luxusního zboží staly naprosto běžnou součástí našich životů. Nároky nás uživatelů se zvyšují a výrobci nám dopřávají stále více lákadel a technické dokonalosti. Trh s mobilními telefony láme všechny rekordy a tržby se počítají na miliardy. Inovační cykly výrobců se zkracují a trh je zaplavován novými a novými modely. Kdo si ještě nedávno dokázal udržet přehled o modelových řadách, má dnes buď smůlu, nebo nekonečné množství času na studium označení,vlastností a technických parametrů telefonů.

Přiznám se, že technika je můj koníček a samozřejmě nevynechávám ani mobilní přístroje. Průběžně sleduji jak si stojí jednotliví výrobci, jaké nové přístroje se objevují v nabídkách prodejců a na jaké technické novinky se můžeme těšit. Nedělám si patent na schopnost odhadnout budoucí vývoj, jen se snažím vyhodnotit dostupné informace. S mnohými přístroji jsem se setkal osobně, jiné znám především z internetu. Momentálně jsem se dostal do fáze, kdy vybírám nový mobil. Starý již dosluhuje, především baterie není co bývala a nemá smysl investovat do nové. I klávesnice a kryt mají své nejlepší chvilky za sebou. Výběr nového modelu mě ovšem zaskočil víc než jsem čekal. Přece jen jsem myslel, že bude snadnější najít obvyklý kompromis mezi cenou a užitnou hodnotou.

Stanovil jsem si několik kritérií, myslím si, že nijak neobvyklých. Zřejmě bych měl začínat cenovým limitem, ale tuto podmínku si nechávám jako poslední. Dávám přednost technickým vlastnostem a mnohokrát jsem je upřednostnil před cenou. Nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci. Tak na tomto pořekadle je kus pravdy. Mé požadavky jsou na dnešní dobu myslím běžné. Požaduji telefon s kvalitním displejem, který nabídne velkou plochu i rozlišení, dostatečnou paměť s možností rozšíření pomocí paměťových karet, operační systém pro možnost doinstalování dalších aplikací, kvalitní klávesnici i co nejdelší výdrž na jedno nabití. Spíše než fotoaparátu, dávám přednost hardwarové QWERTY klávesnici. Netrvám na GPS modulu, ale uvítal bych co nejširší možnosti konektivity reprezentované mimo jiné schopností připojení přes Wi-Fi. Cena by se mohla pohybovat kolem 12 tisíc Kč.

Jak je vidět ze stanovených podmínek, upřednostním tzv.Smartphony s operačním systémem, před běžnými typy telefonů. Líbí se mi na nich možnost prohlížení a editace dokumentů Office a PDF formátu a také samozřejmě možnosti instalace nového softwaru. Telefon tak může stále růst v závislosti na vývoji nových aplikací pro jeho konkrétní prostředí. Pokud bych trval i na dalších zmíněných vlastnostech, posunuji se spíše do kategorie komunikátorů. V ní mě ovšem při výběru zaskočilo několik rozporů. Nevím, jestli jsou moje požadavky tak maximalistické, ale téměř žádný přístroj nevyhovuje mému výběru. Každý z kandidátů má nějaké to "ale". Nejvíce se blíží model HTC Kaiser, ten ovšem bývá kritizován za nedotaženou akceleraci videa a kromě toho je už trochu mimo moji cenovou představu. V úvahu by přicházel i HTC Touch Dual, ten pro změnu nenabízí připojení pomocí Wi-Fi. Ostatní komunikátory mají buď nedostatek paměti, nebo procesory taktované na 200 Mhz, což se oproti 400 Mhz u Kaisera a Touch Dualu podepíše nepříznivě na výkonu.

Mohl bych jít cestou pořízení hitu následujících let, kterým se jistě stane iPhone od Applu. Díky kamarádovi jsem si ho mohl osahat. Zařadil se k asi 7 000 nedočkavcům v ČR, kteří si tento malý technologický zázrak pořídili. Na náš trh bude přitom oficiálně uveden asi do 5 měsíců. iPhone je opravdu rychlý a rozhodně netrpí nedostatkem paměti. Displej má velmi kvalitní a výborná se mi zdá i použitá technologie dotykového ovládání. Jako problematické vidím jeho větší rozměry a uzavřenost operačního systému. Také provázanost s platformou iTunes je v domácích podmínkách spíše komplikací. Jako alternativu iPhonu bych viděl pořízení multimediálního přehrávače iPod Touch, který je ke koupi za podstatně nižší cenu a kromě telefonování nabízí funkce a vlastnosti shodné s iPhonem. Pro volání se může zvolit některý s průměrných telefonů a myslím si, že s touto kombinací se dá udělat stejná služba za méně prostředků. Kdo ovšem požaduje přístroj "vše v jednom", nezbývá mu, než investovat do iPhonu.

Po zvážení všech okolností si myslím, že můžeme očekávat vývoj směřující k přístrojům s dotykovým ovládáním a GPS navigací. Telefony se definitivně odpoutají od původního účelu, k jakému byly konstruovány. Stanou se z nich multimediální přehrávače a universální přístroje. Pro komunikaci nabídnou více možností datových spojení. Uvidíme, který způsob se stane později standardem. Budoucnost vidím ve Smartphonech, i když ne každý člověk bude nutně hledat konfigurovatelný a rozšiřitelný telefon. Z hlediska současného rozhodování se mi zdá nejlepší variantou jít cestou kompromisu. Existuje model telefonu, který nabízí dostatek funkcí a technických vymožeností, za přijatelnou cenu. Doufám, že to nebude vnímáno jako reklama, ale myslím si, že např.Sony Erricson P1i, přestože již není nejnovější, může uspokojit nejednoho náročnějšího uživatele. Samozřejmě, nabízí se možnost dále čekat na nové modely telefonů, ale takové čekání by mohlo být nekonečné.Vývoj se totiž nezastaví.....

Autor: Martin Šik | pondělí 25.2.2008 7:10 | karma článku: 9,24 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky