Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem mohl zastavit povodně v roce 1997.

Člověk ve své naduté pýše občas podceňuje sílu a moc přírody. Osobně cítím k přírodním zákonům a dějům velký respekt. Například jeden z mých životních snů je vidět kulový blesk na vlastní oči. Ale o blescích až jindy. Dnes bych chtěl zavzpomínat na povodně roku 1997, protože to je právě 10 let, kdy se Moravou valila záplavová vlna. Každý má na tu dobu nějaké vzpomínky. Ty moje vám teď předkládám.
Několik let jsem společně s přítelkyní tvrdošíjně jezdil na dovolenou začátkem července. Měl jsem tedy dost relevantních dat z osobního pozorování počasí. Právě v roce 1997 jsem si říkal, že není možné, aby v tuto dobu vždy pršelo. Z hlediska statistiky a pravděpodobnosti jsem čekal na rok, ve kterém dojde k výkyvu, změně, nebo obrácení trendu. Jak se ukázalo, v roce 1997 nakonec deště kulminovaly.

Dovolená začala v sobotu poklidným odjezdem z nádraží Svinov. Směr byl jasně daný - Rýmařov v Jeseníkách. Tento den počasí ještě neukázalo co všechno umí. Začínalo sice mírně poprchat, ale kdo by se deštíku bál. V horách už bylo trochu méně veselo. Provazy lijáku nás bičovaly cestou z nádraží do hotelu. Pamatuji se, jak jsme si vychutnávali bubnování kapek na střešní okno a považovali to za vlastně docela romantickou chvilku. První večeře v hotelu a stále prší.

V neděli prší celý den. Ještě se z toho psychicky nehroutíme. Dopřáváme si hodně spánku a spí se opravdu dobře. Ve chvilkách probuzení studujeme mapy a plánujeme, kam všude se půjdeme projít. Dole v restauraci sledujeme TV a začínají se objevovat první zprávy o stoupajících hladinách řek a přehrad. Malá procházka s deštníkem po náměstí a přilehlých uličkách je brzy u konce, protože jsme mokří a jdeme se sušit.

V pondělí si ve stánku PNS chci nakoupit denní tisk. Prý ho ovšem nedovezli, někde spadl most. Nadělám z toho ukvapené závěry, jsme přece jen skoro na "konci světa". Prší sice trochu míň, ale stále vytrvale. Takže střídavě kličkujeme mezi hotelem, městem a nejbližším okolím. Bez deštníku ani rána, ještě že ho máme. Nálada sice není nic moc, ale jsme na dovolené a tak se snažíme odpočívat. Jen těch informací nemáme mnoho. Až večerní zprávy v TV ve mně nevyvolávají zrovna klidné pocity. Pojmy jako "stoletá voda" nebo "stoupající hladiny" případně "záplavová vlna" začínají být stále frekventovanější.

Kdyby nepršelo v úterý, zdálo by se mi to už divné. Žádné překvapení. Ráno přemítám, jestli si déšť dal chvilku odpočinku v noci. Asi ne, nepotřebuje spát. Noviny opět nejsou, vojáci údajně ten spadlý most mají nahradit nějakým provizorním. Vojáci ? Začínám si myslet, že některé zaručené zprávy jsou přehnané. To už nasazujeme armádu ? Odpoledne a k večeru se přece jen jdeme projít po okolí, prší sice stále, ale přijatelně. Klasické večerní TV zprávy mě přesvědčují, že nasazení armády je na místě.

Středa. Přivezli noviny. Kupujeme si hned dvoje. Jako první mi do ruky přijde MF Dnes. Na titulní straně je fotka z Otrokovic. Shodou okolností z naší firmy a jejího vstupního vestibulu. Hladina vody na fotce sahá téměř k tzv."píchačkám", neboli hodinám pro označení příchodu na kontrolní lístek. Něco se ve mně zastaví. Lapám po dechu a fotku zkoumám ze všech stran. Otáčím listy novin a na další fotce vidím nasedat prodavačky z obchodního domu v Otrokovicích do lodiček přímo z oken. To už se mi ani nechce věřit. Pátrám po telefonní budce, protože mobily v roce 97 kupodivu nebyly běžné. Vzpomínáte ? Sice jednu objevím, ale telefon je hluchý. Odpoledne udělám zásadní rozhodnutí. Jdeme si koupit pláštěnky. Plán je jasný. I na vzdor dešti budeme chodit v pláštěnkách na výlety. Když vyjdeme z obchodu, déšť ustává a začíná probleskovat slunce.

Ve čtvrtek neprší. První co mě napadá je, jestli jsem si neměli pláštěnky nakoupit hned v pondělí. Možná by přestalo pršet, z hor by se nevalila voda do údolí, řeky by se udržely v korytech a přehrady by nebyly plné k prasknutí. Mohl jsem snad zastavit povodeň ? Dělám si trochu šibeniční humor. Ten mě přechází na výletě do Karlovy studánky, kde vidíme co voda dokázala. Nesmějeme se ani při návratu do Ostravy, kdy projíždíme autobusem přes hodně zasaženou Olomouc. Nebavím se ani při cestě vlakem směrem domů, kdy končím v Holešově, protože dál je podemletá trať. A na humor nemám vůbec myšlenky v Otrokovicích, které se rozdělily na dvě zóny. Mrtvou a živou. V té mrtvé je stojatá voda, zaplavené domy a lidé na pokraji vyčerpání. V té živé, jako by skoro žádná povodeň ani nebyla.

Později nastupuji do práce a začínají se ke mně dostávat příběhy lidí, které voda zasáhla. Nestačím se divit všem škodám v naší firmě. Nikdo však viditelně nepropadá zoufalství. Spíš to vypadá na určité semknutí a spoustu práce. Všichni se podílí na obnově a po čase je to vidět. Firma po odstávce začíná zase vyrábět. Mohl bych popsat další osudy a příběhy. Třeba lidí, kteří se vrátili z dovolené v Chorvatsku a domů na sídlišti už jeli na lodičkách a to jen proto, aby zajistili byt a mohli rychle do evakuačního centra. Nebo příběh kolegy, který v evakuačním spěchu nechal doma otevřené kohoutky. Pravda, voda v domě byla zastavená, ale po jejím opětovném spuštění si každý dokáže představit co následovalo. Vytopený byt a sousedi... Když voda, tak pořádná.

Co dodat závěrem ? Snad jen to, aby jsme si každý vzpomněl na rok 1997, začátek července a ničivé povodně. Aby jsme ale taky dokázali vidět obnovu, která následovala. Kdo dnes přijede do Otrokovic, uvidí spoustu opravených domů, upravených městských částí a veřejných prostranství. Uvidí všechny protipovodňové opatření, které se ve městě udělaly. Najde tu lidi připravené čelit rozmarům počasí. A hlavně, lidi kteří mají respekt k přírodě a jejím zákonům.

Autor: Martin Šik | pondělí 9.7.2007 10:13 | karma článku: 18,10 | přečteno: 2277x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky