Cirkus Eden - brizantní fraška

Může se někdo z Moravy vyjadřovat ke Slávii? S drzostí sobě (ne)vlastní, se do toho pustím...

Slavii jsem začal fandit dávno, opravdu dávno. Před tím jsem obdivoval klokany z Bohemians. Pak však přestoupil z našeho Zlína útočník Mirek Kouřil do Slavie a já jsem s ním také "přestoupil". Kdo to byl Mirek Kouřil? Klidně se vsadím, že drtivá většina dnešních slávistů vůbec netuší, o koho by mohlo jít. Chci tím jenom naznačit, že Slavii fandím od dřevních dob.
Vzpomínám si jako dnes, kdy jsem s povděkem kvitoval nástup Karla Jarolíma na lavičku. Jeho působení v nedalekém Uherském Hradišti, zanechalo výborný dojem a tak jsem se těšil, co předvede ve svém domovském klubu. Byly to těžké začátky. Ale Karel dal šanci mladým a postupně táhl Slavii nahoru. Později přivedl několik zajímavých hráčů z Francie a vybudoval mužstvo, které se dostalo až do Ligy mistrů.
Dál už to známe. Dostal nabídku na trénování reprezentace, kterou kvůli Slavii odmítl. V ten moment si asi začal myslet, že tomu rozumí. Klub začal nepochopitelně hazardovat a počítat s pravidelnou účastí v nejprestižnější a nejlukrativnější evropské soutěži. Pod profesionální smlouvou měl neuvěřitelných 86 !!! fotbalistů. Začaly nesmyslné rozprodeje a ještě nesmyslnější nákupy.
Později Jarolím tuto situaci komentoval tak, že měl vliv jen  na některá rozhodnutí. Nemám důvod mu nevěřit. Žádný klub není klubem jednoho muže. Naštěstí. Přesto si myslím, že pokud Jarolímovi v určité době něco obzvlášť chybělo, byla to především kvalitní a kvalifikovaná oponentura. V těchto dobách začaly výrazné ekonomické potíže. Spojení s britským sportovním investorem Enic, bylo pak jen dalším s chybných kroků.
Jak to bylo dál, všichni víme. Za dveřmi Edenu se začaly odehrávat věci, kterým podle mě ve finále nerozuměly ani struktury zevnitř. Skončilo to Jarolímovým odchodem a návratem po několika měsících, aby nakonec Slavii opouštěl za pokřiku fanoušků "Jarolím ven!" Kromě sportovního úpadku nastal také úpadek ekonomický a to až takové míry, že hrozil pád klubu do třetí ligy, kvůli dluhům a neudělení profesionální licence.
Vstup Natlandu měl být začátkem nové éry. Přitom bylo jasné, že jde o investiční společnost, která klub kupuje pro někoho jiného. Jak se ukázalo, tím někým jiným byl bývalý ministr dopravy Řebíček. Z tehdy mediálně diskutovaných variant, tak zvítězila varianta suverénně nejhorší. Nejde snad tak moc ani o Řebíčkovu minulost, jako o jeho současné kroky.
Co si myslet o "novém začátku", který započne tím, že se ředitelem klubu má stát advokát Kramarič, jehož pověst je snad ještě mnohem horší, než pověst samotného majitele Řebíčka? A hlavně, co si myslet o příchodu kovaného sparťana Straky, na lavičku Slavie? Na soupeřových hřištích bývá Slavie dost často vítána pokřikem "Cirkus Eden". Konečně začínám chápat jeho pravý význam. Sledujeme opravdu cirkusové představení.
Je pozoruhodné, že pořád slyšíme ze všech stran pojem "profesionalita". Od trenéra Straky, od vedení klubu, od novinářů. Nic proti. Pak se ale ptám, kde byla slavná Strakova profesionalita, když se dopustil výroku "Slavii bych nikdy trénovat nemohl". Připomněl mi tím dalšího kovaného sparťana Chovance, který zase prohlásil, že "Sparta porazí Slavii vždy, i kdyby hrála na Václaváku do kopce". Takto hovoří "profesionálové" v českém vydání.
Nejde mi ani tak o klubovou příslušnost. Zase takový klubista nejsem. Neshazuji hráče ani trenéry jako "žoldáky", jako mnozí. Kdo dnes "žoldákem" není? Ale jde mi především o ty blbé kecy. Už jen za ně by se měli Straka a Chovanec Slavii obloukem vyhnout. Chce Slavia opravdu trenéra, který v minulosti neušel podezření z užívání kokainu? Když ho člověk vidí, jak běhá podél postranní čáry jako šílenec a roztleskává tribuny, říká si, že by přece....?
Abych to shrnul. Strakovi nevěřím ani nos mezi očima. Nevěřím mu jeho "srdíčko", "tataráčky", ani zápal. Myslím si, že je především výborný komediant. Není však jeho chybou, že komedianta někdo angažuje. Je to chyba vedení klubu a jeho majitelů. Stojím za odchodem tiskového mluvčího Zlámala, který odmítl s těmito lidmi spolupracovat. Také budu podporovat akce fanoušků, které (doufám že kultivovanou formou) povedou k vytlačení bláznivého France z lavičky Slavie.
Závěrem jen jeden odkaz na video.

 

Vy byste mu to opravdu věřili? Já to považuji za brizantní frašku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Šik | středa 5.10.2011 10:40 | karma článku: 11,47 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54