Vlakem za zážitkem s národním dopravcem. A sbírejte důkazy...pro jistotu

Ty reklamní slogany jsou fakt veselé. Prý máme jet vlakem za zážitky, protože České dráhy vozí naše příběhy. Realita? Spíš smutně ironická…

Z Ostravy do Frýdku-Místku dojedete vlakem za 35 minut. 22 kilometrů…Takže…radši to nepočítejte. Vychází to na 38 kilometrů za hodinu. Z Paskova do Frýdku-Místku je to osm kilometrů…ostrou chůzí 50 minut, vlakem 11.
 

Takže. Hezká procházka podél řeky, když se léto přelomí do podzimu. Posezení v perfektně opraveném a kultovním hostinci, hotelu, restauraci…tím vším tato budova byla… Balkán… hned u nádraží. A cesta vlakem s národním dopravcem zpět.

Vlak ve čtvrt na šest má zpoždění 13 minut. Jdete si koupit lístek. Červená cedule Přepážka zavřena. Fajn, takže si lístek asi koupíte ve vlaku, nevadí. Přichází pan průvodčí…říkejme mu třeba 90073…Frýdek-Místek pro dva člověky a jednu irskou setřici.

Přepážka byla zavřená.

Opravdu byla zavřená?

Fakt, byla tam červená cedule.

Měli jste si to vyfotit jako lidi minule, ať nemusíte platit přirážku a ať máte důkaz. V systému mi to ukazuje, že přepážka je otevřená.

Já nepotřebuji žádný důkaz. Chci od vás službu…koupit si lístek z Paskova do Frýdku. Fakt tam byla červená cedule Přepážka uzavřena.

Museli byste mi zaplatit přirážku, když mi to ukazuje, že přepážka je otevřená.

Byla fakt zavřená. Mě nezajímá, co ukazuje váš strojek. Běžel jsem do budovy. Byla tam červená cedule Přepážka zavřená. Přirážku bych vám samozřejmě nezaplatil. Přišel jsem na nádraží. Chci jet z Paskova do Frýdku, zaplatit za to peníze a vůbec mě nezajímá, proč, jak, kdy a kvůli čemu byla přepážka zavřená. Chci si prostě koupit lístek.

Takhle to nejde. To by potom nikdo nechodil pro lístek na nádraží a všichni by si kupovali lístky ve vlaku. Já bych to nestihl a polovina vlaku by jela na černo. Kdybyste nezaplatil přirážku, museli bychom to řešit jinak…třeba s policií…

Ano, to asi museli. Přirážku samozřejmě nezaplatím. Řešit s policií to klidně můžeme

Tak pro příště. Dnes vám tu přirážku nezapočítám…

Takže konec dobrý, všechno dobré…

Takže pár otázek:

Proč by měl cestující řešit, proč, jak, kdy a kvůli čemu ne/funguje místo, kde si chce zaplatit za službu?

Proč by měl někdo sbírat důkazy o tom, že systém funguje, nebo ne?
Proč by mělo cestujícího zajímat, jestli má pan rozhodčí hodně práce, málo práce, stihne to, nestihne to…další lidé jedou na černo?
Proč není u vstupu do vlaku jednoduchý terminál, kam přiložíte kartu a koupíte si lístek? V MHD v Ostravě to jde…ale nejen tam…loni jsem byl v Izraeli…a tento systém funguje třeba i v Palestině u arabských autobusů…Takže, kdo je tu zaostalý?

Je toto fakt moderní firma, kterou si chceme platit z veřejných peněz? Ví ti lidé, co je to trh?

Takže, když chcete vézt příběhy…jedině s Českými drahami…
 

Autor: Marek Síbrt | pondělí 24.9.2018 11:07 | karma článku: 28,79 | přečteno: 1231x