Když se Paroubek chová jako zhrzená milenka…

Chování šéfa ČSSD Jiřího Paroubka je v posledních dnech o všem možném, ale ne o důvěře. Po jednání Ústavního soudu ČR a na cestě k předčasným volbám v říjnu 2009 se nakonec Paroubek rozhodl jinak. ČSSD nezvedne ruku pro rozpuštění sněmovny. Nikdo to nečekal. O co mu jde? Chová se Paroubek jako zhrzená milenka? Součástí mého dnešního blogu je také hra pro čtenáře. Vymodelovala jsem pět situací chování Paroubka na vztazích, které dobře známe ze skutečného života.

Dívám se na datum, které ukazují hodinky na mé levé ruce a říkám si: „Tak na 15. září 2009 jen tak nezapomeneme...". Aspoň ne my, co sledujeme politické dění. Šéf ČSSD Jiří Paroubek několik posledních týdnů přesvědčoval politické kolegy o svých záměrech a směřování ČSSD k předčasným volbám. 

Nakonec však udělal to, co si nikdo ani v té nejtajnější a nejhrozivější politické fantazii nepředstavoval. Všichni jsou zděšení, ale Paroubek je přesvědčen, že jeho rozhodnutí bylo „pro blaho" nás všech.

Na Hradě na jednání u prezidenta Václava Klause, se svými kolegy a kolegyněmi z dalších politických stran při vyjednávání v kuloárech parlamentu, při zasedání v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, v Senátu ČR a nakonec i Ústavního soudu ČR. A možná i jinde... Tam všude jednal o předčasných volbách v říjnu 2009. 

Když bylo vše dojednáno, zachoval se Paroubek, tak jako už mnohokrát ve své politické kariéře. Podle svého, nezávisle na ostatních. Rozhodl se sám za sebe (a možná se poradil spolu s těmi nejzasvěcenějšími ze sociální demokracie, kterým bezmezně důvěřuje) a zcela nečekaně prohlásil, že 71 poslanců ČSSD ruku pro rozpuštění dolní komory nezvedne. 

Přemýšlím nad tímto náhlým rozhodnutím Paroubka. Snaží se veřejnosti vysvětlit, že ho k tomu vedlo vyjádření několika ústavních soudců, kteří se přikláněli k názoru, že stejně nebylo jisté, že se předčasné volby v říjnu uskuteční. Je to „pro blaho" České republiky, jak jsem slyšela v přímém přenosu ČT24 na tiskové konferenci ČSSD ve sněmovně. 

Domnívám se ale, že jde o více než o tyto dva důvody. A možná se o nich nikdy hovořit nebude, protože by je stejně nikdo nepřiznal: Málo času na přípravu předvolební kampaně? Obava z těsného vítězství ČSSD a ODS? Snaha o „vycukání" politických rivalů? Ztráta sněmovního platu nebo úsilí o nelegitimní vládu?

Pokud bychom přirovnali Paroubkovo chování k ženě - milence, pak se chová jako zhrzená milenka, které bylo něco slíbeno, na něco si dělala zálusk a o něco usilovala. Když to však vlivem okolností vypadá, že z toho nezíská tolik, kolik by si přála, zachová se podpásově a zcela podle. Jen aby dosáhla svého stůj co stůj.

HRA - 5 VARIACÍ NA "PAROUBKOVO CHOVÁNÍ"

Těžkých chvil na politické scéně bude v následujících měsících dost a tak myslím, že nebude až zas tak od věci, když téma trochu odlehčíme a pobavíme se! Zamyslela jsem se nad chováním Paroubka a vymodelovala jsem pět situací.

Ať už politice rozumíte nebo ji jen sledujete z povzdálí, to není pro tuto hru podstatné. Do jednotlivých vztahů, které známe ze  života (přátelství, důvěrný vztah, manželství, pracovní vztah a obchodní vztah) jsem promítla to, čeho se Paroubek dopustil.

Přečtěte si pět situací a zamyslete se nad jedinou otázkou: DŮVĚŘOVALI BYSTE I NADÁLE „TOMU DRUHÉMU"?

1. Přátelství - znáte se už celé roky. Ve vašem dlouhodobém přátelství nastane velmi těžké období. Dohodnete se při několika setkáních na řešení a druhý den váš přítel hovoří před přáteli a známými o zcela nečekaném a jiném řešení, které vás „odřízlo" od jakékoliv možnosti cokoliv udělat. Je to „podpásovka", pomyslíte si! A protože to není poprvé ani podruhé, zvažujete, zda má takové přátelství cenu.

2. Důvěrný vztah - máte krásný vztah. Nikdy není nic ideální a občas řešíte problémy. Ale už poněkolikáté se vám stalo, že se váš přítel rozhodl bez vás. Přestože máte za sebou mnoho hodin strávených u café, ponocování a dohadování se na řešení komplikovaného problému. Nakonec to přítel rozhodl „o vás, bez vás" a vy téměř nemůžete nic dělat. Máte „svázané ruce". Už se to stalo několikrát a i když je to jinak fajn člověk, začnete pochybovat, zda má takový vztah nějakou budoucnost.

3. Manželství - jste manželé téměř dvacet let. Každý jste osobnost. Mnoho jste spolu zažili, vybudovali a mnohé problémy překonali. Na co si ale nikdy nezvyknete? Když se dohodnete na vyřešení problému, který vás dlouhodobě trápil a druhý den váš manžel rozhodne zcela zásadně a bez vás! Cítíte se podvedení a rozčarovaní. Kladete si otázku, zda to tak bude i po zbytek vašeho dalšího společného života a napadají vás slova jako manipulace, moc, nadvláda, nesvoboda, ignorance...

4. Pracovní vztah - snažíte se řešit problémy s kolegou a když už máte za sebou několik setkání a konečně jste se oba dohodli na řešení, druhý den nestačíte zírat! Přijdete do zaměstnání a od svých kolegů se dozvíte velkou novinku. Váš kolega všude hovoří o naprosto jiném řešením, než na jakém jste se dohodli! Pomyslíte si: Podraz! Nejenže vás poškozuje a honí si sám „triko", ale ještě se snažím druhý namluvit, že jde o vaše blaho!

5. Obchodní vztah - již poněkolikáté jednáte s klientem, nemáte s ním příliš dobré zkušenosti, ale jde o velký business. Oba se snažíte o dohodu a chcete dovést svůj obchod až do konce. Když se konečně na několika zdlouhavých jednáních dohodnete na řešení problému a odcházíte domů s tím, že jste vítězně na konci a vašemu společnému obchodu nestojí nic v cestě, dozvíte se druhý den, že na vás klient „ušil" boudu! Přichází se zcela nečekaným řešením, pro které se přes noc rozhodl a staví vás před dalšími obchodními partnery před hotovou věc!

A nyní si položte otázku: DŮVĚŘOVALI BYSTE I NADÁLE „TOMU DRUHÉMU"?

Ve skutečnosti se nejedná o žádný z těchto vztahů. Jde o politiku. Ale jako každý jiný vztah, tak i v politice jsou vztahy založeny na důvěře. Chování Paroubka je však založen na něčem jiném. Jen doufám, že si my, voliči, u volební urny vzpomeneme, jak se zachoval Paroubek toho 15. září 2009. 

Přála bych si, abychom nezapomněli, jak se zachoval jako týmový hráč ve sněmovně vůči svým politickým kolegům. Těžko věřit, že si takový člověk zaslouží důvěru a mandát, díky kterému bude rozhodovat o našich životech, penězích a platech, daních, sociálních dávkách... 

Fotografie:

www.flikr.com

http://www.paroubek.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 16.9.2009 12:01 | karma článku: 30,12 | přečteno: 2084x