79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

Během posledních let života jsem si vytvořila tradici – ke konci měsíce ledna sledovat filmy a dokumenty o II. světové válce, osvobození koncentračních táborů a připomínat si historické události, které se odehrály od roku 1933 do roku 1945 v Evropě.

Konec ledna prožívám už několik let ve smutku. Připomínám si zejména 27. leden roku 1945, kdy došlo k osvobození německého koncentračního tábora Auschwitz – Birkenau, kde zemřelo 1,4 milionů lidí, z nichž přibližně 90 procent byli Židé prakticky ze všech států Evropy. Letos si připomínáme 79. výročí.

Hlavní brána do koncentračního tábora Auschwitz – Birkenau, tábor III

V tento den ladím polská rádia a poslouchám, jak si Poláci připomínají tuto obrovskou tragédii. Také sleduji přímý přenos z tábora Auschwitz – Birkenau, kde se každý rok shromáždí jak přeživší německého koncentračního tábora, tak významní představitelé Polska, velvyslanec státu Izraele a dalších zemí.

Tento rok mnozí řečníci hovořili o osvobození tábora od nacistů, ale také zmiňovali válku v Izraeli, který napadli teroristé Hamásu 7. října 2023.

Připomínkový večer probíhá v polštině a zároveň v anglickém překladu.

Pokud byste si i vy chtěli připojit k památce a uctít oběti koncentračního tábora u příležitosti 79. výročí osvobození Auschwitz - Birkenau, je možné si jej pustit dodatečně zde na YouTube: 

Připomenutí výročí začalo letos v 18 hodin a trvalo asi 1,5 hodiny. Po projevech účastníků se přeživší a významní představitelé přesunuli ke kamennému památníku a zakončili událost židovskými a křesťanskými modlitbami, přečtením Žalmu 42. sepsaného izraelským králem Davidem a zapálením svící.

Pokojné zimní dny vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Památník Auschwitz – Birkenau najdete zde: https://www.auschwitz.org/en/

Fotografie vstupní brány do koncentračního tábora Auschwitz – Birkenau, tábor III., je k dispozici na webu Wikipedie zde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AuschwitzCampEntrance.jpg

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 27.1.2024 20:32 | karma článku: 19,44 | přečteno: 556x