Z Masaryka zbyly jen sochy a názvy a tak je poloprohibice tragédií

pro dost značnou část našich spoluobčanů, včetně některých blogerů i na našem iDNES.  Většinou každému z nich vadí unikající miliony na všech stranách, když sem tam nějaké úmrtí již dávno téměř nikým neotřese. Jednoznačně lze říct, že z žádného takového stěžovatele by rozhodně neměl radost T.G. Masaryk, o čemž nás snad přesvědčí aspoň pár ukázek z rozkošné brožurky, zachycující přednášku T.G. Masaryka O alkoholismu, přednesenou v roce 1905 ve Vsetíně, a další Masarykovu přednášku  O ethice a alkoholismu, přednesenou původně v jazyce německém, rovněž v roce 1905. Vydalo Moravskoslezské zemské ústředí  Čs. Abstinentního svazu v Brně  7. března 1938.

Masaryk mj. zmiňuje: „Opilství je otcem chudoby a nesvobody. Už v řeckém zákonodárství Lykurgos ve Spartě, aby si snáze udržel podmaněné kměny, měl je k pití, protože věděl, že národ pijanů je národem otroků.“

Tady je možno podotknout, že i naši komunisti pití nijak neomezovali, což jistě také významně přispělo k tomu, že jsme na ně otročili přes 40 let. Zajímavá jsou i další Masarykova slova z onoho roku 1905: „Dnes ještě celá politika jest hospodskou. Stát udržuje se daněmi z kořalky, lihovin.“ Jakoby připomínala, že náš stát se oproti Rakousku – Uhersku za těch nyní již107 let zase tolik neposunul. Navíc po roce 1989 přibyla kvanta pančovaného alkoholu, tentokrát jistě už ne proto, aby dělal z lidí otroky, ale jen a jen kvůli kšeftu.

Zřejmě ovšem i kvůli kšeftu některých zákonodárců a dalších státních zaměstnanců jsme se dostali tam, kde právě jsme. Odpovědní pracovníci a zákonodárci totiž neměli nikdy to srdce, aby prodejcům ať pančovaného textilu, bot či alkoholu nikoliv jen zabavili nelegální zboží, ale rovnou zabavili celý obchod, a třeba po druhém prohřešku již odebrali navždy živnostenský list. Včetně vyhoštění podvádějících cizinců do jejich domovin.

Jenže na Adidas se čtyřmi pruhy se neumírá, na alkohol ovšem ano, jak se teď  neustále přesvědčujeme. Škoda jen, že už dávno v tomto smyslu nezapracoval zatím poslední Masarykův nástupce, a omezil se jen na následující aktuálně hojně diskutované prohlášení na iDNES „Prezident Václav Klaus označil prohibici za nerozumné a silácké řešení.“ Což u tak geniálního vizionáře mrzí dvojnásob.

Možná je trochu škoda, že jsme si z komunistů nevzali příklad aspoň v tom, že mnohem častěji vydávali knižně díla svých zločineckých předchůdců jako Lenina, kterému např. tehdy aktuální zločinec Gottwald, pokud jde o počet vydaných knižních titulů, jistě konkurovat zdaleka nemohl.

Ale možná, že to tak je nakonec i lepší. Neboť co kdyby se nám Masaryk třeba svým odmítáním alkoholismu ještě tak zprotivěl.  Proto před následujícími ukázkami ze zmíněné brožurky varuji hned před tou první studenty, kteří za chvíli vyráží pořádně zapařit na uvítání nového univerzitního semesetru.  První ukázku rozhodně nečtěte.

 

Autor: Jan Šesták | středa 19.9.2012 18:06 | karma článku: 10,71 | přečteno: 904x