Volby rozhodla dvě dývka za pajdu a déšť

Všem našim politologům uniklo Kolumbovo vejce letošní volební kampaně, které nestálo vítězné strany ani korunu a podle všeho bylo rozhodující příčinou jejich vítězství. Pár dnů před volbami se totiž v trafikách objevila za lidovou cenu dvě DVD, Všichni dobří rodáci  a Skřivánci na niti, spolu s písničkami Karla Kryla asi to nejzásadnější, co v naší kultuře vzniklo v krátkém bezcenzurním období let 1968 -69. Rodáci "zobrazující padesátá léta na moravské vesnici - dramata lidských osudů, které se dostaly do konfliktu s mocí, násilím a krutostí" a Skřivánci "zachycující Hrabalovu snahu zobrazit vzrušení z nevyčerpatelnosti a krásy života i v době bezohledné a prolhané diktatury."

Byť filmy už proběhly opakovaně v televizích, jejich reklamou nepřerušované shlédnutí umožňuje větší zážitek. Takže i díky deštivému počasí si je jistě v minulých dnech  pustila i spousta  nerozhodnutých voličů, a dostala tak možnost objektivního pohledu na minulost, což se týká mladších, starší si jistě zase mnohé připomněli.  Což byl nejlepší, protože  nikým nevnucovaný návod, volit takové strany, jejichž program neobsahuje žádné nebezpečí sebemenšího návratu starých praktik.

  To je tou nejlepší zprávou pro všechny z nás, včetně voličů těch stran, které "zdánlivě" neuspěly. Zdánlivě proto, že zcela jistě budeme mít nyní všichni bez rozdílu politické příslušnosti stejné podmínky k tomu, abychom mohli úspěšně pracovat, studovat a žít v moderní demokratické zemi. Jakákoliv i sebemenší odchylka by totiž znamenala návrat do dávno minulých dob, a aby k tomu nedošlo, bude teď záležet na nás všech.

 

Autor: Jan Šesták | neděle 30.5.2010 10:57 | karma článku: 17,07 | přečteno: 1476x