Valašská kyška a Beskydské uzeniny - nejen v době záplav

  Včera večer jsem po zprávách vyrazil do blízkého velkokrámu pro něco k snědku, a víceméně náhodou jsem se zadíval na grilovací tyčinky. Vypadaly lákavě, ale chtěl jsem se ještě více porozhlédnout. Před vrácením do regálu mě ale ťuklo do očí logo "Beskydské uzeniny" a při bližším zkoumání jsem ještě našel, že výrobce sídlí ve Frýdku - Místku a balení a distribuce se zajišťují ve Fryčovicích. A bylo rozhodnuto - vždyť povodňové záběry z obou míst se objevily jak na iDnes, tak i na blogu. Takže mi hned došlo, že postiženým oblastem teď musím pomoct aspoň takovým pro mě  pohodlným a příjemným způsobem, že si výrobek koupím.

Doplnil jsem nákup i o Valašskou kyšku, což ale dělávám už pravidelně, neboť si přitom vždy vybavuju krásné chvíle z dětství, které jsme často trávili o prázdninách na Prostřední Bečvě. Patřily k nim i podvečerní výšlapy do kopců málem až pod Pustevny, kde jsme si od místních horalů kupovali máslo i čerstvé mléko včetně kozího, a zčásti okamžitě konzumovali, pochopitelně bez převaření a vždy i bez nejmenších následků. Bez následků možná i proto, že beskydské kozy se živily i červenýma muchomůrkama. Když jsme je jednou viděli jak je doslova spásají a zeptali se na to dědy - pasáka, jen s úsměvem odvětil: "Ony enem ty gemby žerů."

 

Tak jsem přidal do vozíku ještě dvě kyšky, zvláště když byly přímo z Valmezu, i jogurty, a když jsem si ověřil, že i tyčinky jsou poctivé, bez pomleté kůže či glutamátu, vzal jsem je taky hned dvoje. Doma jsem si vzápětí potvrdil, že se opravdu jedná o velkou lahůdku, a debužírování mi jen kazilo pomyšlení na to, že zatímco se sám mám tak dobře, v Beskydech nevědí kam dřív skočit. Ale snad to aspoň trochu vynahradím tím, že od nynějška budu vyhledávat a kupovat beskydské produkty systematicky, a nabádat k tomu i své přátele a známé. Raději naprosto bezbolestně pomůžu těžce zkoušené oblasti aspoň tak, že se postarám o zvýšení odbytu jejích produktů, než abych podporoval třeba zahraniční překupníky, dovážející k nám ke všemu zboží často mnohem horší kvality. Inspirovala mě přitom i vzpomínka na dávné britské heslo Buy British - kupuj britské - z jedné dřívější ostrovní krize.

 

Jistěže se severní Moravě dostane teď mnohé pomoci, ale možná nejúčinnější by mohla být tato sice zdánlivě nenápadná, zajišťující ovšem práci a tedy i výdělek pro její obyvatele. Protože to poslední co by teď mohli potřebovat by byl problém s odbytem jejich produkce, všeho druhu. Protože pokud se bude hospodářství na severu Moravy dařit, budou si moci opravít místní většinu způsobených škod sami, a tedy nejen lépe ale i s mnohem lepším pocitem.

Autor: Jan Šesták | úterý 18.5.2010 2:45 | karma článku: 23,70 | přečteno: 1609x