V bance pedofil anonymní účet mít nemůže, na internetu ano!

Státu je to zatím jedno, hlavně že si hlídá své chechtáky a tak se pedofilové zatím můžou chechtat. Tuto středu se konala v Senátu debata na téma "Seznam se bezpečně", v rámci které byl uveden také stejnojmenný film, natočený jako prevence a varování před zneužíváním zejména školáků pedofily na internetu. Po shlédnutí jistě zajímavého filmu na internetu  a vyslechnutí rozhovoru na rádiu Česko mám obavy, že  dobrý úmysl  je žel směrován úplně  špatným směrem.

Ve filmu je sugestivně uvedeno několik autentických a internetem začínajících případů zneužití, z nichž jeden skončil tragicky, další zase znásilněním a zraněním dívky. V podstatě jen jeden příklad  měl dobrý konec, díky ostražitosti možné oběti a hlavně její kamarádky, na jejíž naléhání byl obtěžující nebezpečný pedofil nahlášen učitelce a později dopaden policií.  Dobrý konec to byl ovšem jen relativní, neboť pro psychickou poruchu zůstal pachatel nepotrestán, a tak  to může na internetu zkoušet bez omezení i nadále.

Film končí varováním, aby mladí nikdy nedávali nikomu celé jméno, adresu, telefon, a v případě jakýchkoliv náznaků ohrožení nebo třeba vydírání vždy informovali když už ne rodiče, tak aspoň kamarády. Závěrečná věta pak zní: To jak dopadne váš příběh  záleží jen na vás!  Jistě praktický i důrazný apel, ovšem je zde jedno ale, a tím je výzkum Karlovy univerzity, dle kterého: "se devadesát procent rodičů zajímá o to, co jejich dítě na internetu dělá. Polovina žáků ale současně tvrdí, že je schopná se dohledu vyhnout. Třetina školáků taky přiznává, že se fyzicky setkala s člověkem, se kterým se seznámili na internetu."

Když k tomu připočteme spoustu dětí, které si žádné nebezpečí i přes možné shlédnutí ukázek  ve filmu neuvědomí, nebo zase rychle zapomenou, a rodiče kteří zdaleka ne vždy tuší, co je všechno na internetu možné,  tak zřejmě ani tato kampaň riziko zneužívání nijak významně nesníží. Co kdybychom se ale pro radu obrátili do bezinternetové minulosti a zkusili si vybavit, jak jsme se tehdy seznamovali my, dnes již odrostlejší. Bylo to v knihovnách, v letních táborech, v tanečních, ve sportovních oddílech nebo při SHM neboli sportovních hrách mládeže za účasti všech škol i učňovských středisek, v nejrůznějších kroužcích atd. Jistěže jsme třeba i cestou do kroužku mohli na pedofila narazit na ulici, ale bylo to spíš výjimkou a to hlavně proto, že na nás nemohl vytrvale působit delší dobu. Ale jinak jsme se pohybovali většinou mezi svými, kde každý někoho znal, kam se anonymní neznámí nedostávali.

Takže proč neudělat třeba neanonymní Seznam.cz, když už se tedy Seznam do této akce zapojil, jistěže nejen kvůli svému zviditelnění. Třeba ve spolupráci se školami by mohl všechny své mladé účastníky registrovat, a pro ty starší by mohl zřídit registrační místa po vzoru mobilních operátorů. Nikdo neregistrovaný by se pak aktivně do diskusí na seznamkách zapojit nemohl. A můžeme vzít jed na to, že pokud by 41 letý xy, který ve zmíněném filmu přes web kameru masturboval pro domnělou čtrnáctku  byl registrován s tím, že by byla známa jeho adresa a další údaje, jistě by si podobné akce rozmyslel.

 Pro Seznam by to bylo výhodné taky proto, že školačky pod patnáct by program nepustil na seznamky typu chci to či udělej mi to, ale zase by je mohl nechat třeba vstoupit na fórum gynekologie, kde se dnes může až od patnácti, což je taky paradox. Možná tomu pan Lukačevič nebude věřit, ale v dnešní době většina dívek dostává menzes už před svými patnáctinami. Podobně jako i mladší dívky trápí malá ňadra a rády by si o tom pokecaly a našli povzbuzení, na takové fórum teď správně taky ale nesmí.

Jsem zvědav s čím po včerejšku přijdou ctihodné senátorky a senátoři, pokud to ale bude návrh zákona, že tyto seznamovací portály jako Seznam, Líbímseti či český Facebook musí mít jen registrované účastníky, jsem pro. Když by snad některý z nich odmítnul, jistě by byl sám proti sobě. Protože drtivá většina rodičů by dala přednost tomu, když budou jejich děti chodit na neanonymní portál, než aby si neustále hráli na detektivy a pokoušeli se sledovat, jestli není jejich dítě v nějakém ohrožení, což se stejně uhlídat nikdy nedá,  jak přiznávají i odborníci. Ale portál s registrovanou komunitou by to jistě omezil. A že to není nikde jinde ve světě? No a?

Takže teď půjde zřejmě už jen o peníze, protože každý provider bude mít asi strach, že by se mu snížil počet účastníků. To by ovšem bylo krátkozraké, protože dlouhodobě by na takovém řešení vydělali nejen děti, rodiče a celá společnost, ale jistě i provozovatel opravdu přátelského portálu. A kdyby bylo nejhůř a ta registrace by snížila zisky, jistě by rodiče dítkám tu pajdu či kolik by bylo na zápis třeba, dali.

Problematice mládeže se věnoval před téměř rokem také  tento blog /kliknout prosím ZDE/, který žel zůstává pořád aktuální, protože jak ministerstvo školství tak zdravotnictví na to pořád nějak nemá čas nebo elán. Snad bude mít akce za bezpečný internet větší úspěch, byť i ta souvisí se sexem víc, než si někdo dosud myslí.

Autor: Jan Šesták | čtvrtek 3.12.2009 2:02 | karma článku: 7,14 | přečteno: 1130x