Romové jsou férovější než většina z nás

Vůbec nám nevyčítají, že někteří z našeho etnika dělají až miliardové podrazy a nevysmívají se za to našim dětem. Přestože valná část z nás se na ně dívá přes prsty za to, že někteří z jejich etnika sbírají kdoví kde šrot nebo jsou třeba kapsáři. Romové se nám také neposmívají kvůli tomu, že jsme udávali jeden druhého jak za fašistů, tak i za komunistů. Prostě ctí multikulturní odlišnosti a i když je nemusí úplně chápat, tak respektují, že v povaze mnohých z nás je zakořeněno získávání osobních výhod na úkor druhých. Byť by to obět mohlo stát i  život.  

Romové trpně snášejí neustálé výčitky našeho veřejného mínění, že se štítí práce. A jsou natolik slušní a ohleduplní, že sami nekontrují tak, že by oprávněně poukazovali na to, že podobně se štítíme práce i my. Nebo snad chceme tvrdit, že např. JUDr. Richard Salzmann, dlouholetý polistopadový ředitel Komerční banky, se práce neštítil? Jistěže ano, protože kdyby byl pan doktor pracovitý a osobně se věnoval úvěrům aspoň od jedné miliardy výše, tak by nedošlo ke zpronevěře Baracka Alona ve výši  8 miliard. Protože ale raději přemýšlel nad tím, v jakém motýlku půjde na večerní párty, tak tyto úvěry přenechával obyčejné úřednici bez hmotné odpovědnosti. To ovšem uvažujeme o optimistické a tedy nedomluvené variantě případu.

 

Jistěže nejsme všichni jako dr. Salzmann a většina z nás pracuje a vytváří hodnoty, podobně ovšem i Romové, kteří ale mají často problémy práci najít. K jejich špatné pověsti  přispívá někdy i pár výrostků, kteří třeba strhnou někomu z krku řetízek a utečou. To je sice odsouzeníhodné, mělo by se to ale posuzovat objektivně v celém kontextu. Což už tady žel nikdo neudělá. Nikdo se nezamyslí nad tím, že nedůslednost a řekněme otevřeně i lenost dr. Salzmanna, která tak způsobila škodu 8 miliard, znamená vlastně osm tisíc milionů korun a tedy jeden řetízek v ceně 800 Kč na každého z nás. Jinými slovy, tímto  jediným případem  KB "nahradila"  deset milionů přepadení romských výrostků.

 

Nyní dostalo naše veřejné mínění další silnou antiromskou injekci kvůli kanadským vízům. Romové jsem v tom ale naprosto nevině. Vždyť nedělají nic jiného než snad již statisíce z nás, kteří to již dávno zkouší po celém světě. A určitě to Romové dělají férověji než mnozí z nás. Nestěhují se s podvodně získaným kapitálem jako Kožený a Krejčíř, ani jim nikdo neumožnil kšeft století s akciemi jako Grossovi a kupodivu také Ivan Kočárník dopomohl k České pojišťovně Petru Kellnerovi a nikoliv Romům. Dokonce jsou korektnější než sám premiér Fischer, který při nástupu na premiérskou brigádu prohlásil, že se po skončení vrátí na Statistický úřad. Nyní už obrací a usiluje o křeslo komisaře v Bruselu, aniž by bral ohled na republiku, která by spíš potřebovala svého elitního statistika doma.

 

Na rozdíl od Fischera ale Romové odcházejí mj. proto, že je doma nikdo nepotřebuje či nechce. Ale z předešlých řádků vyplývá, že problémy s kanadskými vízy Romové způsobili nechtěně. Jistěže by se raději odstěhovali do apartmá na Floridě či do vilky na Bahamách.  K tomu ale prostředky nemají a tak jim nezbylo než zkusit právě Kanadu, způsobem který je už notoricky znám. Tím nám ovšem šlápli na další kuří oko a tak nás pořádně naštvali. Zajímavé ale je to, že ty kdo nám opravdu škodí různými majetkovými podvody, korupcí a další trestnou činností, ty spíš obdivujeme a na rozdíl od Romů vůči nim společnost nemá skoro žádnou averzi. Možná proto, že je prakticky nikdy nespatříme,  jak na vozíku táhnou do sběrny šrot.

 

Vztahy mezi různými etniky nejsou u nás zdaleka ideální a těžko se vyřeší ze dne na den. Je smutným paradoxem, že si u nás pořád někdo stěžuje na to, že jako malý stát nás Unie nebere moc vážně a nerespektuje nás tak, jak bychom si zasloužili. Aniž by nám docházelo, že podobně špatně se chováme k menšinám doma sami. Co naplat, že zákony zaručují všem rovnoprávnost, když veřejné mínění skoro každého Roma už předem diskvalifikuje. Kdyby se pro začátek podařilo odbourat aspoň část vzájemných předsudků, bylo by to skvělé a jistě prospěšné pro obě strany. V důsledku by mohli přijít o část podpory i neonacisté, kteří svými srazy a pochody v romských oblastech dělají mnoha lidem radost,  protože tak aspoň Romům ukážou. Aniž by těmto dobráčkům docházelo, že je to vlastně částečná analogie s dřívějším udáváním. Kdy někdo za ně udělá tu špinavou práci a Romy trochu postraší. Zatím jen postraší. Podobně jako je a další menšiny ze začátku taky jen strašil Hitler. To vše třeba jen kvůli tomu, že se teď musí štráchat pro vízum do Vídně. Kterýmžto směrem jim za totáče bolševik málem zakazoval z Pálavy jen pohlédnout.

  

Poznámka: To, že i mnozí naši státní úředníci se štítí práce či nejsou dost cílevědomí,  dokládá neustálé tápání  např. v sexuální výchově, která vůbec zatím nebere na vědomí naprosto jiné podmínky než byly před 15-20 lety.  Tomu se věnoval zatím nejčtenější článek tohoto blogu, který je pořád aktuální. Více než půl roku po různých aférách typu škola, sex a video k tomu pořád nikdo nezaujal žádné stanovisko, ať z MŠMT, nebo z min. zdravotnictví či z řad sexuologů atd.:

 http://sestak.blog.idnes.cz/c/66610/Skolni-sex-hybe-republikou.html

Autor: Jan Šesták | úterý 21.7.2009 0:33 | karma článku: 16,42 | přečteno: 1963x