Přestaňte už s tím umazleným andršem /Breivikem/

Je neuvěřitelné, jak prakticky všichni moderátoři cítí potřebu zmiňovat pořád dokola i křestní jméno norského masového vraha, které navíc zní ve spojení s masovým vrahem mrazivě mazlivě. Nikdo světově proslulý podobného jména není, takže určitě nehrozí žádná záměna, když se vrahovo křestní jméno nebude uvádět.

Těžko říct co k tomu moderátory vede, možná jen to, že když neznají pořádně anglicky /např. téměř každý z nich vyslovuje jméno zpěvačky Tiny Turner  chybně „tárner,“  aniž by si vzpomněl třeba na sloveso to turn/ tak se chtějí předvádět aspoň svou znalostí norské výslovnosti. Tak ať si tohle laskavě co nejdříve odpustí, je to docela nechutné.

Asi před hodinou a něco mluvila k procesu jedna norská bohemistka na rádiu Česko, kdy použila jediné možné spojení „terorista Breivik“. Takže je vidět, že to jde, navíc u norské občanky, která by s výslovností jistě taky problém neměla.

Jenže když už si jeden myslí, že si z toho vezmou ostatní příklad, tak jen o pár minut později na Radiožurnálu vystoupil expert na terorismus  Jan Charvát z UK,  který v jinak velmi fundovaném příspěvku zase vypustil do světa spojení „pan Breivik“. To už pak opravdu chybí jen „Pan masový vrah Breivik“, ale tak daleko to snad přece jen nedojde.

Ale smysl pro černý humor musíme přiznat i našemu mateřskému iDNES, který pod titulkem aktuálního článku „Teď toho ubožáka aspoň neuvidíme, oddechli si Norové nad rozsudkem“  nabízí kolekci 17 fotek, z nichž první a poslední zachycuje v detailu…  ano opravdu, jak jinak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šesták | pátek 24.8.2012 17:12 | karma článku: 14,25 | přečteno: 1473x