Markéta Vaňková, primátorka města Brna, a její malé faux pas?

Minulý týden se v brněnské tištěné Mladé frontě DNES na čtvrtek a pátek objevilo one woman show paní primátorky Markéty Vaňkové. Na celé straně listu sama samotinká poděkovala všem v první linii za jejich nasazení během pandemie.

Jednalo se o vskutku zajímavý počin, který ovšem vyvolává několik otázek. Celostránkové, a zde navíc spíše soukromé oznámení, nebývá rozhodně zdarma, zvláště v jednom z našich největších deníků. Některé čtenáře tak mohlo napadnout několik variant. Třeba se ani o inzerci nejednalo, protože stránka tak označena nebyla. Podobně jako nebyla coby inzerce označena reklamní dvoustrana Mountfieldu na stranách 10 a 11 téhož vydání. Když zase velký  inzerát firmy Billa na cca 75 %  strany 9 tamtéž jako inzerce označen byl. Ale vynechání "inzerce" u Mountfieldu bude spíš přehlédnutím tiskařů, protože těžko by v tom byl třeba nějaký barter spočívající v tom, že všechny redakce MFDNES dostávají výměnou dejme tomu sazenice muškátů do svých oken. 

Možná ovšem paní primátorka opravdu dostala celý prostor grátis, protože se tím tak k poděkování "beze slov" připojil rovněž list MF DNES, neboť díky skvělé práci všem v první linii na tom vydělal i on, neboť mu ubylo jen minimum čtenářů. A jen bylo redaktorům žinantní, nějak viditelně se na tom přiživovat, takže to zůstalo v anonymitě.

Pokud tomu tak ovšem nebylo, tak je třeba vzít v úvahu další varianty, jednu lepší, a druhou horší. Tou lepší by bylo to, že paní primátorka celý inzerát zaplatila ze své kapsy, a nikdo by jí tak nemohl vyčítat, že mezi děkující nezahrnula celý Magistrát města Brna, a vůbec všechny Brňáky, kteří jsou rovněž všem v první linii velice vděčni. A že jen požádala redakci, aby tam označení inzerce nebylo, protože by to už pak vypadalo příliš komisně. 

Pak se nabízí ještě ta špatná varianta v tom smyslu, že inzerát mohl být uhrazen z peněz města, která se ovšem uvádí jen pro úplnost, protože tahle nehoráznost by jistě mohla napadnout jen ty největší škarohlídy. Protože jen v šílených hlavičkách by se mohla zrodit myšlenka, že se paní primátorka pokusila o politickou sebevraždu tím, že by si z městských peněz zafinancovala výhradně vlastní píárko, a ještě k tomu zneužila probíhající pandemie. Když pro každou městskou korunu by se právě dnes našlo jistě mnohem lepší využití, než jeden celostránkový inzerát.

Tak či onak, stručné vyjádření Magistrátu města Brno k tomu, jak byl tento děkovný projekt financován, by jistě jen prospělo.

MFDNES 7.5.2020 strana 15

 

MFDNES 7.5,2020 strana 14

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šesták | středa 13.5.2020 13:50 | karma článku: 19,24 | přečteno: 1322x