Ladislav „Etiketa“ Špaček a jazykoví ignoranti na Hradě

Ladislav Špaček byl jako asi náš největší odborník na etiketu i prezidentství požádán Českým rozhlasem k tomu, aby se vyjádřil k nedávné akci slovenského rádia Expres - „Rádio si vystřelilo z Klause, fiktivní Gašparovič mu nabízel azyl.“  Jak mohli od rána posluchači opakovaně slyšet, tak podle Špačka to může narušit vztahy mezi prezidentskými kancelářemi obou zemí, dosud nadstandardně skvělé. Za tyto skvělé vztahy dvou kanceláří podle Špačka vděčíme tomu, že neexistuje žádná jazyková bariéra, což také umožnilo, že se moderátor dostal bez problému přímo ke Klausovi.

To je opravdu velmi zajímavé tvrzení. Jednak asi málokdo pochopí, jak by naše prezidentská kancelář mohla vůči slovenské ochladnout jen proto, že si nějaká stanice chtěla zvýšit poslechovost. Zajímavá je ovšem i další poznámka, týkající se neexistující jazykové bariéry. Měl tím pan Špaček snad na mysli, že jakmile se někdo dovolá do naší prezidentské kanceláře a mluví jinak než česky nebo slovensky, může mít problém se domluvit?

Chtělo by se poznamenat, že tomu tak bylo možná ještě za časů Václava Havla, který tam měl své přátele z disentu, kteří se ještě nestačili  cizí jazyky naučit. A že pan Špaček prostě ustrnul v těch starých časech, když dnes je dávno jiná doba. Když ovšem před pár dny při zprávách o rošádách s velvyslanci vyšlo najevo, že třeba  ve Vídni jsme měli ambasadora Jana Koukala, který tam byl poslán aniž by uměl slovo německy, bylo by naivní se domnívat, že by to nešlo šolíchat bez jazyků i v prezidentské kanceláři. Ale třeba Jan Koukal německy vůbec nemusel umět právě proto, že se vědělo, že Karel Schwarzenberg je v Rakousku jako doma, a že kdyby něco hořelo, tak to Janu Koukalovi jistě hravě přeloží.

V každém případě dnešní avizované setkání Miloše Zemana s pracovníky prezidentské kanceláře by mohlo být velmi zajímavé. Kdoví jestli už nemají od rána třesavku z toho, že by na ně promluvil anglicky. Že by prostě chtěl na rozdíl od svých předchůdců požadovat i jistou jazykovou výbavu.

 

Autor: Jan Šesták | pátek 1.2.2013 10:58 | karma článku: 16,07 | přečteno: 1327x